Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Òpera

Les Arts aposta per la seua nova producció de la Trilogia Tudor amb l'estrena de ‘Maria Stuarda’

04/12/2023
Les Arts aposta per la seua nova producció de la Trilogia Tudor amb l'estrena de ‘Maria Stuarda’
  • Maurizio Benini, en el pòdium, i Jetske Mijnssen, en l'escena, reprenen la seua reeixida col·laboració artística que van iniciar amb Anna Bolena en 2022
  • Eleonora Buratto, Silvia Tro Santafé i Ismael Jordi repetixen en el repartiment de la segona òpera que Donizetti dedica a les intrigues al voltant de la reina Isabel

El Palau de les Arts Reina Sofia prosseguix amb la seua nova producció de la trilogia Tudor, de Gaetano Donizetti, amb l'estrena de Maria Stuarda este diumenge, 10 de desembre, a la Sala Principal. 

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat esta segona entrega del projecte, realitzat en coproducció amb la Dutch National Opera d'Àmsterdan i el Teatre San Carlo de Nàpols, que se centra en un dels “personatges històrics més controvertits i fascinants de la seua època: una dona embolicada en canvis polítics, socials i religiosos que marcarien un nou curs de la història d'Europa”.

En la roda de premsa, l'han acompanyat Maurizio Benini, director musical, Jean-François Kessler, director d'escena de la reposició del muntatge; i la soprano Eleonora Buratto, protagonista de l'obra.

Jesús Iglesias Noriega ha destacat que Maria Stuarda suposa “un dels títols imprescindibles per als amants del bel canto no solament per la bellesa i exigències vocals de la seua partitura”, a més de la força de la seua dramatúrgia, planteja “un triangle amorós, dos reines enfrontades per un tron i un home”.

En la seua intervenció, Iglesias Noriega he recordat l'excel·lent acolliment d'Anna Bolena en 2022, que va iniciar “el primer gran projecte operístic de Les Arts’ en esta nova etapa” i que conclourà en la Temporada 2024-2025 amb l'estrena de Roberto Devereux

“La trilogia Tudor de Les Arts suposa una ambiciosa i també meditada aposta artística”, ha explicat, "per a la qual s'ha conformat un equip artístic i musical de referència dins del panorama operístic actual”.

Maurizio Benini, un dels més prestigiosos experts en bel canto, assumix la direcció musical dels tres títols a València. Convidat habitual dels teatres d'òpera més prestigiosos, entre estos Metropolitan de Nova York, Òpera de París, Staatsoper de Viena, Covent Garden de Londres, va rebre excel·lents crítiques pel seu treball amb el Cor de la Generalitat i l'Orquestra de la Comunitat Valenciana la passada temporada.

Jetske Mijnssen firma la posada en escena, amb escenografia de Ben Baur, vestuari de Klaus Bruns, il·luminació de Cor van den Brink i coreografia de Lilian Stillwell, que conclourà amb l'estrena de l'últim dels títols de la trilogia, Roberto Devereux.

Esta segona entrega de la Trilogia enfronta Isabel I, reina d'Anglaterra, i Maria Estuard, reina exiliada d'Escòcia, en una lluita acarnissada que té tant a veure amb el poder com amb l'amor i la rectitud moral. 

La directora holandesa proposa en Maria Stuarda un muntatge menys realista que Anna Bolena, en el qual aprofundirà més en les pors, els malsons i les obsessions dels personatges. Mijnssen considera crucial el paper d'Elisabetta (reina Isabel), a més del de Maria. El seu objectiu és presentar les dos dones com a personatges complexos i amb múltiples capes.

Després de les seues aplaudides intervencions a Anna Bolena, repetixen en Maria Stuarda, la soprano Elenora Buratto, en el paper protagonista, la mezzosoprano Silvia Tro Santafé i el tenor Ismael Jordi.

Buratto, que debutarà a València en els tres rols protagonistes de la trilogia, aborda en esta ocasió una de les partitures per a soprano més temudes, que fins a la data han immortalitzat les grans dives del gènere. 

Silvia Tro Santafé encarna a Les Arts Elisabetta (Reina Isabel) un dels seus papers de referència en el seu repertori, pel qual ha rebut excel·lents crítiques. Mentre que Ismael Jordi, que va guanyar el Premi Talía per la seua intervenció a Les Arts en Anna Bolena, repetirà en el rol de Leicester a València, després del seu èxit en l'estrena d'esta coproducció a la Dutch National Opera. 

Maria Stuarda suposa també el retorn a Les Arts de l'emergent baix alacantí Manuel Fuentes (Giorgio Talbot), que va debutar a València en La Bohème en 2022, i l'ascendent baríton Carles Pachon, que després del seu celebrat Dandini en La Cenerentola cantarà el rol de Lord Guglielmo Cecil. Tanca l'elenc Laura Orueta (Anna Kennedy), antiga alumna del Centre de Perfeccionament.

Maria Stuarda s'estrena el diumenge, 10 de desembre, a les 18.00 hores i les restants representacions tindran lloc els dies 13, 16, 19 i 22 d'este mateix mes.

Galeria d'imatges