Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Dia de la Persona Migrant

El servei Atlas d'informació i atenció en matèria de migració i refugi ha resolt 4.528 consultes en el tercer trimestre de l'any

18/12/2023
El servei Atlas d'informació i atenció en matèria de migració i refugi ha resolt 4.528 consultes en el tercer trimestre de l'any
  • Les tres oficines de la Comunitat Valenciana oferixen atenció especialitzada a persones migrants, refugiades i sol·licitants de protecció internacional
  • Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Persona Migrant, el director general de Diversitat subratlla la necessitat de “garantir la protecció i el benestar de les persones migrants”

El servei públic Atlas d’informació bàsica i atenció especialitzada en matèria de migració i refugi, de la Vicepresidència Segona i Consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha fet un total de 4.528 atencions durant els mesos de juliol, agost i setembre de 2023, segons es desprén de l’informe trimestral que realitzen les tres oficines que operen actualment a la Comunitat Valenciana.

El director general de Diversitat, Stephane Soriano, ha explicat que el servei Atlas brinda atenció a les persones usuàries migrants i refugiades i aquells professionals d’institucions públiques i privades que intervenen amb este col·lectiu i que requerixen suport i assessorament.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Persona Migrant, Soriano ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut, i és, “una terra solidària i d’acolliment per a moltes persones que han deixat la seua llar a la recerca d’una vida millor”, i ha subratllat la necessitat d’oferir-los “instruments que faciliten la seua inclusió, l’accés a tots els recursos i serveis i la mediació necessària”, i això és, precisament, “el que oferix el servei Atlas”.

La commemoració d’este dia, ha assenyalat el director general, “convida a reflexionar” sobre la situació de milions de persones a tot el món que es veuen obligades a abandonar les seues llars a causa de la violència, la pobresa o la guerra, i la necessitat de treballar, des de tots els àmbits, per a “garantir la seua protecció i benestar amb solidaritat i respecte”, i per a construir societats “inclusives, justes i acollidores per a totes les persones”.

Prestacions d’Atlas

El servei Atlas facilita informació bàsica sobre els recursos públics i socials existents i deriva les persones ateses a aquells més adequats a les seues necessitats específiques. També oferix informació i assessorament jurídic especialitzat a professionals dels serveis socials d’atenció primària bàsica i de les entitats socials que atenen directament les persones migrants i refugiades sobre els tràmits administratius relacionats amb els procediments de nacionalitat, estrangeria i asil.

De les 4.528 atencions que s’han fet durant el tercer trimestre de l’any, 3.459 (76,39 %) han sigut intervencions realitzades directament amb persones usuàries. D’altra banda, les consultes realitzades per part dels professionals han suposat un 23,60 %, amb un total de 1.069 atencions.

Per províncies, 1.975 van tindre lloc a la província de València, 1.644 a la d’Alacant i 909 a la de Castelló.

Quant al perfil de les persones usuàries, el 60 % són dones, el 60,2 % se situa en la franja d’edat compresa entre els 31 i els 50 anys, i el país d’origen més comú és Colòmbia, seguit de Veneçuela, el Perú i el Marroc.

Quant a la classe de demanda més comuna entre els i les usuàries, és l’assessorament jurídic en estrangeria (46 %) i l’assessorament jurídic en protecció internacional (16 %).

Les persones interessades poden contactar a través del telèfon gratuït 900 404 403 i els correus electrònics següents: Alacant: atlas.alc@gva.es; Castelló de la Plana: atlas.cas@gva.es; València: atlas.vlc@gva.es. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores, i els dimarts i els dimecres de 15.00 a 19.00 hores.

Galeria d'imatges