Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Sostenibilitat

Pradas: "Ser sostenibles ja no es reduïx a una qüestió mediambiental, sinó a una manera d'entendre el nostre desenvolupament econòmic i social"

11/12/2023
Pradas: 'Ser sostenibles ja no es reduïx a una qüestió mediambiental, sinó a una manera d'entendre el nostre desenvolupament econòmic i social'
  • La consellera de Medi Ambient denuncia que “escudar-se en els cabals ecològics del Tajo sense informes que els avalen no és sostenibilitat, sinó castic”
  • Pradas anuncia que el primer semestre de 2024 executarà obres de depuració a la província per valor de 18 milions d'euros
  • Destaca que l'autovia de la Vega serà el primer exemple del model “carretera activa” a la Comunitat i defén el model de ciutats compactes
  • El pròxim 14 de desembre la Generalitat i l'Ajuntament es reuniran amb el nou equip d'ADIF per a desbloquejar la Intermodal d'Alacant

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que el Consell que presidix Carlos Mazón “creu que ser sostenibles ja no es reduïx a una qüestió mediambiental. És una manera d'entendre el desenvolupament econòmic i social en el qual la Comunitat Valenciana i, especialment, la província d'Alacant ha aportat molt”. Així s'ha expressat la consellera durant la seua intervenció en el Fòrum Cívica per la sostenibilitat organitzat pel diari Información.

El gran repte de la Generalitat -ha indicat- “implica impulsar, entre altres aspectes, nous sistemes de producció, regular un desenvolupament equilibrat del nostre territori, aplicar polítiques que contribuïsquen al fet que l'activitat econòmica siga climàticament neutra i projectar infraestructures sostenibles i eficients, a més d'acompanyar les empreses en la necessària transició energètica. Segons Pradas, tots estos objectius “són susceptibles de convertir-se en nínxols de creació d'ocupació i, per tant, de grans oportunitats”.

Durant la seua intervenció, la responsable de Medi Ambient ha assenyalat que, en estos 130 dies de gestió, la Generalitat ha treballat per a revertir “una política mediambiental que penalitzava el creixement econòmic, una greu falta de solucions al problema de l'aigua i l'embós de projectes vitals per a la província d'Alacant”.

En esta línia, s'ha referit als més de 15.600 expedients pendents per a la instal·lació de plaques solars a la província, a les concessions de transport de viatgers sense adjudicar, al Pla Rector del Parc Natural de la Serra Gelada sense actualitzar des de fa 8 anys o l'estació Intermodal d'Alacant sense els terrenys cedits pel Govern per a la seua execució.

En matèria d'aigua, ha criticat les “retallades ideològiques” al Tajo-Segura o el bloqueig del posttransvasament Xúquer-Vinalopó. Davant d'això -ha dit- “ja hem plantejat cinc recursos davant l'Audiència Nacional perquè, com advertix l'últim estudi de la Càtedra de l'Aigua de la Universitat d'Alacant, cada metre cúbic d'aigua del Tajo que no arriba a Alacant a través del transvasament al Segura destruïx 2.400 llocs de treball i ocasiona pèrdues en l'activitat econòmica de 84,9 milions”. Unes xifres que revelen que “escudar-se en els cabals ecològics sense informes que els avalen no és sostenibilitat, sinó castic”.

Posttransvasament, en marxa

Este Consell, per contra, ha dit, “ja ha impulsat en estos 4 mesos l'adjudicació de les obres del tram I en el seu marge esquerre del posttransvasament Xúquer-Vinalopó amb una inversió de 10 milions d'euros. I estem treballant en la tramitació administrativa per a l'adjudicació del tram II”.

La responsable de Medi Ambient també ha reivindicat el gran esforç d'Alacant, juntament amb Múrcia i Almeria, que reutilitzen el 15 per cent de tota l'aigua que es recicla a Europa. “I a pesar d'això, continuem sent ambiciosos i ja hem iniciat les obres de la nova depuradora d'Almoradí, una infraestructura hidràulica que substituirà a les dos existents i la inversió total de les quals ascendix a 20 milions d'euros”, ha recordat Pradas, qui ha anunciat que “l'EPSAR durà a terme obres de Vila Joiosa, Orihuela, Aspe i el Campello amb una inversió pròxima als 18 milions d'euros”, ha manifestat.

Transport

La consellera també ha detallat algunes de les inversions a la província reflectides en els Pressupostos de 2024 i que superen els 40 milions d'euros. Les actuacions més destacades seran els 21 milions per a millores de conservació en carreteres, els més de 15 milions de la nova conducció marge esquerre del posttransvasament Xúquer-Vinalopó o els 2 milions de l'autovia de la Vega (CV-95), el segellament i restauració ambiental (1 milió) de l'abocador del Puntal de Mussol a Elx.

Salomé Pradas també ha manifestat el compromís del Consell amb la futura estació Intermodal. “Que ningú tinga cap mena de dubte. Estem treballant per a aconseguir les millors condicions que permeten executar el gran projecte que suposa la construcció de l'estació Intermodal. El pròxim 14 de desembre la Generalitat i l'Ajuntament mantindrem una nova trobada amb els nous responsables d'ADIF per a desbloquejar este projecte amb un acord raonable que permeta la cessió gratuïta dels terrenys”, ha indicat.

Nou model d'infraestructures

La consellera també ha defensat els models compactes de ciutat “que promoguen un creixement equilibrat, amb la millor optimització del sòl, servicis a l'abast de tota la ciutadania, infraestructures modernes i grans àrees d'expansió i zones verdes, enfront de l'ocupació de nous sòls”.

En esta línia, ha assenyalat que les infraestructures també s'executaran des d'una perspectiva “més sostenible i eficient”. Exemple d'això serà l'autovia de la Vega, “un eix que combinarà la reutilització de materials, la reducció de la despesa energètica amb l'ús d'instal·lacions d'autoconsum mitjançant plaques fotovoltaiques i conjugarà l'equilibri del transport públic i el de mercaderies, amb zones per als vianants i ciclistes en corredors paral·lels per a aconseguir carreteres menys contaminants”, ha assegurat.

“Volem que la província d'Alacant siga un territori ben connectat, còmode per a viure i per a invertir, respectuós amb el medi ambient alhora que siga competitiu per a atraure projectes de qualitat, prosperitat i ocupació. Això no s'aconseguix amb traves, sinó aportant agilitat i facilitats”, ha conclòs Salomé Pradas.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas