Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte d'Innovació

La Generalitat dona suport a un projecte per a monitorar la presència d'antibiòtics, gens resistents i altres contaminants en les aigües residuals de València

18/12/2023
La Generalitat dona suport a un projecte per a monitorar la presència d'antibiòtics, gens resistents i altres contaminants en les aigües residuals ...
  • Aimplas, la UPV, la UV i les empreses Intercontrol Levante i Seqplexing participen en el desenvolupament d'este projecte estratègic
  • La iniciativa permetrà conéixer els hàbits i l'estil de vida de la població dels diversos barris que componen la ciutat de València

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, finança el desenvolupament d’un projecte per a detectar, identificar, quantificar i caracteritzar els contaminants emergents, presents en les aigües residuals de la ciutat de València, com ara fàrmacs i altres substàncies químiques i materials potencialment perillosos per a la salut humana i el medi ambient.

Este nou sistema d’anàlisi i control de la xarxa de sanejament, a partir de tècniques epidemiològiques similars a les que ja es van emprar per a monitorar la presència del virus SARS-CoV-2 durant la pandèmia, també analitzarà l’evolució d’estos compostos una vegada que estos cabals d’aigua s’han sotmés a tractament. D’esta manera, es recollirà informació valuosa sobre els hàbits i l’estil de vida de la població en diverses zones de la ciutat.

Este projecte estratègic, batejat com a Moresan, és el resultat de la col·laboració de l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV), el grup Calagua de la Universitat de València (UV) i les empreses Intercontrol Levante i Seqplexing.

A més, compta amb el suport econòmic de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i el finançament de la Unió Europea en el marc del Programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

Gràcies a esta iniciativa, s’obtindrà informació relacionada amb el consum d’antibiòtics i la presència d’altres contaminants potencialment perillosos, com ara els microplàstics, aplicant les lliçons apreses durant la crisi de la COVID-19.

“Amb la pandèmia es va comprovar el potencial del monitoratge de les aigües residuals per a avaluar la incidència i prevalença del virus en la població. A més, s’hi va posar de manifest la importància que una sectorització adequada en la conca permet establir la relació entre la càrrega viral que es mesura en les mostres d’aigües residuals i els habitants infectats en la conca”, destaca Joaquín Serralta, investigador principal de l’IIAMA en el projecte.

“La identificació i selecció dels contaminants emergents objecte d’estudi correspon a Aimplas i es realitzarà en funció de la seua incidència i perillositat. Entre estos contaminants es troben els antibiòtics, per tractar-se de substàncies directament relacionades amb la presència de gens resistents, així com uns altres contaminants d’interés com els microplàstics o les substàncies perfluoroalquilades (PFAS)”, explica María Lorenzo, la investigadora principal d’Aimplas en el projecte.

La iniciativa, que ha arrancat enguany, comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, a través del servici del Cicle Integral de l’Aigua, i l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), la qual cosa permetrà l’accés a punts de mostreig a la xarxa de clavegueram i a les estacions depuradores per a fer el seguiment d’estes substàncies i compostos al llarg del procés de depuració. Esta informació ajudarà a dur a terme accions que minimitzen el seu impacte tant en el clavegueram i les depuradores, com en el medi natural.

Desenvolupament de models predictius

En l’actualitat no hi ha protocols estandarditzats per a l’anàlisi dels contaminants emergents en les xarxes de sanejament de zones urbanes. És més, el procés de monitoratge és costós i les dades obtingudes són difícils d’interpretar. És per això que el projecte Moresan aposta pel desenvolupament de models predictius capaços d’estimar la concentració d’estos químics amb un nombre més reduït de campanyes de mostreig, punts de recollida i nombre d’analítiques a realitzar.

“A partir de les mostres preses durant les diverses campanyes de mostreig que es faran en la xarxa de sanejament, el treball del grup Biomica de l’IIAMA i l’empresa de seqüenciació Seqplexing se centrarà principalment en la preparació, l’extracció d’ADN i ARN i el seu condicionament per a la posterior seqüenciació, amb l’objectiu de detectar gens resistents als antibiòtics”, expliquen José Luis Alonso, responsable d’este grup d’investigació de l’IIAMA, i Carmen Iborra, directora científica de Seqplexing.

Amb els resultats obtinguts es generarà una base de dades que posarà en relació els valors dels contaminants per data i localització geogràfica, i els paràmetres ambientals convencionals com ara temperatura, cabal, estacionalitat, nivell socioeconòmic o presència de centres sanitaris, entre altres.

Anàlisi dels factors socioeconòmics

La incorporació de factors socioeconòmics és una altra de les aportacions noves del projecte, ja que permetrà vincular la presència de microcontaminants amb aspectes com la classe de barri (residencial o comercial), el nivell d’ingressos o la distància entre els punts de mostreig i hospitals, clíniques o altres llocs d’interés, segons explica l’investigador de Calagua, Luis Borrás. Esta labor serà duta a terme fonamentalment per especialistes d’este grup d’investigació, conformat per la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.

“Preveure els factors sociològics és una cosa nova, perquè permetrà obtindre informació addicional sobre els patrons de contaminació en funció de les característiques socioeconòmiques dels diversos barris i les zones de la ciutat”, conclou José Ferrer, responsable del Grup Calagua-UPV.

Esta iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular, que advoca pel desenvolupament de tècniques de reciclatge terciari i de tractaments de depuració més eficients. Així mateix, Moresan s’emmarca dins dels pilars de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Galeria d'imatges