President

La Comunitat Valenciana reforça la seua aliança amb Madrid per a reactivar el seu lideratge en mobilitat, energies renovables i com a node logístic estratègic per a l'economia espanyola

12/12/2023
La Comunitat Valenciana reforça la seua aliança amb Madrid per a reactivar el seu lideratge en mobilitat, energies renovables i com a node ...
  • El president de la Generalitat assegura que les dos comunitats autònomes treballaran des de la “coordinació i la competència lleial” per a millorar la prosperitat del conjunt d'Espanya
  • Exigix l'ampliació nord del port de València que ha considerat “sostenible i necessària” per a la península Ibèrica i per a Europa
  • Reitera que l'Advocacia de la Generalitat està estudiant l'esborrany de la Llei d'amnistia per a interposar accions legals perquè provocarà l'existència d'“espanyols de primera i de segona”
  • Avança la posada en marxa d'una xarxa d'infraestructures de recàrrega energètica en la connexió entre Madrid i la Comunitat Valenciana, la creació d'una figura que permeta harmonitzar la normativa i un pla de simplificació per a impulsar projectes d'energies renovables
  • Assegura que la falta de responsabilitat del govern d'Espanya no farà canviar els pressupostos de la Generalitat
  • Reivindica la finalització del Corredor Mediterrani “perquè hi haja més regions competitives” i recursos hídrics “perquè la marca Espanya continue tenint un dia de demà”
Madrid.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón ha assenyalat que la Comunitat Valenciana reforça la seua aliança amb la Comunitat de Madrid per a reactivar el seu lideratge en matèria de mobilitat, energies renovables i com a node logístic estratègic per a l'economia espanyola.

Així ho ha manifestat durant la II Cimera Empresarial Comunitat de Madrid-Comunitat Valenciana, organitzada per la Fundació Conexus, en la qual ha participat juntament amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i en la qual també han intervingut representants d'empreses i de la societat civil, amb la finalitat d'enfortir la col·laboració entre les dos comunitats autònomes.

Carlos Mazón ha advocat per posar en marxa una “gran plataforma de projecció i de futur” d'estes comunitats autònomes “amb mentalitat de creixement i d'entorn liberal”, que treballaran des de la “coordinació i la competència lleial” per a millorar la prosperitat del conjunt d'Espanya, i ha recordat que estes dos regions representen el 26 % de la població espanyola i prop del 30 % del PIB nacional.

Ampliació del port de València

Durant la seua intervenció, el president ha exigit l'ampliació nord del port de València, infraestructura que ha qualificat d'“estratègia de país”, i que ha assegurat que és “sostenible i necessària” també per a la península Ibèrica i per a Europa.

En este sentit, ha agraït el suport a l'ampliació del principal port espanyol oferit per la societat civil i empresarial tant madrilenya com valenciana, i ha mostrat la seua confiança en què esta ampliació s'aprove com més prompte siga possible.

Foment de la mobilitat elèctrica i les energies renovables

En el transcurs de l'acte, el cap del Consell ha anunciat tres iniciatives per al foment de la mobilitat elèctrica i de les energies renovables entre les quals es troba la posada en marxa d'una xarxa d'infraestructures de recàrrega energètica en la connexió entre Madrid i la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de situar un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics cada 60 quilòmetres.

Així mateix, ha avançat que es crearà una figura que permeta harmonitzar normativa i agilitzar processos autonòmics i municipals per a impulsar actuacions conjuntes, i s'implementarà un pla de simplificació administrativa dirigit a potenciar projectes d'energies renovables.

Per a l'impuls d'estos projectes conjunts, Mazón ha avançat que es constituiran grups de treball entre les dos comunitats autònomes que mantindran diverses reunions durant 2024.

Corredor Mediterrani i recursos hídrics

Carlos Mazón també ha reivindicat el Corredor Mediterrani al qual s'ha referit com a “plataforma de competitivitat” que contribuirà al fet que “a Espanya hi haja més regions competitives” i a “sumar al projecte comú”.

De la mateixa manera, ha urgit a solucionar la falta de recursos hídrics, especialment a la província d'Alacant, ja que ha assegurat que “es tracta d'un problema d'Estat i no dels agricultors o dels consumidors d'una zona concreta”. Sobre esta qüestió, Mazón ha assenyalat que l'aigua “és la garantia que l'horta d'Europa, la marca Espanya, continue tenint un dia de demà”.

D'altra banda, el cap del Consell també ha reivindicat la millora del finançament del Museu de Belles Arts de València, considerada com la segona pinacoteca d'Espanya, i ha advocat per oferir “estabilitat, certesa, i un entorn administratiu favorable” com el de Madrid i “ara per fi com el de la Comunitat Valenciana” per a poder continuar impulsant projectes empresarials i rebre noves inversions econòmiques.

Els pressupostos no es canvien

El president també s'ha referit als pressupostos de la Generalitat, uns comptes “seriosos i rigorosos” que a més contemplen la reducció de la despesa del sector públic i una estimació d'inversions reals. En este sentit, ha denunciat que els pressupostos es van realitzar sense les previsions i amb una total “falta de responsabilitat” del govern d'Espanya.

Per això, s'ha mostrat rotund a no modificar els pressupostos de la Generalitat i ha subratllat que “nosaltres vam fer la nostra labor dins del termini i en la forma corresponent”, i per això “no canviarem els nostres pressupostos”.

Llei d'amnistia

Respecte a la tramitació de la Llei d'amnistia que està sent debatuda este dimarts al Congrés dels Diputats, el president ha assenyalat que “no podem tancar els ulls” i ha afegit que la repercussió d'esta llei serà una Espanya dividida en la qual “impere el privilegi, hi haja espanyols de primera i de segona, rodalia de primera i de segona, prestacions sanitàries de primera i de segona, i empresaris de primera i empresaris de segona”.

Per això, ha assenyalat que l'Advocacia de la Generalitat està estudiant l'esborrany de la Llei d'amnistia per a exercir les accions legals oportunes davant el Tribunal Constitucional que permeten defensar la Constitució.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaraciones del president de la Generalitat, Carlos Mazón