Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

Cultura programa 35 activitats des de gener fins a març de 2024 al Teatre Arniches d'Alacant

12/12/2023
Cultura programa 35 activitats des de gener fins a març de 2024 al Teatre Arniches d'Alacant
  • La programació inclou espectacles de teatre, dansa, circ, música i cinema
  • Els abonaments estan disponibles des d'este dimarts, 12 de desembre, i les entrades individuals des del divendres 15 de desembre

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), ha programat un total de 35 activitats per al primer trimestre de 2024 al Teatre Arniches d'Alacant que inclou propostes de teatre, dansa, circ, música i cinema.

Així ho ha explicat la delegada de l'Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, que ha presentat este dimarts el programa previst de gener a març de l'any que ve en este recinte alacantí, “compost, com sempre, per una oferta d'una gran qualitat, en la qual es posa el focus en l'emoció a través de tots els gèneres de les arts escèniques i del cinema”.

Garijo ha destacat per a l'elaboració d'esta proposta “hem continuat escoltant el públic, donant suport als professionals valencians i treballant per continuar sent el teatre de referència per al públic familiar a la província d'Alacant”.

En concret, nou espectacles teatrals, entre els quals es troba un musical, quatre de dansa, un de circ, tres concerts i deu cites amb el cinema, gràcies a la Filmoteca, i sis propostes familiars componen el mapa de programació de l'Arniches per al primer trimestre de l'any.

A més, hi haurà tretze sessions integrades en la Campanya Escolar 2023-24, que combina funcions d'arts escèniques programades també en sessió per a públic general, amb activitats exclusives com ara Conferencia bailada sobre danzas urbanas o les vinculades al cinema a través de la Filmoteca Valenciana, i que combinen projecció i didàctica.

Venda d'entrades

Els títols de Gran Abonament, Abonament Jove i Abonament a la Carta es poden adquirir des d'este dimarts, 12 de desembre, a les 14.00 hores. A més, per a premiar el públic més fidel, les persones que adquirisquen el Gran Abonament o el Jove podran gaudir d'una entrada gratuïta per al primer espectacle de la temporada: Yarin, el 12 de gener. Així mateix, els 10 primers abonats a la carta tindran el mateix regal de fidelització.

D'altra banda, fruit dels suggeriments realitzats pels espectadors, a través de les enquestes de satisfacció, l'IVC llança també una ‘promoció express’ per la qual, des de les 00.00 hores fins a les 12.00 del 15 de desembre, les entrades per a la representació de Yarin tindran un preu de 3 euros.

L'objectiu d'estos descomptes és incentivar un inici d'any cultural, més accessible, i promoure la trobada entre el públic i la dansa.

Per la seua banda, les entrades individuals per als diferents espectacles es podran adquirir a partir del divendres, 15 de desembre, en taquilla i en esta web. Així mateix, les targetes regal estan disponibles en este enllaç.

Programació

L'Arniches dona la benvinguda a 2024 amb dansa. El 12 de gener, arriba l'espectacle Yarin de Kukai Dantza, una peça que presenta una trobada intercultural, entre el dantzari Jon Maya, guanyador de diversos premis Max i el bailaor Andrés Marín, Premi Nacional de Dansa 2023, acompanyats per la música en directe de Julen Achiary.

El divendres 19 de gener, Cia. La Valenciana presenta La viuda valenciana, una adaptació d'un madrileny (Lope de Vega) que va emigrar a València, escenificada per uns valencians (Xavi Giménez, Joan Isern, Antonio Lafuente, Mar Mandli i Raquel Molano) que van emigrar a Madrid.

El 20 de gener torna la música a l'Arniches de la mà de La Maria que presenta L’Assumpció. L'artista valenciana María Bertomeu s'ha guanyat el reconeixement de crítica i públic que la situen com una de les grans revelacions musicals de 2023, any que tanca havent obtingut els premis a la millor artista revelació, millors arranjaments i millor cançó en els Premis Ovidi 2023 i millor artista revelació i millor disseny en la sisena edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

Tancarà gener Tanttaka Teatroa amb la proposta de teatre inclusiu Sexpiertos. L'espectador compartirà amb els intèrprets la fragilitat que implica afrontar la vida des de la mobilitat reduïda a través de la història d'un periodista amb paràlisi cerebral i una venedora de caramels que explicaran sense cap complex les seues vivències afectivosexuals.

El Teatre Arniches obri febrer amb la dansa de Danseu-vos, que presenta l'espectacle Sorora i que, a més, queda integrat en el cicle 'Des d’ací', que aposta pel talent i els professionals alacantins. Danseu-vos és una companyia amb residència artística permanent en L'Escorxador d'Elx des de 2016.

El 9 de febrer, l'Institut Valencià de Cultura presenta la producció pròpia Perquè t’estime, que si no... . Carles Alberola escriu i dirigix esta comèdia sobre l'erosió que el pas del temps provoca en les relacions de parella.

El Circuit Sonora de l'IVC s'encarrega de la proposta musical de febrer a l'Arniches, que estarà encapçalada pel cantautor Xavi Sarrià amb el seu últim treball, Causa. Serà el dissabte 17 de febrer.

La següent proposta teatral serà El nadador de aguas abiertas basada en la novel·la del periodista i escriptor català Adam Martín Skilton, amb adaptació de María Goiricelaya, una de les dramaturgues més interessants del panorama artístic actual, que planteja una història d'amistat masculina molt diferent de les tòpiques que la ficció ens sol mostrar: tendra, amorosa, empàtica, i que tancarà la programació de febrer el divendres 23.

Març arranca amb un text de l'actriu castellonenca Begoña Tena el dia 1. Viva és un monòleg en què la protagonista, una dona immersa en una mudança, recorre etapes de la seua vida, des dels seus orígens en un barri de la perifèria de qualsevol ciutat de províncies en els anys 80, fins a la precarietat del seu present. La peça, que codirigix juntament amb Patrícia Pardo, ha obtingut el Premi Íntim-SGAE del Jurat al millor text teatral en el Festival Cabanyal Íntim 2022 i el 3r Premi del Jurat en el Festival Escènia 2023.

El dia 2, tindrà lloc el concert del Cor de la Generalitat Valenciana, que oferirà Obres corals del romanticisme i postromanticisme alemany per a 23 veus i piano.

El 9 de març, de nou en el marc del cicle 'Des d’ací', l'Arniches oferix l'estrena absoluta en sala Hellouses y goodbyeses de la companyia alacantina Wako Danza. Eduardo Zúñiga firma esta coreografia que vol compartir un llenguatge coreogràfic que transita per la benvinguda i la pèrdua.

Del 12 al 17 de març, el Teatre Arniches acull la cinquena edició del Festival MOVA. La Mostra de Cultura, Creació Artística i Cinema sobre Diversitat Sexual, d’Identitat i Gènere d’Alacant 2024 inclou la projecció de quatre llargmetratges els dies 12, 13 16 i 17. S'iniciarà amb Te estoy amando locamente d'Alejandro Marín; les arts escèniques estaran representades per la producció valenciana d'OFF Artes Escénicas: Bruno, El musical que ho va canviar tot.

D'altra banda, la Filmoteca Valenciana oferirà des de gener fins a març deu sessions en el seu habitual horari de dijous a les 19.30 hores.

Programació familiar

Quant a la programació familiar, ‘Som menuts’ torna al gener amb la companyia El Retablo, que presenta el diumenge 14 Mermelhada de Pablo Vergne, una peça que combina titelles, objectes i ombres en una tendra història que ens convida a mirar d'una altra manera els contes de fades.

Li seguiran en la programació dominical per a públic familiar Un traje nuevo para el emperador de La Pera Llimonera, el 18 de febrer; un espectacle reconegut amb el Premi FETEN 2023 a la millor dramatúrgia; i Sotabosque, Premi FETEN 2023 al millor espectacle per a la primera infància i candidat finalista als Premis MAX 2023 com a millor espectacle infantil, juvenil o familiar. Un espectacle de la companyia: Inspira Teatre, que tindrà lloc el diumenge 10 de març.

En 2024 continua també en l'Arniches el cicle ‘I… Per a tots’, que oferix programació per al gaudi del públic de totes les edats com el teatre gestual de Leandre Clown i la seua peça N’imPORTE QUOI.

Leandre Ribera ha obtingut reconeixements com: el Premi de Circ Ciutat de Barcelona 2014; Zirkolika: millor posada en escena 2013; Premi de Circ de Catalunya al millor espectacle de carrer 2010; o el Premi Nacional de Catalunya al millor espectacle de Circ 2006, entre altres. N’imPORTE QUOI serà el dissabte 27 d gener.

També en ‘I… Per a tots’ estarà Bruno, el musical que ho va canviar tot, d'Off Artes Escenicas, el 15 de març dins de l'oferta del Festival MOVA; es tracta d'un musical amb segell valencià que posa nou artistes en escena i que aborda en clau positiva el problema de l'assetjament escolar sense edulcorar-lo i contat des de diferents punts de vista: el qui el patix, el que el provoca, els que miren i no diuen res, els professors que no saben què fer.

Així mateix, el 22 de març podrà veure's Estación Paraíso de La Maquiné, un espectacle que combina teatre gestual, titelles i màgia i que va obtindre el Premi del Públic al millor espectacle infantil/familiar en la 25a Fira de Teatre de Castella i Lleó – Ciudad Rodrigo 2022.

Galeria d'imatges