Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Reindustrialització 

Indústria avança en l'elaboració del Pla de reindustrialització a través de les meses sectorials del calcer i del joguet

18/12/2023
Reunión de la mesa sectorial del Calzado en Elche
  • El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum presidix a Elx i Ibi les meses sectorials del calcer i del joguet amb la participació dels principals agents socials
  • Felipe Carrasco ha afirmat que “el Govern Valencià ha apostat per augmentar un 10,7 % el pressupost destinat a la modernització industrial de les pimes”

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha presidit este dilluns les meses sectorials del calcer i del joguet. Les reunions han tingut lloc a la província d’Alacant (Elx i Ibi) i hi han assistit també la directora general d’Emprenedoria i Internacionalització, Ester Olivas, i el director general d’Indústria, Manuel Rosalén.

Les meses sectorials estan servint perquè els representants de la Generalitat coincidisquen amb els diversos agents socials i, sector a sector, escolten les seues reivindicacions, problemàtiques, peticions i suggeriments. “La finalitat d’esta recollida d’informació és —en paraules de Felipe Carrasco— l’elaboració del Pla de reindustrialització de la Comunitat Valenciana, amb el qual es pretén que Indústria represente el 20 % de l’economia regional”.

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, en les meses d’este dilluns, ha traslladat als representants dels sectors del calcer i del joguet, entre altres qüestions, que “el Govern Valencià ha apostat per augmentar un 10,7 % el pressupost destinat a la modernització industrial de les pimes”.

Felipe Carrasco també els ha fet saber “que la política d’internacionalització s’ha reforçat amb noves accions i amb un departament de proximitat com és la finestreta única per a les empreses exportadores en la mateixa Conselleria, i, finalment, que siguen els responsables d’Indústria els interlocutors davant de l’oficina de la Generalitat a Brussel·les, per a defendre els interessos de les empreses de la Comunitat Valenciana”.

Cal tindre en compte que tant el calcer com el joguet, sectors implantats a la província d’Alacant, són líders nacionals i amb enorme tradició exportadora. Es tracta, a més, de dos indústries manufactureres en les quals “el Govern Valencià considera que és necessari reforçar la seua competitivitat a escala mundial i fomentar una economia més sostenible, resilient i digitalitzada que cree ocupació de qualitat”, ha puntualitzat Carrasco.

“Una altra línia de treball estratègica per al nou Govern de la Generalitat —ha continuat— és aplicar polítiques que fomenten la inversió per part de les empreses en innovació, noves tecnologies i coneixement, la qual cosa redundarà en una economia més resilient i necessàriament més sostenible”.

El secretari autonòmic del departament que lidera la consellera Nuria Montes ha exposat que “per a aprofitar al màxim el potencial de creixement de la nostra indústria considerem que el millor marc d’actuació són els clústers com a formes tradicionals d’especialització territorial i contrastats focus d’innovació. Bon exemple d’això són els centrats en la indústria del calcer a Elx i del joguet a Ibi”.

En eixos clústers, “cal ajudar les empreses per a adaptar-se a l’economia circular i superar la transició energètica, que ja és imparable. Per a fer-ho, no només donarem suport a mecanismes d’impuls de l’energia elèctrica d’origen renovable, sinó també l’autoconsum, l’eficiència i l’estalvi energètic en els processos productius, així com l’aprofitament de residus o la simbiosi industrial”.

Finalment, el secretari autonòmic d’Indústria ha fet palés que “hem d’acompanyar les nostres indústries, especialment les pimes, en la descarbonització dels processos productius, amb mesures com l’electrificació amb energia de fonts renovables, l’aposta per l’hidrogen verd, els mecanismes de captació i aprofitament del CO₂, o altres noves opcions, sempre a mesura que vagen aconseguint maduresa tecnològica i viabilitat econòmica.

Galeria d'imatges