Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València celebra l'Any Sorolla amb un programa de dos solos al Museu de Belles Arts de València

15/12/2023
Dansa València celebra l'Any Sorolla amb un programa de dos solos al Museu de Belles Arts de València
  • Amb Ací, en canvi/el subtil/el traçat, la creadora Ana Lola Cosín ‘tix’ el moviment amb l'obra pictòrica de l'artista valencià en dos estades del Museu
  • Esta proposta sorgix de la col·laboració entre el festival i la primera pinacoteca valenciana i es podrà veure el diumenge 17 de desembre

El festival Dansa València, impulsat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, presenta el programa Ací, en canvi/el subtil/el traçat, una proposta de dansa composta per dos solos desenvolupats per la ballarina i coreògrafa Ana Lola Cosín al Museu de Belles Arts de València.

Este espectacle forma part del programa d'esdeveniments culturals organitzats durant 2023 dins de l'Any Sorolla, amb motiu del centenari de la mort del pintor valencià i podrà veure's en la primera pinacoteca valenciana diumenge que ve 17 de desembre, a les 11.00 i a les 13.00 hores.

La proposta és fruit d'una col·laboració entre Dansa València i el Museu de Belles Arts per a oferir estades a creadors valencians a fi que puguen desenvolupar un projecte d'investigació amb el qual ‘habitar’ el Museu des d'una nova perspectiva.

En este sentit, la unió del festival amb altres organitzacions i institucions, en este cas el Museu de Belles Arts, contribuïx a dinamitzar el sector professional de la dansa i les arts del moviment a la Comunitat Valenciana i contribuir a sostindre i expandir la creació contemporània local.

La directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat que amb esta aliança “donem suport a ballarines amb una trajectòria sòlida com intèrprets que s'han decantat per ser autores de les seues pròpies peces. En este cas, l'estada en la pinacoteca els permet centrar-se en les seues inquietuds artístiques sense pressions, ja que el que importa és la seua evolució cap al terreny de la creació”.

Si l'any passat, l'artista seleccionada va ser Paula Romero, qui va desenvolupar una peça-recorregut i un desplegable gràfic pensat per i per al Museu de Belles Arts, en esta edició la ballarina elegida ha sigut Ana Lola Cosín. El resultat de la seua experiència porta per títol Ací, en canvi i partix d'una immersió en l'univers Sorolla i en el mateix Museu de Belles Arts.

Ana Lola Cosín ha assenyalat que, encara que no haguera coincidit amb l'efemèride del centenari de la mort del mestre de la llum, el seu interés “hauria recaigut en la seua obra igualment, perquè el que més em crida l'atenció en el Museu són precisament els pintors del segle XIX”.

La decisió de fer dos peces es deriva de la dualitat que va caracteritzar la trajectòria de Sorolla. “M'abellia plantejar dos treballs que estigueren connectats però que foren diferents, de la mateixa manera que la producció de Sorolla és molt diferent en funció de si l'obra era per encàrrec o de motu proprio, perquè en el segon cas, en la seua manera de construir la llum i els traços trencava amb convencionalismes”, ha explicat.

Eixa condició dual s'ha plasmat en dos peces desenvolupades en dos espais caracteritzats per una ambientació diferent, un més íntim i l'altre millor enllumenat.

El subtil i el traçat

El primer espectacle unipersonal s'ha anomenat El subtil, i es representarà a la sala dedicada a Sorolla en la col·lecció permanent del centre. Esta peça, de caràcter íntim, sorgix de les moltes visites de Cosín a este edifici, en les estades del qual, quadern en mà, la ballarina va anar anotant allò que li suggerien els quadres de Joaquim Sorolla sobre la llum, l'ombra i els colors.

“Partint d'estes notes em vaig endinsar en tot un univers que partia de la meua pròpia interpretació i percepció, traslladant este imaginari al cos en moviment”, ha explicat Cosín.

El subtil ha cristal·litzat en un duo entre Ana Lola i la projecció en directe de llums i ombres per part del creador lumínic Lucas García, qui durant l'espectacle manipularà objectes sobre un retroprojector antic i anirà desenvolupant en viu un joc de clarobscurs amb el qual il·luminarà l'espai i el cos de la intèrpret. El resultat plasma com la forma és afectada per la llum.

Per al segon sol, titulat El traçat, la coreògrafa posa la seua atenció en altres matisos dels quadres de Sorolla, com la gran varietat de pinzellades que hi ha en les seues obres, amb diverses formes, energies i traços, i en com estes generen moviment, traduint-les en qualitats de moviment i en maneres de generar-ho.

Cosín concep l'espai del pati de l'Ambaixador Vic del Museu de Belles Arts com un llenç en blanc en el qual el seu cos s'anirà convertint en successius traços efímers. Al llarg de la representació, la intèrpret transitarà per algunes d'esta infinitat de pinzellades emparada per una creació sonora composta per Diego Flórez des del mateix concepte de traça, fent “un viatge per aquells llocs on es deté el temps, però no el moviment”.

L'organització d'este espectacle respon al compromís del festival Dansa València per a dinamitzar el sector professional de la dansa i les arts del moviment en la Comunitat Valenciana i contribuir a sostindre i expandir la creació contemporània local.

Així, entre les accions per a fer possible este objectiu hi ha la d'establir sinergies amb diferents organitzacions i estructures, en este cas amb el Museu de Belles Arts de València.

Galeria d'imatges