Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Gestió del coneixement

Pradas destaca que el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani serà clau per a definir l'estratègia d'adaptació activa al canvi climàtic

18/12/2023
Pradas destaca que el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani serà clau per a definir l'estratègia d'adaptació activa al canvi climàtic
  • La consellera de Medi Ambient ha visitat la instal·lació EUPHORE, que és única a Espanya i de les més grans a escala mundial, dedicada a l'estudi de la química atmosfèrica

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat que el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) “serà un element clau per a definir l’estratègia d’adaptació activa al canvi climàtic a la Comunitat Valenciana”, i ha defés la seua labor en “la cerca de solucions amb base científica” per a mitigar-ne els efectes. Pradas s’ha expressat en estos termes durant la visita a la instal·lació EUPHORE del CEAM, única a Espanya i de les més grans que hi ha a escala mundial, per a l’estudi de la química atmosfèrica.

La titular de Medi Ambient ha conegut el programa QUEPAR, un sistema de vigilància dins de l’àrea de dinàmica de contaminants, que compta amb una app de suport als agricultors “que contribuïx a minimitzar l’impacte de les cremes de la palla de l’arròs sobre la qualitat de l’aire”, hi ha afegit. En l’àmbit de la investigació forestal, el CEAM ha posat en marxa el portal POSTFIRE, que, segons Pradas, servix per a “recopilar i transferir els impactes dels esdeveniments extrems, com ara incendis i sequeres, als tècnics encarregats de la gestió”.

Finalment, en l’àrea de meteorologia i climatologia, el CEAM té com a principal objectiu millorar la comprensió del cicle hidrològic al Mediterrani, amb èmfasi en la prevenció i l’evolució dels fenòmens meteorològics extrems. “Un treball essencial per a conéixer els efectes de les onades de calor marines, les precipitacions torrencials, així com el seguiment de les sequeres”, ha conclòs la consellera de Medi Ambient.

“Comptem amb tots els instruments i amb un gran equip de professionals per a analitzar el context en el qual ens trobem, avaluar els paràmetres i traçar una estratègia amb l’ajuda dels científics per a aconseguir una adaptació exitosa a estos nous escenaris en el conjunt del nostre territori”, hi ha afegit.

Línies d’investigació

La Fundació CEAM és una entitat del sector públic de la Generalitat Valenciana especialitzada a oferir propostes integrades per a la gestió ambiental en l’àmbit de l’atmosfera, els ecosistemes, les activitats humanes i les seues interaccions.

Així mateix, la Fundació té una llarga trajectòria en l’estudi dels efectes dels contaminants atmosfèrics sobre la vegetació, el paper de la vegetació urbana en la regulació de la temperatura i la reducció de la contaminació atmosfèrica, així com l’estudi de la dinàmica del balanç de carboni en ecosistemes mediterranis.

També disposa d’una xarxa d’estacions de mesures, les dades de les quals s’incorporen a bases de dades internacionals, que s’utilitzen per a la validació i el desenvolupament de productes basats en imatges de satèl·lit.

Galeria d'imatges