Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
IVASS València

Susana Camarero destaca el compromís del Consell per a promoure l’“autonomia i la integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual”

18/12/2023
Susana Camarero destaca el compromís del Consell per a promoure l’“autonomia i la integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual”
  • La vicepresidenta segona ha visitat el Centre Ocupacional Marxalenes, que disposa de 40 places i quatre tallers de ceràmica, jardineria, paper reciclat i restauració de mobles
  • Les persones amb discapacitat intel·lectual elaboren articles “originals i únics” per a regalar en les pròximes festes de Nadal i Reis
  • L'Institut Valencià de Serveis Socials disposa de 571 places en deu centres ocupacionals en tota la Comunitat Valenciana

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha subratllat “el compromís del Consell per impulsar recursos que promoguen l’autonomia personal i la integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual”.

Susana Camarero ha fet estes declaracions hui en la seua visita al Centre Ocupacional Marxalenes de València, pertanyent a l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), i en la qual ha estat acompanyada per la directora general d’esta entitat, María José Rico.

La consellera ha recalcat que en estar dins del parc Marxalenes, i en ple nucli urbà de València, esta ubicació “afavorix la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en la comunitat i amb les associacions del barri, la qual cosa els permet interactuar amb altres persones fora de les instal·lacions del centre i en el seu entorn social més pròxim”.

En este sentit, ha recordat algunes col·laboracions com la que mantenen, des de fa anys, el centre ocupacional i l’Associació de Persones Majors de Marxalenes, organitzant conjuntament un campionat de jocs tradicionals, petanca i jocs de taula, que es desenvolupa a l’hivern i es clausura amb l’acte d’entrega de trofeus i medalles a tots els participants.

Susana Camarero ha destacat “la labor de rehabilitació i suport” que es du a terme en esta classe de recursos a través de programes d’orientació, acompanyament i mediació familiar, o de la unitat de convivència, “per a aconseguir el màxim grau d’integració social i laboral, i millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual”.

Atenció integral i individualitzada

Per a dur-ho a terme, el Centre Ocupacional Marxalenes compta amb un equip de professionals format per una direcció, psicòloga, personal d’atenció directa (treballadora social, terapeuta ocupacional i quatre mestres de taller), a més de serveis d’administració, cuina, neteja i manteniment.

En les 40 places que té oferix atenció diürna integral i individualitzada a persones amb discapacitat intel·lectual i necessitats de suport de la xarxa d’habitatges tutelats i de la Residència Bennàger de l’IVASS a Aldaia, i disposa de quatre tallers en els quals s’elaboren productes de ceràmica, jardineria, paper reciclat i manualitats, a més de treballar la restauració de mobles de fusta.

Actualment, i amb motiu de les pròximes festes de Nadal i Reis, les persones usuàries del centre estan confeccionant adorns nadalencs i figures per a penjar en l’arbre o decorar la casa, postals i targetes de felicitació. També es realitzen quaderns o llibretes en paper maixé o jardineres molt acolorides que s’aconseguixen amb la reutilització de llandes, envasos i altres estris, de manera que es contribuïx a la cultura del reciclatge.

La consellera ha felicitat les persones usuàries “pel seu extraordinari treball”, i ha assenyalat que estos articles “són un detall original i únic per a regalar en estes dates, ja que en cada un dels quals es plasma la creativitat i la singularitat de la persona amb discapacitat intel·lectual que l’ha elaborat”.

Així mateix, ha insistit que amb la compra d’alguns d’estos productes “fem valdre les capacitats d’estes persones i contribuïm a visibilitzar la labor que es desenvolupa en esta classe de recursos a través de programes d’habilitació laboral i d’ajust personal i social”.

Centres ocupacionals de l’IVASS

L’Institut Valencià de Serveis Socials disposa d’un total de 571 places per a persones amb discapacitat intel·lectual en deu centres ocupacionals a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, en els tallers dels quals es treballa la ceràmica o el trencadís, la jardineria o les arts plàstiques, entre altres matèries.

A més del CO Marxalenes, l’IVASS té dos centres ocupacionals més a la província de València: Mare de Déu del Castell, a Cullera, i PRAGA, a Rocafort, amb 40 i 70 places, respectivament.

A la província de Castelló hi ha quatre centres ocupacionals amb 215 places, Rafalafena, a la ciutat de Castelló de la Plana; El Maestrat, a Benicarló; Belcaire, a la Vall d’Uixó, i Buris-ana a Borriana. Mentre que a la d’Alacant hi ha tres recursos amb 206 places, Carrús, La Tramoia i Altabix, situats a Elx.

Galeria d'imatges