Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Visita a Sagunt

Cultura impulsarà la constitució de la Comissió Mixta per a “reunir esforços i anar tots a l'una en la protecció del patrimoni cultural de Sagunt”

01/12/2023
Cultura impulsarà la constitució de la Comissió Mixta per a “reunir esforços i anar tots a l'una en la protecció del patrimoni cultural de Sagunt”
  • La secretària autonòmica de Cultura i Esport ha visitat Sagunt per a conéixer els projectes previstos en matèria de patrimoni cultural
  • Paula Añó assegura que des de la Conselleria es donarà “la màxima celeritat i prioritat” a la Comissió

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, ha anunciat que la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura d'Esport instarà el Ministeri de Cultura perquè, el més prompte que siga possible, es reunisca la Comissió Mixta, amb la participació de la Generalitat, Ajuntament i Administració de l'Estat, per a “reunir esforços i anar tots a l'una en la protecció del patrimoni cultural de Sagunt”.

Añó ha realitzat estes declaracions durant la seua visita a Sagunt, la tercera que fa a esta localitat des del seu nomenament, en la qual ha estat acompanyada per la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, on s'ha reunit amb el seu alcalde, Darío Moreno, per a tractar sobre els projectes en comú i “trobar les vies de col·laboració més adequades”.

En la trobada, han abordat els projectes necessaris per a garantir la conservació de recursos tan importants com són el Teatre Romà, el Castell o la Nau de Tallers, entre altres, i les dos parts han manifestat la seua voluntat “d'estar alineats i ajuntar esforços”.

La secretària autonòmica ha recordat que el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, “ja va parlar de la prioritat que suposa el patrimoni cultural de Sagunt, que també s'ha vist reflectit en el Pressupost de la Generalitat per a 2024”. Així mateix, des de l'inici de la legislatura hi ha hagut una predisposició per a treballar conjuntament amb altres administracions.

En este sentit, ha assenyalat que la conservació del patrimoni cultural “no entén de colors ni de banderes” i ha apuntat, en referència a Sagunt, no és “només d'esta ciutat o de la Comunitat Valenciana, sinó que és un patrimoni universal i hem de treballar units per a preservar-lo”.

“Per això, el que toca és constituir la Comissió Mixta de Patrimoni, per a treballar tots a l'una amb la finalitat que puguem veure al més prompte possible els projectes acabats” i per això, “donarem la màxima celeritat i prioritat” a este òrgan conjunt.

A més, ha informat que l'objectiu és “fer un pas més” i que esta Comissió, que fins ara tenia un caràcter funcionarial, tinga “un major rang” i, per tant, més compromís amb el patrimoni.

En referència als projectes iniciats per a la rehabilitació del patrimoni de Sagunt, com els relacionats amb el Teatre Romà, el Castell o la Nau de Tallers, i que continuen pendents, ha apuntat que són “massa anys sense que s'haja fet res”.

En este temps, “només s'han dut a terme obres parcials i ‘pegats’ que no són el que volem. El que necessita el nostre patrimoni és posar en marxa una actuació integral, per la qual cosa ara es tracta de concretar dates, reunir esforços, dotar pressupostàriament els projectes i anar tots a l'una, que és el que hem de fer quan parlem de cultura”, ha afirmat.

Així, Paula Añó ha assenyalat que al més prompte possible “parlarem amb el Ministeri per a posar en marxa esta Comissió Mixta” amb la qual espera que hi haja “una col·laboració entre administracions durant tota la legislatura”.

Visita al Teatre Romà, Castell i la Nau de Tallers

Després de la reunió, la secretària autonòmica de Cultura ha visitat el Teatre Romà i el Castell de Sagunt, per al qual “es precisa un pla director i actuar, encara que siga a poc a poc, any a any, donada la magnitud de l'edifici. A més, la degradació que patix no permet generar impacte econòmic i ocupació”.

A continuació, s'han traslladat fins a Port de Sagunt per a conéixer l'estat en el qual es troben l'antiga Nau de Taller d'Alts Forns, les obres de rehabilitació dels quals i recuperació d'este espai com a seu cultural estan paralitzades des de la seua aprovació en 2017.

Construït en 1919, es tracta d'un edifici de grans dimensions situat al costat del port d'embarcament del mineral. Este centre es va adequar, amb llicències provisionals al principi dels 2000 com a seu d'espectacles culturals.

Després d'iniciar els tràmits amb l'Ajuntament per a l'obtenció de la llicència d'activitat definitiva com a seu d'Espectacles de la Generalitat, va ser en 2017 quan la Conselleria va obrir finalment estos tràmits, així com la redacció del projecte de les obres, que es van adjudicar en 2019.

Així mateix, es va iniciar també el procediment per a la declaració com a BIC de l'Alt Forn de Sagunt i de bé de rellevància local de la Nau-Tallers.

No obstant això, “cap d'estos tràmits s'ha fet des de llavors”, fet que va portar a l'empresa adjudicatària a renunciar al projecte l'abril de 2023, la qual cosa ha impedit la rehabilitació d'estes instal·lacions i el seu ús cultural.

En este punt, la directora general de Patrimoni Cultura, Pilar Tébar, ha informat que està previst “promoure un nou projecte de rehabilitació” que s'ajuste als condicionants de les llicències d'obra i activitat, i que tinga en compte les limitacions en la intervenció que suposa la seua protecció com a BIC i BRL respectivament.

També ha apuntat que és necessària l'adequació del pressupost, a causa del pas del temps, ja que des que es va aprovar el projecte fins ara “els preus dels materials s'han incrementat un 50 %, la qual cosa obliga a començar des de zero”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats