Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

Ivace Energia destina tres milions d'euros per a impulsar la mobilitat sostenible i reduir la dependència del petroli en el sector transport

19/12/2023
  • Proporciona suport econòmic a estacions de recàrrega d'hidrogen, carrils bici, camins escolars i plataformes Smart City, entre altres actuacions
  • El termini per a presentar sol·licituds romandrà obert fins al 28 de febrer de 2024

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat este dimarts la convocatòria d’ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, per a impulsar la mobilitat sostenible, a les quals podran accedir les empreses i entitats de la Comunitat Valenciana.

En total, l’Ivace destinarà tres milions d’euros per a proporcionar suport a aquells projectes que suposen la reducció dels consums energètics en el sector transport. El termini per a presentar sol·licituds estarà obert fins al pròxim dia 28 de febrer de 2024.

Les ajudes poden arribar al 40 % del cost subvencionable, i es poden incrementar 10 punts percentuals en el cas de les ajudes concedides a petites i mitjanes empreses o a activitats no econòmiques d’entitats privades sense ànim de lucre. Per al cas d’activitats no econòmiques d’entitats públiques, l’ajuda serà del 60 %.

Tal com ha destacat la consellera, Nuria Montes, el transport és el consumidor més gran d’energia a la Comunitat Valenciana i concentra el 40 % de tota l’energia que es consumix en el nostre territori, “amb l’agreujant que, en molts dels casos, utilitza com a font d’energia els derivats del petroli, causants de la majoria dels gasos contaminants”.

Per això, ha continuat, “es pretén facilitar la transició a un nou model de mobilitat més sostenible en la qual adquirisquen protagonisme les formes de transport no dependents dels combustibles fòssils”. Es podran acollir a estes ajudes les empreses i entitats de naturalesa pública o privada.

Per la seua banda, el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha explicat que es proporcionarà suport a “aquells projectes de mobilitat sostenible que contribuïsquen a millorar la qualitat de l’aire de les ciutats, com pot ser recuperació d’espais per al vianant, implantació de sistemes de cotxe compartit, camins escolars i servici d’autobusos llançadora, entre altres”.

Suport a les plataformes Smart City

L’Ivace també donarà suport a les plataformes Smart City que recullen la informació de la ciutat, propiciant la interoperabilitat entre els diversos servicis municipals, de manera que en permeta la gestió, fomentant la digitalització i permetent als ciutadans beneficiar-se d’entorns intel·ligents.

Perquè puguen considerar-se subvencionables, estes plataformes hauran d’integrar la gestió òptima i eficient de la mobilitat en els territoris. En cas que es tracte d’ampliacions de plataformes existents, només seran subvencionables les dirigides a implementar o modificar la gestió òptima i eficient de la mobilitat.

També es donarà suport a la implantació de sistemes de bicicletes d’ús públic en municipis i nuclis interurbans. Estos sistemes estaran orientats a la mobilitat diària i molt especialment a la mobilitat ‘obligada’, és a dir, als desplaçaments per motius de treball i estudi.

S’hi podran presentar projectes de logística urbana sostenible que permeten gestionar la càrrega i descàrrega d’una manera més sostenible, així com la implantació de sistemes intel·ligents de transport públic urbà que contribuïsquen a la millora de l’eficiència de les flotes de transport públic urbà i afavorisquen un ús més important dels mitjans de transport públics.

D’altra banda, s’impulsarà la modernització del parc de vehicles de servici públic relacionats amb el transport, per a aprofitar els avantatges de la millor eficiència energètica dels vehicles nous propulsats per energia elèctrica i combustibles alternatius.

Així doncs, es donarà suport a l’adquisició d’autobusos i camions d’ús públic elèctrics, amb pila de combustible, híbrids o alimentats per hidrogen. Finalment, també obtindran ajuda econòmica els projectes d’implantació d’‘hidrogeneres’ (estacions de recàrrega d’hidrogen).

Les ajudes previstes en esta convocatòria tenen finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027, dins de l’objectiu polític 2, ‘Una Europa més verda, baixa en carboni en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient’, i en el marc de l’objectiu específic 2.8. ‘Foment de la mobilitat urbana multimodal sostenible, com a part de la transició cap a una economia amb nivell zero d’emissions netes de carboni’.