Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Programació cultural

L'Institut Valencià de Cultura presenta la programació d'arts escèniques i música a València per al primer trimestre de 2024

18/12/2023
L'Institut Valencià de Cultura presenta la programació d'arts escèniques i música a València per al primer trimestre de 2024
  • La temporada comença amb l'espectacle ‘Sempere’, de la companyia Otra Danza, que commemora el centenari del naixement d'Eusebio Sempere
  • Les companyies valencianes agafen el relleu de les produccions pròpies de l'IVC al Teatre Rialto

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta la programació prevista per al primer trimestre de 2024 al Teatre Principal i el Teatre Rialto de València.

El Teatre Principal acull una programació en la qual tenen protagonisme la dansa, la música i el teatre amb importants companyies valencianes i nacionals, com ara Otra Danza, Ron Lalá, Teatre Romea o Miquel Gil.

Després de tancar la temporada este cap de setmana amb l’homenatge a Nino Bravo, quan es complixen cinquanta anys de la seua defunció, el Principal inaugura la pròxima temporada el 19 de gener amb l’espectacle ‘Sempere’, de la companyia il·licitana Otra Danza, amb el qual es commemora l’Any Eusebio Sempere.

Com a proposta del Museu d’Art Contemporani d’Alacant per a commemorar el centenari del naixement de Sempere, Asun Noales explora d’una manera meticulosa i delicada la tridimensionalitat dels cossos en l’espai, l’ús de la llum i la cerca d’un treball cinètic i òpticament seductor per a la plàstica escènica.

La companyia Ron Lalá reviu, del 26 al 28 de gener, els millors números dels seus inicis en ‘4x4’, una selecció de quatre peces de cada un dels quatre primers espectacles professionals; en total, dotze escenes independents que revelen l’evolució del talent literari, musical i escènic de la companyia. Una festa d’humor cítric i crític, cançons en directe, poesia... i moltes, moltes riallades.

‘María Luisa’, de La Zona i Teatro de La Abadía, es podrà veure del 2 al 4 de febrer. És la primera obra nova de Juan Mayorga des que va assumir la direcció artística de La Abadía. Es tracta d’una comèdia sobre la soledat, la vellesa i els difusos límits entre la realitat i la imaginació.

Del 9 a l’11 de febrer, Teatre Romea posa en escena ‘La disputa’, una obra escrita pel francés Jean-François Prévand. Un combat d’alta volada entre dos dels filòsofs més importants del segle XVIII, Voltaire i Rousseau, que té com a protagonista el mateix director de l’obra, Josep Maria Flotats i Pep Planas.

Música

El 9 de març, la música pren l’escenari del Principal amb Miquel Gil i la presentació del seu disc ‘Viatger’, junt amb convidats com ara Pep Gimeno ‘Botifarra’, Titana, La Maria, Vicent Torrent o Borja Penalva. Quaranta-nou anys de música professional i sense voluntat de viure del passat, de repetir fórmules exitoses o un repertori, sense voler claudicar al pes de la nostàlgia, ni al silenci postmodern.

Els versos de Vicent Andrés Estellés, el teatre i la música en directe convergixen en ‘Arbres de pols’, un espectacle de ficció que es podrà veure el 10 de març, dirigit per Gabriel Ochoa, escrit per Pau Alabajos i inspirat en un text homònim que el poeta de Burjassot va publicar en 1971 en el ‘Llibre de meravelles’.

El 22 de març El Diluvi farà el seu concert de comiat amb el seu segell estilístic en el qual es fonen el ‘folk’, el ‘reggae’, la cúmbia, el pop, els ritmes balcànics i l’electrònica.

El 24 tindrà lloc el concert solidari en el qual participaran la banda de ‘punk-rock’ familiar Ramonets i Julio Bustamante & Lavanda, amb el seu encant de l’‘indie’ pop amb gran sensibilitat lírica. Una cita en la qual la recaptació anirà destinada a l’associació ‘Un grito a la esperanza’, que busca recaptar fons per a la investigació de la fibrodisplàsia ossificant progressiva (FOP).

L’IVC torna a oferir el seu abonament amb el qual els espectadors poden gaudir dels quatre espectacles de teatre i dansa per només 40 euros. L’abonament inclou ‘Sempere’, ‘4x4’, ‘María Luisa’ i ‘La disputa’ i permet, a més, adquirir les entrades del Teatre Rialto amb un 30 % de descompte. L’abonament es pot comprar, igual que les entrades, a la taquilla del teatre i en la plataforma en línia de venda: taquilla.ivc.gva.es.

Teatre Rialto

Fins al 28 de gener, l’escenari del Rialto acull l’última producció pròpia de l’IVC estrenada el 15 de desembre, ‘Perquè t’estime, que si no…’ una comèdia escrita i dirigida per Carles Alberola sobre l’erosió que el pas del temps provoca en les relacions de parella i de com, malgrat això, som capaços de reescriure la nostra manera d’estimar i ser estimats.

Del 9 de febrer al 10 de març una nova producció de l’IVC estarà en cartell: ‘Les Troianes. Fucking Nowhere’, escrita per Josi Alvarado i dirigida per Santiago Sánchez. Una obra que reflexiona sobre les conseqüències de la guerra, sobretot en les seues grans víctimes: la població civil, especialment les dones i els seus fills.

El cicle de companyies valencianes comença del 21 al 24 de març amb ‘El intruso’, de Col·lectiu Intermitent. Un text d’Antonio Cremades dirigit per Juan Pastor.

El cicle continuarà durant el trimestre següent amb les companyies Wako Danza, La Dependent, Projecte Escènic Llavor- Roseta Plasència, La Zafirina, Leamõk, La Subterránea, La Figuera infinita, Hongaresa de Teatre, La Penúltima Teatre - Dacsa Produccions i la companyia Federico Menini.

Galeria d'imatges