Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Innovació

La Vicepresidència Segona subvenciona 56 projectes per a promocionar l'arquitectura sostenible i innovadora a través del Pla Irta

11/12/2023
  • El pla concedix ajudes a projectes i obres que fomenten la sostenibilitat ambiental, social i econòmica
  • En esta convocatòria es destina un total d'1.432.222 euros

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució de les ajudes del Pla Irta (impuls a la innovació i investigació aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura) que subvencionarà un total de 56 projectes que fomenten la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l'arquitectura.

En la convocatòria actual figuren tres programes de subvenció, que afavorixen que els projectes finançats puguen ser assajats en entorns reals, facilitant la transferència de coneixement i el contacte de diferents iniciatives. Els programes de subvencions són per a la redacció de projectes, l'execució d'obres, tant de rehabilitació com de nova planta, i la investigació aplicada i desenvolupament de producte.

Entre les àrees d'interés de la convocatòria destaquen, entre altres, els sistemes de monitoratge, gestió i sensibilització, el desenvolupament de materials sostenibles, sistemes de construcció sostenible i solucions de prefabricació, el desenvolupament de sistemes de foment de l'autonomia i la integració, així com sistemes de flexibilització de l'habitatge.

La Conselleria ha destinat per a esta convocatòria del Pla Irta un total d'1.432.222 euros distribuïts en tres exercicis: 221.383 euros per a 2023, 511.846 per a 2024 i 698.991 per a 2025. La quantia de les ajudes pot arribar des del 50 % fins al 95 % del pressupost total de l'actuació.

De les 56 ajudes concedides en esta edició, 4 corresponen a projectes finalitzats, 17 a projectes no finalitzats, 3 a obres executades i 32 a obres no executades.

Els beneficiaris del Pla Irta poden ser tant de naturalesa pública com privada. Respecte a les actuacions d'iniciativa privada, cal destacar projectes com la Casa LA, la Crown House o la Casa M&M, totes amb certificació Passivhaus; l'ecocàmping de Quesa, o les obres de millora de cobertes de la seu de FEVEC.

Sobre els d'iniciativa pública són ressenyables els projectes de diversos ajuntaments com la rehabilitació de cinc habitatges per part del consistori de Camporrobles; la reurbanització de la plaça del Progrés i carrer Bernabé Sanchís de Benifaió, la protecció solar d'oficines municipals de Gandia, la millora de l'accessibilitat i eficiència energètica de l'Escola de Música de Sant Mateu i diversos projectes de recuperació d'espais públics amb criteris de sostenibilitat mediambiental. També cal assenyalar el projecte d'una cooperativa d'habitatges així com de quatre universitats públiques.