Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca programació

La Filmoteca Valenciana estrena a València 'Trenque Lauquen' de l'argentina Laura Citarella

18/12/2023
La Filmoteca Valenciana estrena a València 'Trenque Lauquen' de l'argentina Laura Citarella
  • Esta producció de quatre hores de duració va ser triada com a la millor pel·lícula de 2023 per la revista Cahiers du Cinéma
  • Es podrà veure el dimarts 19 i el dissabte 23 de desembre, a les 18.00 hores

La Filmoteca Valenciana estrena a València el dimarts 19 de desembre, a les 18.00 hores, la producció argentina Trenque Lauquen (2022), escrita, dirigida i produïda per la cineasta argentina Laura Citarella, un dels valors emergents del nou cine argentí. Amb 250 minuts de duració, la pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 23 de desembre, també a les 18.00 hores.

Laura Citarella dirigix una ficció laberíntica i fascinant que és moltes pel·lícules en una: relat detectivesc, road movie, comèdia romàntica i indagació sobre el desig femení. Les més de quatre hores de duració que té han sigut un obstacle per a l’estrena en sales comercials d’esta obra magnètica i desbordant, que ara es projecta per primera vegada en pantalla gran a València a la sala Berlanga de La Filmoteca Valenciana.

Aclamada per la crítica en la Mostra de Venècia, el Festival de Sant Sebastià i el Festival de Cine de Mar de Plata, Trenque Lauquen va ser triada com a la millor pel·lícula de 2023 per part de la prestigiosa revista Cahiers du Cinéma i va obtindre els premis a millor pel·lícula, millor director, millor guió original i millor repartiment, que concedix anualment la Societat Internacional de Cinèfils.

Escrita per Laura Citarella i Laura Paredes, Trenque Lauquen és la pel·lícula més recent d’El Pampero Cine, la productora argentina independent fundada en 2002 per Mariano Llinás, Laura Citarella, Agustín Mendilaharzu i Alejo Moguilansky.

Des de la seua creació, El Pampero Cine ha produït i ha distribuït més de vint pel·lícules d’estil avantguardista i experimental, com ara Balnearios (2002), Historias extraordinarias (2008) o La Flor (2018), de Mariano Llinás; La vendedora de fósforos (2017), Por el dinero (2019) i Un día de caza (2020), de Alejo Moguillansky, i Ostende (2011) de Laura Citarella.

Protagonitzada per Laura Paredes, Ezequiel Pierri i Rafael Spregelburd, Trenque Lauquen està rodada en la xicoteta localitat homònima, a 450 quilòmetres de Buenos Aires, la ciutat d’on procedix la família de Laura Citarella.

S’hi conta la història de la misteriosa desaparició d’una dona i la seua cerca per part de dos homes; tots dos l’estimen i es pregunten per les raons de la seua desaparició. Cada un d’ells té la seua pròpia sospita i l’oculta a l’altre.

Eixa fugida sobtada es revela com al centre secret d’una sèrie de ficcions que la pel·lícula s’encarrega d’entreteixir: el secret del cor d’una altra dona, perduda també fa ja molts anys; el secret de la vida d’un poble de camp, sacsejat per un esdeveniment sobrenatural que ningú sembla percebre; el secret de la planura, que no deixa d’estendre’s i devorar-ho tot.

Galeria d'imatges