President
Presentació de l'estratègia de sostenibilitat

Carlos Mazón reclama al Govern central una segona pista per a l'aeroport d'Alacant després del “rècord” de 10 milions de turistes estrangers a la Comunitat Valenciana

05/12/2023
Carlos Mazón reclama al Govern central una segona pista per a l'aeroport d'Alacant després del “rècord” de 10 milions de turistes estrangers a la ...
  • El president ha instat l'executiu central a posar en marxa el pla director d'este aeroport i ha assenyalat que “no podem posar bastons a la roda” al sector turístic
  • Carlos Mazón ha avançat que la Comunitat Valenciana serà la primera autonomia espanyola a obtindre una certificació d'AENOR com a “destinació turística sostenible”
  • Ha assenyalat que la sostenibilitat implica “hospitalitat, actitud, respecte al medi ambient i desenvolupament econòmic sostenible”
  • Ha destacat que el sector turístic de la Comunitat Valenciana és madur, professional, avançat i pioner
  •  “Tenim l'obligació d'optimitzar, millorar, innovar i oferir el millor de nosaltres mateixos”, ha assenyalat 
     

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat este dimarts al Govern central una segona pista per a l'aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández que li permeta fer front a l'augment de turistes estrangers que visiten la Comunitat Valenciana i que previsiblement superaran la xifra “rècord” de 10 milions a la fi d'any. 

El president ha aprofitat la presentació de l'Estratègia valenciana per la sostenibilitat turística de la Generalitat Valenciana per a sol·licitar tot el suport per al sector turístic de la Comunitat Valenciana i ha rebutjat que es posen “bastons a la roda”.

En este sentit, Carlos Mazón ha instat al Govern central a posar en marxa el pla director de l'aeroport d'Alacant-Elx i a habilitar una segona pista “que impulse la Costa Blanca com a destinació turística” i permeta absorbir l'increment de passatgers i vols. 

Sobre este tema, el president s'ha mostrat “content i esperançat” que a la fi d'any previsiblement s'aconseguisquen més de 10 milions de turistes estrangers que han visitat la Comunitat Valenciana, una xifra superior a la registrada abans de la pandèmia, concretament en 2019, i que fins ara era el millor registre.

Carlos Mazón ha posat com a exemple de la projecció turística de la Comunitat Valenciana que la companyia britànica EasyJet establirà pròximament una base en l'aeroport d'Alacant-Elx des d'on posarà en marxa un total de 9 noves connexions aèries amb el Regne Unit, França, Suïssa i República Txeca. 

Així mateix, el president ha destacat que des del Consell s'estan prenent les mesures necessàries per a impulsar l'arribada de turistes a la Comunitat Valenciana, com la supressió de la taxa turística “que mai hauria d'haver-se aprovat i que hem aconseguit que no entre en vigor”. 

Primera autonomia turística sostenible

L'Estratègia valenciana per la sostenibilitat turística de la Generalitat Valenciana compta amb una dotació de 170 milions distribuïts en 61 plans de sostenibilitat turística en destinació. Durant la presentació d'esta iniciativa, Carlos Mazón ha explicat que la sostenibilitat turística constituïx una “estratègia de destinació” que implica tota la Comunitat Valenciana i que és fonamental tant per a atraure turistes, com per a mantindre'ls en el futur. 

Sobre este tema, ha avançat que la Comunitat Valenciana ha iniciat ja els tràmits per a l'obtenció del certificat AENOR com a “destinació turística sostenible”, la qual cosa la convertirà “en la primera comunitat autònoma d'Espanya” a aconseguir esta qualificació.

“Ens conjurarem per a tornar a ser els més avançats, els primers”, ha assenyalat el president de la Generalitat, qui ha expressat el seu desig que la Comunitat Valenciana continue “sent referència” amb l'esforç de tots.

Sector pioner

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón s'ha referit també al sector turístic de la Comunitat Valenciana com a “madur, extraordinàriament professional, avançat i pioner”. Partint d'esta base, ha apuntat que este sector té l'obligació d'anar més enllà, “d'optimitzar, millorar, innovar i oferir el millor” i que per a fer-ho tindran la Generalitat del seu costat.

El cap del Consell ha subratllat que és essencial fer una aposta per la “sostenibilitat”, ja que no solament els operadors turístics o agències demanden este valor, sinó també els mateixos turistes. 

 Així, Carlos Mazón ha assenyalat que “l'hospitalitat, la competitivitat i la sostenibilitat” han de ser sempre els indicadors de referència per al sector turístic de la Comunitat Valenciana. 

Durant la seua intervenció, el president també ha alertat dels perills que representa la “turismofòbia” i ha assenyalat que desqualificar el turisme de masses és fer “demagògia” i que el turisme ha de rebre suport en tots els seus vessants: rural, de platja, gastronòmic, esportiu, d'esdeveniments, etc.

Durant el transcurs de l'acte, Carlos Mazón i el president de la Diputació d'Alacant, Antonio Pérez, han subscrit el document que recull l'Estratègia valenciana per la sostenibilitat turística de la Generalitat Valenciana. A l'acte han assistit també el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera; la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes; i la delegada del Consell a Alacant, Agustina Esteve; entre altres.

Decàleg de turisme sostenible

L'Estratègia valenciana per la sostenibilitat turística de la Generalitat Valenciana subscrita este dimarts inclou deu compromisos centrats a impulsar un model turístic basat en la sostenibilitat ambiental, socioeconòmica i territorial, fomentar la transició verda i sostenible, mitigar el canvi climàtic i fomentar la transició digital.

També s'inclou impulsar la competitivitat turística, facilitar el desenvolupament del producte turístic, millorar l'eficiència energètica, propiciar la inversió en manteniment i rehabilitació del patrimoni històric d'ús turístic, defendre l'hospitalitat i advocar per la formació i el coneixement.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats