Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Transport públic

Prop de 200 persones participen en un simulacre d'un atac terrorista amb ostatges a l'estació d'Àngel Guimerà de Metrovalencia

19/12/2023
Simulacre sanitaris
  • Personal d'FGV, diferents policies i entitats han participat en la resolució d'esta hipotètica incidència
  • L'exercici ha permés comprovar el Pla d'autoprotecció, la coordinació d'efectius i les mesures de seguretat

Prop de dos-centes persones han participat esta matinada en el simulacre d'un atac terrorista amb ostatges en l'estació de Metrovalencia d'Àngel Guimerà organitzat per la Unitat de Seguretat i Prevenció Civil de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

En la simulació, l'últim tren amb direcció a Aeroport arriba després de la mitjanit a l'estació d'Àngel Guimerà quan quatre individus armats repartits per la unitat proclamen que es tracta d'un atac contra les persones que hi viatgen a bord. Quan s'han obert les portes, la majoria dels viatgers ixen de la unitat fugint cap a les eixides i, en el tumult, es produïxen diversos ferits de bala i, per ansietat, colps i caigudes a causa de l'allau en estampida.

Alguns dels viatgers telefonen al 112, al mateix temps que el maquinista avisa el lloc de comandament i es posa en marxa el Pla d'actuació davant d'emergències per al risc d'atemptat terrorista segons establix el Pla d'autoprotecció de Metrovalencia. Mentrestant, els terroristes s'atrinxeren al tren i agafen un grup de viatgers com a ostatges. En l'enfrontament policial amb els atacants dos dels terroristes fugen per les vies i s'endinsen en el túnel.

L'exercici té com a objectiu conéixer la capacitat de resposta interna i externa en cas d'emergència; comprovar els procediments del Pla d'autoprotecció; conéixer i provar el funcionament dels mitjans del sistema d'emergència amb què estan dotades les estacions, com ara armaris de seguretat de túnel, megafonia, eixides d'emergència, etcètera, i comprovar la coordinació correcta entre les diferents ajudes externes.

Participants

El personal d'FGV que ha participat en el simulacre ha estat compost per l'inspector del lloc de comandament i/o regulador, telecomandament, oficina d'atenció al viatger, lloc de comandament de seguretat (coordinador de seguretat i reforç), tècnic de línia, Unitat de Seguretat i Protecció Civil, i el maquinista.

Les entitats externes que hi han assistit han sigut el 112 Comunitat Valenciana, Bombers Municipals de València, Servei d'Emergència Sanitària de la Generalitat, Policia de la Generalitat, Cos Nacional de Policia, Policia Local de València i vigilants de seguretat.

El grup de figurants ha estat compost per alumnes de l'IES Les Alfàbegues de Bétera, que actua de passatge de la unitat i clients en les andanes de l'estació; entre ells, els ferits i morts en el simulacre.

La Unitat de Seguretat i Protecció Civil d'FGV organitza, periòdicament, visites a les instal·lacions i pràctiques de simulació d'incendis en diferents trams de la xarxa, amb l'objectiu que el personal de l'empresa pública es familiaritze amb les instal·lacions i els equips de seguretat en situacions de suposada emergència.

Galeria d'imatges