Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Il·lustració editorial

El Centre del Carme celebra la vitalitat del llibre il·lustrat amb la sisena edició de Baba Kamo

14/12/2023
El Centre del Carme celebra la vitalitat del llibre il·lustrat amb la sisena edició de Baba Kamo
  • El festival desplega la seua fira i totes les seues activitats del 15 al 17 de desembre al CCCC
  • L'exposició ‘Babalunga i kamolongos’ mostrarà 32 projectes inèdits d'autors i autores internacionals

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) obri les portes els dies 15 al 17 de desembre de la sisena edició de Baba Kamo, el gran festival del llibre il·lustrat organitzat per l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), amb el suport de l'Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV).

Dins de la programació del certamen, CCCC torna a presentar l'exposició ‘Babalunga i Kamolongos’, que fa una panoràmica de la il·lustració editorial internacional. En esta entrega, la mostra reunix il·lustracions de 38 llibres i 32 projectes inèdits de països com l'Argentina, Bulgària, Mèxic, Polònia, Itàlia, el Brasil o Bèlgica.

Entre totes les obres exposades, un jurat format per artistes i experts atorgarà dos premis de 2.000 euros cada un al millor llibre il·lustrat editat en 2023 i al millor projecte inèdit del llibre il·lustrat. Este últim guardó, que s'entrega per primera vegada en la trajectòria del certamen, pretén visibilitzar la tasca dels artistes amb independència de si els seus treballs han sigut publicats.

Al mateix temps, al Claustre Gòtic del CCCC, Baba Kamo desplegarà la seua gran fira del llibre il·lustrat amb més de trenta expositors entre editorials, llibreries especialitzades i segells d'autoedició.

Ponències i tallers per a tots els públics

En paral·lel a la fira il·lustrada, la nova edició de Baba Kamo presenta un programa amb reconegudes veus internacionals que aprofundirà en la relació entre art i paraula, i en les vicissituds de dedicar-se a la il·lustració provenint d'una xicoteta comunitat identitària de parlants.

El certamen començarà amb la presentació del cartell d'esta edició, obra de Joan Negrescolor, el dia 15 a les 19.30 hores i, prèviament, l'artista signarà llibres i impartirà un taller de dibuix per a adults de 18.00 a 19 hores. 

El dissabte 16, a les 19.30 hores, visitarà el festival Luci Gutiérrez, Premi Nacional d'Il·lustració 2023 i autora d'obres com English is not easy o Manual de autodefensa. Gutiérrez realitzarà un repàs a la seua trajectòria i la xarrada serà traduïda a llengua de signes gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord CV).

En el certamen estaran presents altres reconegudes il·lustradores com Yke Reeder (dissabte 16, a les 11.30 hores); Maite Gurrutxaga (dissabte 16, a les 12.15 hores) i Maja Kastelic (dissabte 16, a les 13 hores), els qui conversaran amb el públic i firmaran exemplars de les seues obres.

Una altra de les activitats de la present edició serà la revisió de dossiers en directe a càrrec de Mar Hernández, coneguda com Malota, professora del màster de Disseny i Il·lustració de la Universitat Politècnica de València.

També es presentaran al públic dos projectes de taller creatiu: un realitzat en col·laboració amb la Comissió d'Ajuda al Refugiat del País Valencià – CEAR PV (dirigit a persones refugiades i migrants) i impartit per les il·lustradores Cristina Lavilla i Alba Pocurull, i un altre amb el col·lectiu Proyecto Impresas, dirigit al mòdul de dones de Picassent i amb la il·lustradora Carmela Mayor com a tallerista.

Així mateix, en la seua aposta per arribar a tots els públics, Baba Kamo celebrarà també formacions específiques el divendres 15, a les 11.00 hores, en què tindrà lloc el taller per a bibliotecaris i prescriptors literaris ‘Educació sexual. Orientacions i assessorament sobre literatura infantil i juvenil’, impartit per la treballadora social i sexòloga Natàlia Martínez, i organitzat amb el suport del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).

El mateix dia 15, a les 17 hores, se celebrarà un curs destinat al professorat titulat ‘L'àlbum il·lustrat: Un suport artístic per a l'educació’, que comptarà amb la il·lustradora Verònica Fabregat.

El dissabte 16, a les 11.30 hores, per al públic infantil es presenta el taller creatiu familiar ‘No tot el que rugix és un lleó’, una activitat, creada i moderada per l'il·lustrador Martín López Lam en la qual els participants, a partir de dos plantilles de lleons, hauran d'imaginar diversos personatges i escriure els seus sons. 

El festival s'acomiadarà el 17 de desembre amb el tradicional concert de la Joven Big band Sedajazz.

Galeria d'imatges