Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Innovació

La despesa en innovació empresarial a la Comunitat Valenciana aconseguix el màxim de la sèrie històrica amb 1.791 milions l'any 2022

20/12/2023
  • El secretari autonòmic d'Innovació, Jerónimo Mora, subratlla que “la Comunitat Valenciana és un dels territoris on la recuperació després de la pandèmia ha sigut més intensa”
  • El 25,7 % del total d'empreses valencianes són innovadores, dos punts per damunt de la mitjana espanyola

La despesa en innovació empresarial a la Comunitat Valenciana durant l’any 2022 va aconseguir els 1.791,2 milions d’euros. És la xifra més elevada de tota la sèrie històrica i està un 42,7 % per damunt de la que es va registrar en 2020, any en què la pandèmia de COVID-19 va tindre més impacte en tots els indicadors econòmics.


El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, ha destacat que estes dades demostren “la força, la intensitat i el dinamisme amb què s’ha recuperat la innovació empresarial en el nostre territori. De fet, en l’àmbit estrictament peninsular, només Castella-la Manxa està per davant de nosaltres per tan sols unes dècimes”.


Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Madrid, Catalunya i el País Basc van gastar més que la Comunitat Valenciana en valors absoluts, però la nostra taxa de recuperació en innovació, després del descens generalitzat del 2020, supera amb escreix totes eixes regions.


Les dades de l’INE també reflectixen que la intensitat en innovació, és a dir, la despesa dedicada a esta classe d’activitats, respecte a la xifra total de negocis, és de l’1,05 % a la Comunitat Valenciana. Este valor es troba per damunt de la mitjana estatal, que arriba al 0,95 %.


Molt superior és encara la diferència en l’índex d’empreses innovadores respecte al total de negocis amb 10 persones assalariades, o més. En el cas valencià, este indicador arriba al 25,7 %, pràcticament dos punts per damunt de la mitjana estatal, que és del 23,9 %.


Cal assenyalar que a la Comunitat valenciana es comptabilitzen 2.914 empreses amb activitats innovadores, la qual cosa representa el 12,3 % de totes les de l’Estat. Segons Jerónimo Mora, “un dels objectius del nou Govern Valencià és augmentar considerablement este percentatge d’empreses innovadores. Per a fer-ho, des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, s’estan desenvolupant diverses iniciatives i programes encaminats a aconseguir este objectiu”.


Consolidar un ecosistema innovador


En este sentit, una de les principals metes, com ja va avançar la consellera, Nuria Montes, “implica la consolidació d’un vertader ecosistema innovador, a més d’especialitzar àrees i atraure projectes tractors que servisquen de pol per a propostes innovadores en sectors molt especialitzats”, subratlla el secretari autonòmic d’Innovació.


Finalment, “es pretén impulsar una legislació avançada que regule la compra pública innovadora. A més, s’assumix el repte”, hi afig Mora, “d’aprofitar al màxim tots els beneficis de la Llei de startups, aprovada a la fi de l’any passat, per a la promoció de les empreses emergents de base tecnològica, tant en matèria fiscal com inversora, de tramitació telemàtica, etc.”.