Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Promoció audiovisual

Cultura presenta el primer volum del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2024’

06/12/2023
Cultura presenta el primer volum del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2024’
  • El primer volum del catàleg ‘Curts’ per a 2024 reunix tres curts de ficció, un documental i un d'animació
  • El catàleg és una iniciativa de l'Institut Valencià de Cultura per a promocionar el curtmetratge valencià en festivals de cine

La Vicepresidència Primera i Conselleria Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha presentat el primer volum del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2024’, amb el qual es pretén promocionar i donar a conéixer la producció anual del curtmetratge valencià en festivals de cine nacionals i internacionals, així com en la indústria audiovisual.

L’IVC elabora dos volums anuals del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’. El primer volum es publica al gener i el segon es publica al juny i cada un té un màxim de sis curtmetratges. Així mateix, l’Institut Valencià de Cultura s’encarrega de fer la promoció del catàleg de curtmetratges per un període de dotze mesos.

En este primer volum del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2024’ s’han seleccionat cinc curtmetratges de les 39 obres presentades: tres curts de ficció, un d’animació i un documental.

El jurat encarregat de fer la selecció ha estat format per Áurea Ortiz, tècnica de Programació de la Filmoteca Valenciana; Beatriz Hernández, directora de l’Skyline Film Festival, i Brais Romero, de La Distribuidora de l’ECAM (Escola de Cinematografia i de l’Audiovisual de la Comunitat de Madrid).

La selecció està formada per tres curts de ficció: ‘180 graus’, de Daniel Reina; ‘En record de Lupi, de Sil Mares, i ‘Troleig’, de Luis E. Pérez Cuevas, així com pel documental ‘El pisito’, de Claudia García de Mateos, i el curt d’animació ‘Felina’ de María Lorenzo.

Tres curts de ficció

Produït per Mónica i María Jesús Fernández Menéndez per a Fresno Films, ‘180 graus’ és un curtmetratge de ficció escrit i dirigit per Daniel Reina, que compta amb les ajudes a la producció de l’IVC.  

Protagonitzat per Carmen Asecas, Pilar Martínez i Violeta Carbonell, el curt conta la història de Belén, una xiqueta de sis anys que no vol anar a casa de la seua àvia. Per a convéncer-la, Diana, la seua mare, li ha promés que allí podrà menjar les mateixes galetes que ella menjava de xiqueta, les millors que ha tastat mai. El que Belén no sap és que la seua àvia s’ha oblidat de la recepta. I encara pitjor, que per a Diana eixe és el menys important dels problemes.  

Daniel Reina és guionista de ficció i durant els dos últims anys ha sigut membre de l’equip de desenvolupament de la productora Isla Audiovisual. Ha treballat en la sèrie ‘La sala’ (2019); ha sigut creador de l’argument i guionista de la segona temporada de ‘Bajo la red’ (2018), i va ser un dels guionistes de ‘No te puedes esconder’ (2020). També ha dirigit el curtmetratge ‘Exilios’ (2023), produït per Fresno Films amb ajudes de l’IVC.

‘En record de Lupi’ és un curt de ficció escrit i dirigit per Sil Mares i produït per Nuria Cidoncha per a ‘When Lights are Low’, que compta amb les ajudes a la producció de l’IVC. Es tracta d’un ‘coming of age’ sobre el record, l’edat adulta i la gestió de les emocions, que va ser finalista en l’última edició de projectes en desenvolupament de Curt Creixent. Està protagonitzat per Àngels Ribes amb la participació d’Aurora Orts i Sergi Llàcer, i la col·laboració especial de la veterana actriu valenciana Pilar Martínez.

‘En record de Lupi’ aprofundix des d’un punt de vista intimista en l’evolució dels sentiments davant de la pèrdua: Pilar creu que ja li toca ser una dona adulta, fer coses com ara llegir Virgínia Woolf o superar una ruptura. Quan un diumenge al matí el seu conill d’Índies apareix mort en el sòl del desllunat, Pilar haurà d’enfrontar-se als records de la seua ex-xicota, a una gàbia buida i a la suposició de com s’ha de sentir una persona adulta quan perd alguna cosa o algú.

Nascuda a València en 1999 i graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València, Sil Mares compta amb diversos curtmetratges realitzats de manera independent i pròxims al vídeo assaig, com ara ‘25 anys jo.pptx’ (2021), ‘Oda al documental bélico por la noche’ (2019) o ‘Piloto rojo’ (2018). Compagina la direcció amb el guió i la interpretació.

Dirigit pel diener Luis E. Pérez Cuevas, ‘Troleig’ és un curt de ficció produït per Paloma Mora per a Admirable Films i TV ON, amb ajudes de l’IVC. El quart curtmetratge de Luis E. Pérez està protagonitzat per Cristina García i Rubén Tonda, acompanyats per Amparo Ferrer Bàguena, Raquel Martínez i Javier López.

Escrit per Luis E. Pérez Cuevas i Pilar Paredes, i rodat a Dénia, ‘Troleig’ conta la història de Marina, una mare que sobreviu entre la precarietat laboral i un difícil entorn familiar fins que un inesperat succés l’enfronta als seus pitjors dimonis.

Nascut a Dénia en 1976, Luis E. Pérez és llicenciat en Periodisme per la Universitat Politècnica de València. Entre els curts que ha escrit i dirigit figuren ‘Ahora vuelvo’ (2012) i ‘Fieras’ (2015). També ha sigut guionista de sèries d’animació, programes d’entreteniment i documentals com ‘Planet Ripos’, ‘Doctor Bocanegra’, ‘Copa Maremagnum’, ‘Mira i voràs’, ‘100 guineas valencianas’ i ‘La naranja metálica’.

Pérez ha sigut un dels creadors de ‘L’Alqueria Blanca’, en la qual ha escrit més de 200 capítols i n’ha dirigit 38. També ha sigut guionista dels llargmetratges ‘L’Alqueria Blanca’, ‘Ninots. La gran aventura’ i ‘Bikes’.

Un curt d’animació i un documental

Dirigit, escrit i animat per María Lorenzo i produït per Enrique Millán, ‘Felina’ és un curtmetratge d’animació amb ajudes de l’IVC. El curt té com a protagonista Felina, una dona capaç de convertir-se en pantera, o potser una pantera capaç de convertir-se en dona. Viu enamorada d’un pianista cec al qual no vol revelar la seua condició. No obstant això, un dia rep una notícia inesperada: està embarassada de cadells.

María Lorenzo Hernández (Alacant, 1977) és catedràtica d’Animació en la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. És una de les realitzadores d’animació més reconegudes d’Espanya, els treballs de la qual han sigut seleccionats, exhibits i premiats en més de 40 països. Nominada als Premis Goya 2016 pel seu curtmetratge ‘La noche del océano’ (2015), la seua filmografia també inclou els títols ‘Fashion Victims 2.0’ (2023), ‘Esfinge urbana’ (2020), ‘Impromptu’ (2017), ‘El gato baila con su sombra’ (2012), ‘La flor carnívora’ (2009) i ‘Retrato de D.’ (2004).

‘El pisito’ és un curt documental dirigit per Claudia García de Mateos i produït per Nuria Cidoncha per a ‘When Lights are Low’, que compta amb les ajudes a la producció de l’IVC.

La incansable cerca de pis entre els jóvens i la decisió final de la parella de compartir pis amb un amic comú marquen la trama principal d’este curtmetratge, primer projecte de Claudia García de Mateos. Basat en experiències reals i amb un punt de vista irònic, García de Mateos oferix a l’espectador una reflexió que viatja entre la recreació i el documental sobre la necessitat dels jóvens d’independitzar-se i la impossibilitat de dur a terme este desig sense condicions laborals estables.

Claudia i Javi són una parella valenciana de 25 i 27 anys que estan onze anys junts. Per què no se n’han anat a viure junts ja? El primer requisit dels propietaris és tindre un contracte fix de mínim dos anys, però Claudia és professional independent i Javi, enginyer informàtic, està un any i mig de contracte de pràctiques. No obstant això, han decidit que volen anar-se’n a viure junts.

Nascuda a València en 1997, graduada en Belles Arts i màster en Producció Artística, Claudia García de Mateos ha desenvolupat la seua carrera professional com a directora de fotografia i ajudant de càmera en el gènere documental.

Galeria d'imatges