Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Centres IVASS

L’Institut Valencià de Serveis Socials organitza activitats i tallers als seus centres amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

02/12/2023
  • Amb l'objectiu de donar visibilitat a les persones amb discapacitat i donar a conéixer la labor que es desenvolupa en esta classe de recursos
  • Persones usuàries i les seues famílies s'han sumat a actes institucionals i d'entitats socials a les tres províncies de la Comunitat Valenciana

L’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència 2a i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha commemorat el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb un complet programa d’activitats als centres i serveis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

La directora general de l’IVASS, María José Rico, ha subratllat “la labor que es desenvolupa en estos recursos, centrada en el benestar de les persones usuàries i el suport a les famílies”, i ha posat l’accent en “la importància d’impulsar programes i iniciatives que estiguen dirigits a promoure la seua autonomia personal i afavorir la seua inclusió i participació en la comunitat”.

María José Rico ha destacat “el compromís ferm del Consell i de la Vicepresidència 2a i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de continuar treballant en l’atenció i la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat”, i ha destacat “la importància de la col·laboració entre les diverses administracions i les organitzacions, les associacions i les entitats socials que les representen, per a donar resposta al que demanen”.

Al llarg de la setmana, persones usuàries, familiars i amics, i els professionals d’estos recursos, s’han sumat als actes institucionals i d’entitats del sector de la discapacitat organitzats per al 3 de desembre amb l’objectiu de donar més visibilitat al col·lectiu en la societat.

A la província de València, la residència La Humanitat de Cheste ha participat en la V Jornada per la Inclusió, organitzada per l’Ajuntament d’esta localitat pel Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

En la jornada s’han desenvolupat actuacions musicals i diversos tallers d’instruments reciclats, pintura en taulells, confecció d’adorns corporals, fotoreclam, estètica i imatge personal, i els participants han elaborat un mural. A més d’una zona d’exposició i venda d’articles en la qual les persones amb discapacitat intel·lectual usuàries del CO Marxalenes de l’IVASS han pogut mostrar els treballs que realitzen en els tallers ocupacionals.

Relació intergeneracional positiva

La directora general de l’IVASS ha assenyalat “els múltiples beneficis que suposa per a les persones amb discapacitat, en l’àmbit físic i emocional, interactuar amb altres col·lectius fora de les instal·lacions dels seus centres”, i hi ha afegit que, a més, “participar en la comunitat contribuïx a donar visibilitat a les capacitats individuals i a relacionar-se socialment en el seu entorn més pròxim”.

Com a exemple, la residència i centre ocupacional Praga de Rocafort ha instal·lat un estand a la Facultat de Magisteri del Campus de Tarongers amb articles i manualitats de les persones usuàries, i a les instal·lacions de l’IVASS hi va haver una jornada de convivència amb jóvens dels Scouts Bitácora.

Este recurs i el centre d’atenció diürna Mare de Déu del Castell de l’IVASS, a Cullera, han presentat els respectius treballs en una activitat de la Fundació Bancaixa sobre l’obra de l’artista internacional Manolo Valdés. Persones usuàries i professionals d’estos recursos van assistir amb una vintena de centres a la inauguració de l’exposició a l’edifici de la plaça Tetuán.

Les residencies l’Almara a Burjassot, Caixa Ontinyent de Xàtiva i d’Ontinyent, Manises, Bennàger a Aldaia i Carmen Picó a Alzira; els habitatges tutelats a València, i els centres d’atenció diürna de Paterna i Burjassot han realitzat activitats i tallers per a fer valdre les capacitats i els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.

A la província d’Alacant, la residència Jubalcoy i els centres ocupacionals Tramoia, Carrús i Altabix han participat en els actes programats a Elx, tallers didàctics inclusius i fira d’entitats. A més, les persones amb discapacitat intel·lectual del CO Altabix han fet unes il·lustracions per a uns contes que han escrit amb alumnat de l’IES La Foia.

Igualment s’han organitzat activitats als centres ocupacionals de la província de Castelló: El Maestrat a Benicarló, Buris-Ana a Borriana, Rafalafena a la ciutat de Castelló i Belcaire a la Vall d’Uixó, que s’han sumat als actes institucionals organitzats per l’Ajuntament i la Comissió d’Accessibilitat, en la qual participa activament.