Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Cinema Jove Bogoshorts

Cinema Jove i el curtmetratge valencià han sigut els convidats internacionals de Bogoshorts Film Festival 2023

13/12/2023
Cinema Jove i el curtmetratge valencià han sigut els convidats internacionals de Bogoshorts Film Festival 2023
  • El Festival de Curts de Bogotà s'ha celebrat a la capital de Colòmbia del 5 al 12 de desembre
  • L'esdeveniment a Bogotà ha dedicat un programa a curtmetratges valencians que han competit en la Secció Oficial de Cinema Jove

Cinema Jove - Festival Internacional de Cinema de València i els curtmetratges de la Comunitat Valenciana han sigut els convidats internacionals de la 21a edició de Bogoshorts Film Festival, Festival de Curts de Bogotà, que s’ha celebrat a la capital de Colòmbia del 5 al 12 de desembre.

En la secció ‘Festivaleando’ del festival de Bogotà s’han projectat dos programes dedicats a Cinema Jove, el primer dels quals ha estat conformat per sis curtmetratges valencians que van competir en la Secció Oficial en diverses edicions de Cinema Jove, que es van poder veure el dissabte 9 de desembre, a l’Aliança Francesa de Bogotà, i el dimarts 12 de desembre, a la Cinemateca de Bogotà. Els curtmetratges projectats són:

- Diecisiete y medio (2022), escrit, dirigit i produït per Andrea Alborch Martínez i protagonitzat per Alejandro Valera Martínez, Candela Valera Martínez i Fran Martínez. El curt forma part del primer volum del catàleg promocional ‘Curts 2022’, editat per l’IVC, i va ser seleccionat per a FilMadrid.

- Cuando haces pop (2021), produït per Inaudita Films, dirigit per Kevin Castellano i Edu Hirschfeld, i protagonitzat per Paula Usero, María Caballero, Jorge Silvestre i Rubén Silvestre. Este curt forma part del segon volum del catàleg promocional ‘Curts 2021’ i ha sigut seleccionat per una vintena de festivals nacionals i internacionals, entre els quals figuren Chicago Latino Film Festival; International Documentary & Short Film Festival of Kerala, a l’Índia, i Festival Internacional de Cinema d’Horror Aurora en Guanajuato, Mèxic.

- La casa de Coto (2021), dirigit per Guillermo Alcalá Santaella, escrit per Miguel León Marcos, produït per Alejandra Mora per a Quatre Films i protagonitzat per Guille Zavala, Silvia Valero i Morgan Blasco.

- El infierno y tal (2019), escrit i dirigit per Enrique Buleo, produït per Alejandra Mora per a Quatre Films i protagonitzat per Marian Gotor, Pilar Ponce i Justo Lozano. El curt forma part del catàleg ‘Curts 2019’ i va obtindre el premi al millor curtmetratge en el Festival de Cinema de Dresden i una menció especial en el Festival de Curts de Clermont Ferrand. També va ser seleccionat pel Festival de Gijón, el Festival de Nantes, el Nashville Film Festival i el Festival de Palm Springs a Califòrnia.

- Lovf (2020), dirigit per l’actriu Olga Alamán, produït per Giovanna Ribes per a Tarannà Films i protagonitzat per María Maroto i Alejandro Tous. Amb ajudes a la producció de l’Institut Valencià de Cultura, Lovf va obtindre el premi al millor curtmetratge en el Festival Internacional de Cine de Cerdanya i una menció especial en el Festival Internacional de Cine de Santo Domingo.

- Leyenda dorada (2020), dirigit per Chema García Ibarra i Ion De Sosa, escrit per Chema García Ibarra i produït per Apellaniz & De Sosa. El curt va estar en la secció oficial de la Berlinale i també va estar present en el Festival de Sant Sebastià; Encounters Short Film and Animation Festival de Bristol; Reykjavik International Film Festival, a Islàndia, i Hamburg International Short Film Festival a Alemanya.

Curts internacionals de Cinema Jove

El segon programa estava format per quatre curtmetratges internacionals premiats en diverses edicions de Cinema Jove, que es van projectar el 7 desembre a la Cinemateca de Bogotà i el 12 de desembre a Centro Ático. Els curtmetratges són: Sestre (Eslovènia, 2020), dirigit per Kukla Kesherovic i Katarina Resek; Le voisin de Lou (França, 2021), dirigit per Victoria Lafaurie i Hector Albouker; Les huîtres (França, 2021), dirigit per Maia Descamps, i Super (Grècia, 2022), dirigit per Nikolas Kouloglou.

Curtmetratges valencians en competició

Així mateix, en la secció oficial d’animació ha competit Todo está perdido, escrit i dirigit per Carla Pereira i Juanfran Jacinto i produït per Mammut Films, Mansalva Films i Inaudita. El curt forma part del primer volum del catàleg ‘Curts 2023’ i compta amb ajudes de l’IVC.

En la secció Fanático Freak Fantástico, dedicada al cinema fantàstic, ha competit Para lo que me queda en el convento (2023), escrit, produït i dirigit per Ángel Quel i interpretat per Mercedes García, Cayo Martín Franco i Irina Gimeno. La cinta forma part del segon volum del catàleg ‘Curts 2023’.

Dins de la programació d’activitats paral·leles de Bogoshorts, la tècnica de Foment de l’Audiovisual de la direcció adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Dora Martí, va impartir una conferència el 12 de desembre a la Cinemateca de Bogotà, sobre la història de Cinema Jove i la labor de suport al curtmetratge valencià que desenvolupa la Conselleria de Cultura i Esport, a través d’iniciatives com Curt Creixent o el catàleg promocional ‘Curts Comunitat Valenciana’.

Col·laboració amb Curt Creixent

La presència del curtmetratge valencià i de Cinema Jove en Bogoshorts respon als llaços estrets de col·laboració que manté des de fa anys el festival de Bogotà tant amb Cinema Jove com amb Curt Creixent - Trobades del Curtmetratge.

Precisament, Bogoshorts va ser el festival convidat per l’organització de Curt Creixent, la trobada anual del curtmetratge organitzada per l’Institut Valencià de Cultura, la novena edició de la qual es va celebrar del 26 al 28 de juny de 2023 en la Filmoteca Valenciana, en el marc del Festival Internacional de Cinema de València - Cinema Jove.

A més de projectar-se sis curtmetratges colombians seleccionats per Bogoshorts, el director del festival, Jaime E. Manrique, va estar present en les diverses conferències i activitats de mercat de Curt Creixent.

El Festival de Curts de Bogotà - Bogoshorts és el més important en el seu gènere a Llatinoamèrica. Amb vint anys de trajectòria en la promoció i la consolidació del curtmetratge com a eix fonamental per al creixement d’una cinematografia regional, el festival és una plataforma d’impuls a nous creadors de Colòmbia i Amèrica Llatina. A més, compta amb un potent mercat especialitzat en formats curts, BFM - Bogoshorts Film Market.

Galeria d'imatges