Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

La Generalitat finança una plataforma d'anàlisi de textos científics que usa una intel·ligència artificial per a descobrir noves línies d'investigació en salut

04/12/2023
La Generalitat finança una plataforma d'anàlisi de textos científics que usa una intel·ligència artificial per a descobrir noves línies ...
  • La Universitat d'Alacant, ISABIAL i Difusión Comunicación Integral SL col·laboren amb altres agents del sistema d'innovació en el desenvolupament del projecte 
  • Esta plataforma d'anàlisi facilitarà la presa de decisions als grups científics mitjançant la detecció de tendències en un vast recopilatori de textos especialitzats

La Generalitat, a través de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, finança el desenvolupament d'un programa d'anàlisi avançada de text que és capaç d'entendre i representar el contingut i relacions dels documents científics amb l'objectiu d'identificar tendències d'investigació de manera molt més ràpida i accessible. 

El Grup d'Investigació en Processament del Llenguatge Natural (GPLSI) del departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics (DLSI) de la Universitat d'Alacant; l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL) i l'agència Difusión Comunicación SL són els impulsors d'esta iniciativa, que optimitza el procés recopilatori de dades. Un treball per al qual, a més, compten amb el suport de diferents agents del sistema valencià d'innovació. 

Este projecte té el suport econòmic de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

L'objectiu d'este desenvolupament, que utilitza processament de llenguatge natural (NLP) perquè la intel·ligència artificial (IA) puga comprendre tot el context del llenguatge humà, és el de desenvolupar una arquitectura tecnològica flexible, escalable i robusta destinada al processament i gestió de dades massives que conformen la base de les anàlisis avançades. 

A més, es preveu el disseny i execució d'una prova pilot que permeta validar i avaluar l'efectivitat de les tecnologies desenvolupades en un context real, i aplicar-les en un àmbit clau com el sector sanitari. 

En este sentit, la plataforma permet aconseguir millors resultats i més coneixement en l'àmbit de la salut mitjançant l'anàlisi dels documents digitals de caràcter cientificotècnic, per a la qual cosa disposa d'una eina de valor per als centres d'investigació sanitària.

Així i tot, esta aplicació no solament es limita al camp sanitari, sinó que el seu ús potencial es podria estendre a altres sectors d'activitat. Els bons resultats que el prototip va obtindre en els assajos de laboratori garantixen “l'extracció de coneixement” de qualsevol compilació de dades i constituïx un element diferenciador del projecte.

Cooperació amb altres agents

La iniciativa naix de la cooperació entre el GPLSI de la Universitat d'Alacant, referent en la investigació en l'àmbit del processament del llenguatge natural i les tecnologies del llenguatge humà, que des de 1993 treballa en el subcamp de la intel·ligència artificial; juntament amb l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL), que conforma un espai d'investigació biomèdica multidisciplinària integrat pel Departament de Salut Alacant-Hospital General, la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández. Completa este consorci l'agència Difusión Comunicación SL, una empresa de comunicació integral especialitzada en l'àmbit de la publicitat i el màrqueting digital.

No obstant això, en el desenvolupament i validació de T2KNOW també col·laboren diferents centres tecnològics com l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), dedicat a la investigació, desenvolupament i innovació en el camp de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC); o l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), referent en este sector. Finalment, la plataforma també ha mantingut contactes amb entitats validadoras com INCLIVA o Vicky Food, entre altres. 

Este projecte s'alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en Tecnologies Habilitadores, que insta el desenvolupament de plataformes, serveis i models d'analítica avançada i visualització de dades que ajuden a la presa de decisions (Business Intelligence). Així mateix, T2KNOW s'emmarca en l'Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Galeria d'imatges