Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Projectes estratègics

Pradas aposta per la creació d’un gran clúster logístic a València amb l’estació intermodal de Sagunt, el port i el corredor mediterrani

04/12/2023
Pradas aposta per la creació d’un gran clúster logístic a València amb l’estació intermodal de Sagunt, el port i el corredor mediterrani
  • La consellera impulsa la constitució d'una comissió de treball per a definir un pla integral d'infraestructures en l'àrea metropolitana

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha apostat per la creació “d’un gran clúster logístic” en l’àrea metropolitana de València integrat per la futura estació intermodal de Sagunt, el port i el corredor mediterrani. Per a fer-ho, impulsarà la constitució d’una comissió de treball per a definir un pla global d’infraestructures i logística en tota l’àrea metropolitana de la capital.

Pradas s’ha expressat en estos termes durant la seua intervenció en el Fòrum ‘Comunitat Valenciana cap al futur’, organitzat per l’agència de notícies Europa Press, amb la col·laboració del Banc Sabadell, Coxabengoa, Ford, Fujitsu, BP, Global Omnium, Redit Innovation Network i Vithas.

La consellera ha detallat que la nova plataforma intermodal que donarà servei a la gigafactoria de PowerCo a Sagunt, en la qual la Generalitat invertirà més de 98 milions d’euros amb fons propis, és “un element essencial per a convertir la Comunitat Valenciana en un punt neuràlgic de l’activitat logística i industrial i un referent d’un model productiu sostenible, eficient i respectuós amb el medi ambient”.

Esta infraestructura suposarà “un avantatge competitiu importantíssim”, que podrà desenvolupar tot el seu potencial en conjunció amb “l’ampliació del port de València i la posada en marxa del corredor mediterrani”.

Per això, segons el parer de la consellera, és necessària eixa comissió de treball que estudiarà, des d’una visió integral, “com alinear estratègies per a potenciar l’activitat industrial mitjançant la vertebració i la coordinació d’estes grans infraestructures” en l’àrea metropolitana de València.

La consellera ha explicat que la Comunitat Valenciana “té totes les condicions per a afrontar el seu futur desenvolupament i prosperitat amb garanties d’èxit”. A la seua situació estratègica al centre de l’arc mediterrani se suma “un teixit empresarial altament preparat, amb gran talent i un caràcter innovador reconegut fora de les nostres fronteres”.

Per tot això, l’acció de govern del Consell de Carlos Mazón, “en els seus poc més de 120 dies de vida”, s’ha centrat “a afavorir el progrés i el desenvolupament de projectes i inversions, sempre des del màxim respecte al nostre entorn”.

En eixe sentit, Pradas ha destacat mesures com la modificació de la Llei autonòmica d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge (LOTUP) per a acurtar els terminis de concessió de llicències urbanístiques; l’agilització en la tramitació de les autoritzacions ambientals integrades; l’aplicació d’un pla de xoc per a impulsar les energies renovables d’autoconsum, o l’impuls a la creació de pols logístics i parcs empresarials.

“Ara bé —ha puntualitzat la consellera—, tot este esforç de la Generalitat no és suficient”, per la qual cosa ha reclamat al Govern central que “no es pose de perfil davant de legítimes reivindicacions com l’ampliació del port, l’execució de millores en el bypass de València o la necessària finalització del corredor mediterrani”.

Sobre este tema, Pradas ha defés que “no podem perdre ni un dia més l’oportunitat que arriben noves i estratègiques inversions a la nostra terra, i molt menys perdre les que hi ha projectades”.

“En un moment en el qual algunes forces polítiques s’obstinen a posar barreres, trencar la pau social o la unitat d’Espanya, la Comunitat Valenciana vol i ha d’avançar amb allò que ens pot unir i fer més forts”, ha conclòs Salomé Pradas.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas