Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Aigua

La Generalitat insta la CHX que garantisca el flux d’aigua de l’Albufera tal com establix el Pla hidrològic del Xúquer

04/12/2023
  • La Conselleria de Medi Ambient demana col·laboració a l'ens rector de la conca per a garantir la inundació hivernal de l'aiguamoll pels seus beneficis ambientals i també socioeconòmics

La Generalitat ha instat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) al fet que aporte l’aigua  suficient per a garantir les aportacions necessàries a l’Albufera, tal com establix el Pla hidrològic del Xúquer. Els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori han traslladat esta petició en una reunió amb responsables de la CHX per a abordar la situació dels nivells d’aigua i les conseqüències que estos nivells tenen per a l’ecosistema.

En la trobada de treball, els representants de la Conselleria de Medi Ambient ha posat de manifest que, a causa de la sequera, tant el nivell de l’aigua del llac com la seua qualitat s’han vist seriosament compromesos pel creixement massiu d’algues, sobretot a causa de la falta de flux que es produïx d’octubre a maig, quan les comportes estan tancades i les noves aportacions depenen de les pluges de tardor i hivern, així com de la Perellonà.

La Conselleria de Medi Ambient està duent a terme una vigilància continuada tant de l’extensió de la inundació hivernal com de la qualitat de l’aigua, i especialment la possible aparició d’anòxies que podrien causar mortaldats d’animals i plantes.

Per tot això, la Generalitat confia que la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer farà possible l’aportació de l’aigua que l’Albufera necessita per a la inundació hivernal que configura el moment de màxima esplendor de l’aiguamoll, i que és beneficiosa no només per al medi natural, sinó que, a més, evita la salinització de les marjals i la millora dels sòls, la qual cosa també és vital per al cultiu de l’arròs.

Demà se celebrarà una nova trobada en la qual també s’han convocat els regants i a la qual assistirà el director general de Medi Natural, Raúl Mérida.