Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat duplica la protecció de la posidònia mediterrània a través del Servei de Vigilància Marina al litoral valencià

17/12/2023
La Generalitat duplica la protecció de la posidònia mediterrània a través del Servei de Vigilància Marina al litoral valencià
  • El Servei de Vigilància Marina recorre 35.000 quilòmetres de costa, més del doble que en 2022
  • El director general de Medi Natural i Animal destaca que la posidònia “és una espècie essencial que contribuïx a l'oxigenació de l'aigua del mar i és una barrera natural contra l'erosió de la nostra costa”

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures Territori, a través del Servei de Vigilància Marina, ha duplicat el desplegament marítim d’embarcacions que recorren el litoral de la Comunitat Valenciana i protegixen la posidònia oceànica, una planta aquàtica endèmica del Mediterrani essencial per a la conservació de l’ecosistema marí i les platges.

Gràcies a l’augment d’embarcacions i l’avançament del servei s’han realitzat més del doble de jornades de mar. El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha subratllat que, actualment, “ja s’han recorregut 35.000 quilòmetres, un 124 % més que durant el mateix període de l’any passat”.

Gràcies a una millor logística, este servei ha eixit a pescar un 74 % més de dies i en més zones del litoral. Així mateix, s’ha possibilitat arribar a més públic, gràcies al registre d’un 135 % més d’usuaris nàutics.

El Servei de Vigilància Marina de la Generalitat té entre els seus objectius establir una xarxa de seguiment d’espècies, hàbitats i espais protegits marins a la Comunitat Valenciana, que comprén una superfície aproximada de 50.000 hectàrees i en la qual adquirix especial atenció la posidònia oceànica o mediterrània.

Raúl Mérida ha recalcat que “dos dels principals enemics de la posidònia són el fondeig d’embarcacions i els abocaments d’aigua, per això una de les tasques del Servei de Vigilància Marina de la Generalitat és la d’informar sobre la legislació en cas que es trobe una embarcació amb l’àncora fondejada sobre praderies de posidònia, per a evitar danys a esta espècie aquàtica que representa un dels nostres grans tresors mediambientals”.

En este sentit, el director general ha explicat que “s’ha reduït a menys de la meitat el percentatge d’ancoratges en praderies marines sobre el total d’embarcacions registrades en les àrees de treball respecte a l’any passat”. Així, s’ha passat d’un 6,6 % en 2022 de fondejos a un 2,8 % en 2023, a pesar que l’afluència nàutica ha sigut superior, sobretot en zones d’alt valor ecosistèmic i paisatgístic.

Estos treballs són rellevants des de l’estratègia mediambiental de la Generalitat, ja que “la posidònia oceànica és una espècie essencial que contribuïx a l’oxigenació de l’aigua del mar; és una reserva natural per a peixos, mol·luscos i crustacis, i és la millor barrera contra l’erosió de la nostra costa”, ha subratllat el director general.

Segons l’informe del Servei de Vigilància Marina, també s’han augmentat els temps de treball d’alguns equips, cosa que ha permés anar més enllà de l’època estival. Este servei continuarà actiu durant l’any 2024 amb les mateixes condicions de treball.

Este servei és finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència, per valor de prop de 2 milions d’euros, per a actuacions de millora de la biodiversitat marina.

Galeria d'imatges