Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Innovació i sostenibilitat

Innovació prioritza una administració “tractora de canvis tecnològics i d'innovacions centrades en la sostenibilitat”

15/12/2023
Innovació prioritza una administració “tractora de canvis tecnològics i d'innovacions centrades en la sostenibilitat”
  • Juan José Cortés ha assegurat que la introducció de la sostenibilitat en l'estratègia empresarial és clau per a incrementar-ne la competitivitat
  • Cortés ha participat en la jornada ‘Innovació i eficàcia empresarial’, organitzada per la Càtedra d'Igualtat i Agenda 2023 de la UNED Dénia

El director general d’Innovació, Juan José Cortés, ha defés la necessitat de prioritzar una administració pública “tractora dels canvis tecnològics i capaç d’impulsar innovacions centrades en la sostenibilitat” a través de la generació d’aliances estratègiques amb empreses, startups, universitats i instituts tecnològics, que activen nous models econòmics “més competitius i respectuosos amb el medi ambient”.

Cortés ha participat en les jornades ‘Innovació i eficàcia empresarial’, organitzades per la Càtedra d’Igualtat i Agenda 2023 de la UNED Dénia. Durant la seua intervenció, el director general ha explicat que l’estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, impulsada des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, té com a pilar estratègic la transició ecològica i sostenible del territori valencià amb l’objectiu de transformar el model econòmic de la Comunitat en un més modern, responsable ambientalment i eficient en l’ús de recursos; per tant, més resilient a llarg termini.

“La introducció de la sostenibilitat en l’estratègia empresarial i en els processos d’innovació suposa un element clau per a incrementar la competitivitat de les empreses”, ha manifestat Cortés.

En eixe sentit, el director general d’Innovació ha advertit que eixa transició ecològica comporta, al seu torn, una transició energètica, que es configura com un potent motor de creixement i una oportunitat de negoci per al teixit empresarial valencià. “És una oportunitat per a la generació d’ocupació de qualitat, amb un efecte multiplicador a llarg termini, i capaç de generar riquesa”.

“Des de la Direcció General d’Innovació continuarem fent costat a les empreses de la Comunitat Valenciana, a orientar els seus esforços cap a una sostenibilitat que se sustente a completar la transició d’una economia lineal a una economia circular que aprofite al màxim els recursos”, ha insistit el director general d’Innovació, que ha assegurat que el Govern Valencià finançarà iniciatives d’R+D+I dirigides a entitats que s’embarquen en el camí de l’economia circular.

Comité Estratègic d’Innovació

És un òrgan de participació de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en el qual participen representants de la comunitat científica, instituts tecnològics i representants de l’ecosistema empresarial, que també tracta d’acompanyar les empreses valencianes a completar amb èxit el procés de transició ecològica.

Per a dur-ho a terme s’han constituït dos grups de treball especialitzats en economia circular i descarbonització, per a identificar els desafiaments més rellevants als quals es pot donar resposta de manera efectiva des de la Comunitat Valenciana.

El Comité d’Economia Circular ha impulsat el desenvolupament de projectes que estan permetent l’obtenció d’envasos més sostenibles, nous materials i tecnologies per a allargar la vida útil dels béns d’equip, o valorar de manera més eficient els residus a través del reciclatge de la gespa o dels residus d’automòbil.

Per la seua banda, el Comité de Descarbonització busca identificar i impulsar solucions innovadores que reduïsquen les emissions de CO₂ i ajuden els sectors productius a adaptar-se i anticipar-se a la neutralitat climàtica. Este repte de la descarbonització afecta el nucli central del teixit productiu valencià i, per tant, de la societat, ja que afecta sectors clau com ho són el ceràmic, el químic o la logística.

Galeria d'imatges