Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Innovació arquitectònica

El concurs Europan 17 premia el projecte ‘Breathing Back’ de Catalina Salvà per a la regeneració urbana i natural del barranc de Chiva

04/12/2023
  • El concurs està enfocat a la consecució de solucions innovadores de mà de les jóvens promeses de l'arquitectura
  • El premi d'este certamen, centrat en les ciutats i arquitectures que cuiden els entorns habitats, està dotat amb 12.000 euros

El concurs Europan 17 ha premiat la proposta ‘Breathing Back’ de l'arquitecta catalana Catalina Salvà, juntament amb els estudiants Santiago Alberca i Jaime Gil, per a desenvolupar el projecte ‘Ruta fluvial urbana. La regeneració urbana i natural del barranc de Chiva’, que la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge va proposar com un dels emplaçaments per a formar part d'este certamen d'arquitectura.

Europan és un concurs biennal d'idees urbanes dirigit a arquitectes de tot Europa menors de 40 anys, que té com a objectiu aprofundir en el coneixement i la investigació en el camp de l'hàbitat i de l'urbanisme. Se celebra des de 1989 i és un dels premis d'arquitectura més prestigiosos del panorama emergent.

‘Ciutats vives 2: projectar arquitectures cuidant els entorns habitats’ és el lema d'esta edició que planteja la capacitat regeneradora dels entorns vius, a través d'una nova ecologia que tracta de superar la dicotomia entre naturalesa i cultura i antropocentrisme, en uns temps marcats pels desastres naturals i la urgència climàtica.

En esta dessetena edició participen dotze països amb 51 emplaçaments europeus com Hèlsinki (Finlàndia) Brussel·les (Bèlgica) Munic (Alemanya), Nantes (França), Madrid i Barcelona, entre altres. Dins del lema ‘Ciutats vives 2’ s'han establit tres subtemes que agrupen estos 51 emplaçaments: ‘Que canten els ocells! Pensar l'espai públic com a paisatge de biodiversitat’, al qual s'ha presentat Chiva; ‘Una segona vida! Convertir els espais públics i els edificis en entorns inclusius’; i ‘Projectar nous hàbitats per a crear entorns holístics’.

La Generalitat destina una subvenció de 22.000 euros per al projecte Europan 17 i participa com a membre del Comité Nacional amb la presentació de l'emplaçament de Chiva. Un enclavament que va ser prèviament seleccionat a través d'un concurs convocat per la Conselleria d'Habitatge i que va ser dirigit a tots els municipis de la Comunitat.

Valor hidràulic i cultural

Amb este projecte arquitectònic s'aborda la conceptualització del llit del barranc com a espai d'oportunitat per a la revitalització del municipi de Chiva i així facilitar la integració de la seua trama urbana i la interacció social. Tot això propiciant la reflexió entre el valor hidràulic, cultural, natural o etnològic d'esta mena d'infraestructures i el seu potencial com a eix vertebrador.

El jurat d'esta edició ha valorat de la proposta de Catalina Salvà el seu enfocament holístic, equilibrat, detallat i integral aplicat juntament amb l'anàlisi exhaustiva de la recuperació de la dinàmica ecosistèmica a diverses escales, preservant el paisatge agrícola i urbà realitzat, i reivindicant el patrimoni hidràulic històric.

‘Breathing Back’ ha utilitzat una cartografia molt precisa i extensa del context local establint una xarxa connectora entre peces de valor del patrimoni hidràulic i identificant xicotets espais d'oportunitat, tant per a la millora de la dinàmica hídrica com per a la construcció d'espai públic. El disseny establix connexions entre els dos costats del congost i tres nodes principals per a incorporar noves construccions/programes que consoliden els valors productius i culturals d'este paisatge.

En esta edició, Europan Espanya concedix huit primers premis, que rebran 12.000 euros, i huit segons premis, de 6.000 euros, a més de mencions especials.

El segon premi ha sigut per a la proposta ‘Khams Nazarat, el barranco as commons’, de l'arquitecte valencià Daniel Dent Murgui i el geògraf Antonio Martínez Recolons, les principals idees dels quals són: facilitar l'accés i estabilitzar i renaturalitzar el llit, assenyalar el paper de la marjal o identificar el potencial del tram final, per a buscar així una transformació gradual, i formalitzar una resposta molt continguda en relació a les possibles noves construccions o modificacions. Així mateix s'han concedit dos mencions, una al projecte ‘Bringing back sinergias’ dels arquitectes canaris Silvia Montesdeoca, José Carlos Ramírez, Javier Herrera i Andrea Díaz amb la col·laboració dels arquitectes paisatgistes Miranda Inman i Javier Rubio i una altra menció a’ Whispers of water’, de l'arquitecte madrileny Jorge Fernández Carrillo.

En anteriors edicions, municipis com Alzira i Oliva van ser objecte d'estudi en el certamen i com a conseqüència es van elaborar el Pla director dels rajolars d’Oliva o la intervenció en el Torretxó.