Detalle nota de prensa - Comunica GVA
‘Música a la llum’ dedica el seu concert anual als sarsuelistes valencians
- El programa recupera peces poc interpretades que es van publicar en la revista Harmonía
- Com a homenatge al mestre Serrano, que va nàixer fa 150 anys, s'interpretarà la fantasia sobre la seua sarsuela Golondrina de Madrid
La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, amb la direcció de Rafael Grau, oferirà el ja tradicional concert del projecte ‘Música a la llum’ divendres que ve, 8 de desembre.
Enguany, el concert serà per partida doble, a les 12.00 hores al Teatre Serrano de Gandia i a les 18.00 hores al Centre Cultural Bernat i Baldoví de Sueca.
El programa ‘Música a la llum’, patrocinat per CaixaBank i organitzat per l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), sorgix per a col·laborar amb les societats musicals en la conservació, reivindicació i difusió de l'esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.
Programa del concert d'enguany
El programa, titulat 'La revista Harmonía i els sarsuelistes valencians', inclou la rondalla La labradora i l'intermedi de La barbiana, de Leopoldo Magenti; una fantasia sobre El capricho de una reina i la masurca de Las maravillosas, de Soutullo i Vert; el vals de Me caso en el mar, de Manuel Penella; la jota de La cuna, de Ruperto Chapí; una fantasia sobre !Ave, César!, de Vicente Lleó, i una fantasia sobre Golondrina de Madrid, l'última sarsuela que va escriure el mestre José Serrano.
La particularitat del programa és que totes les obres van ser publicades per Harmonía, una revista de música creada pel músic Mariano San Miguel que entre 1916 i 1962, mitjançant una subscripció, va oferir a les bandes de tot Espanya seleccions de partitures d'un repertori assequible i popular. Després d'eixa data va deixar de publicar-se i va caure a poc a poc en l'oblit i, amb això, bona part del repertori que havia ajudat a difondre.
La selecció de peces de compositors valencians publicades en Harmonía que ‘Música a la llum’ presenta proposa tant un record de la revista i el seu paper de difusió com la reivindicació d'un repertori encara vàlid i al qual la marginació no fa justícia.
En la recuperació de les partitures han col·laborat diferents societats musicals i estudiosos, com la Societat Musical Filharmònica Alcudiana, la Societat Musical La Paz de Sant Joan, la Societat Musical l'Artística Manisense, la Societat Musical Santa Cecilia de Requena, Frederic Oriola i Marcial García Ballesteros.
El director del concert d'enguany és Rafael Grau Vilar, titulat en Direcció pel Conservatori Superior de Música de València. Ha sigut titular de l'Agrupació Musical Enovense, la Societat Musical de la Llosa de Ranes i actualment de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó. També ha sigut convidat per la Banda Municipal de Badajoz i la Banda Municipal de Castelló. En 2023, en el Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana ha obtingut el premi al millor director de totes les seccions.
La Jove Banda Simfònica de l'FSMCV, fundada l'any 2001, és una unitat artística d'alt rendiment integrada per una selecció de 80 músics de 18 a 28 anys, provinents de totes les comarques d'Alacant, Castelló i València. Des de la seua creació ha sigut dirigida per prestigiosos directors i ha editat tretze discos. Renovat anualment, el càrrec de director de la Jove Banda Simfònica l'exercix en 2023 Rafael Grau Vilar.
CaixaBank escolta València
El programa CaixaBank escolta València va ser posat en marxa en 2016 per CaixaBank en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i l'Institut València de Cultura (IVC), dirigit a donar suport a les societats musicals valencianes i a promoure l'activitat musical i educativa en el territori.
Entre les seues línies destaquen la convocatòria anual de beques per a estudiants de les escoles de música; el concurs, el festival i el cicle de concerts d'orquestres de la Comunitat Valenciana; els Premis al Talent Musical; el projecte de recuperació de patrimoni ‘Música a la llum’ i l'Alqueria Julià-Casa de la Música, rehabilitada per CaixaBank i que allotja des del final de 2020 la seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).