Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Transport públic

La Casa de la Cultura de Rafelbunyol acull l’exposició ‘Les dones d’FGV. 35 anys camí cap a la igualtat’

06/12/2023
La Casa de la Cultura de Rafelbunyol acull l’exposició ‘Les dones d’FGV. 35 anys camí cap a la igualtat’
  • La mostra romandrà oberta al públic fins al pròxim 17 de desembre i forma part dels actes programats amb motiu del 130é aniversari de l'arribada del trenet a esta localitat
  • A través de panells, documents i peces audiovisuals es fa un recorregut sobre el procés d'incorporació de la dona a l'activitat de l'empresa que gestiona Metrovalencia i TRAM d'Alacant

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i l’Ajuntament de Rafelbunyol exposen a la Casa de la Cultura d’este municipi la mostra ‘Les dones d’FGV. 35 anys camí cap a la igualtat’.

Esta mostra, que va organitzar inicialment FGV amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, està dedicada a la labor de les dones treballadores en els més de 35 anys d’història de l’empresa.

A Rafelbunyol s’exposa del 5 al 17 de desembre com a part també de la commemoració del 130é aniversari de l’arribada del trenet al municipi.

La participació de les dones en totes les àrees de l’empresa ha anat augmentant fins a ser part indispensable del seu funcionament diari. La mostra reconeix la labor d’eixes dones pioneres per a FGV i que van ser les primeres a exercir treballs fins a eixe moment reservats per a hòmens.

En estos més de 35 anys han sigut moltes dones les que han anat obrint camí a unes altres, i han sigut les primeres a assumir un lloc de responsabilitat o arribar a treballar com a interventores, maquinistes, en el lloc de comandament o en tallers.

A més en esta mateixa mostra es fa referència a l’evolució dels diversos plans d’igualtat aprovats per l’empresa i es presenten accions desenvolupades per FGV en esta matèria, com ara ‘Las chicas no pierden el tren’ o la ‘Guia didàctica per a combatre estereotips de gènere en el ferrocarril’.

De FEVE a FGV

De les 882 persones (753 a València i 129 a Alacant) que en 1986 es van incorporar en el procés de transferència de FEVE a FGV, una part xicoteta eren dones.

En un sector tan masculinitzat com el ferroviari, 58 treballadores, i quatre en pràctiques, van formar part d’FGV des dels inicis, representant un 6,8 % del total de la plantilla. A Alacant 14 treballadores i a València 44.

Actualment, treballen en FGV 566 dones que representen un 31,27 % de la plantilla. Un increment considerable des de 1987, tenint en compte que l’actual plantilla d’FGV està integrada per 1.810 persones.

En este escenari ja es donen casos que acosten FGV a la paritat, com a mostra d’un canvi efectiu i real. La nova línia 10 incorpora novetats tècniques, però també una molt important pel que fa a la seua dotació de personal. Per primera vegada, el conjunt de treballadores i treballadors incorporats és majoritàriament femení.

Galeria d'imatges