Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Les Arts és Inclusió

Les Arts aposta per la música com a element integrador en centres penitenciaris i residències per a la tercera edat

04/01/2024
Les Arts aposta per la música com a element integrador en centres penitenciaris i residències per a la tercera edat
  • Artistes del Centre de Perfeccionament i professors de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana oferixen set actuacions en centres penitenciaris
  • Per primera vegada, els cantants i pianistes de l'Opera Studio de Les Arts han realitzat una breu gira per residències de València, Alacant i Castelló

El Palau de les Arts Reina Sofia aposta per la música com a element integrador per a usuaris de centres penitenciaris i de residències per a la tercera edat de la Comunitat Valenciana.

Amb l'epígraf ‘Les Arts és Inclusió’, el centre d'arts valencià pretén potenciar el valor social de la cultura i el seu paper com a element integrador i de desenvolupament personal per als grups que, per la seua situació, no tenen les oportunitats per a accedir-hi.

Després del bon funcionament de la iniciativa en 2022, que va portar els artistes del Centre de Perfeccionament i els professors de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) a protagonitzar concerts i recitals als centres penitenciaris (CP) València (Picassent) i Castelló II (Albocàser), Les Arts ha estés en 2023 este programa a la província d'Alacant, amb la incorporació a este programa del CP Alacant II (Villena).

En total, els actius artístics de Les Arts han protagonitzat set actuacions, que han inclòs tant recitals d'òpera i sarsuela dels artistes de l'Opera Studio del teatre, com concerts de l'OCV en agrupació cambrística de la seua secció de cordes i de fustes.

Esta edició ha inclòs, així mateix, tallers de treball tant a Les Arts com en el mateix centre penitenciari, a més d'una visita a l'edifici dissenyat per Santiago Calatrava.

En este sentit, interns del CP d'Albocàsser van presenciar este mes de desembre l'última sessió de 2023 de ‘Matins a Les Arts’, que van oferir els artistes del Centre de Perfeccionament, a més de visitar els diferents espais i sales del teatre i conéixer in situ el seu funcionament, en una acció realitzada amb la col·laboració de Transvia. 

Residències per a la tercera edat

A més, el teatre d'òpera valencià ha ampliat en el present any les actuacions de ‘Les Arts és Inclusió’ al col·lectiu de la tercera edat. Gràcies a la col·laboració de la Fundació GESMED, cantants i pianistes de l'actual promoció del Centre de Perfeccionament han realitzat una breu gira per residències de les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

El programa també inclou una segona part, amb visites guiades al centre d'arts valencià, que permeten a estos ciutadans conéixer les seues instal·lacions, així com la rutina de treball d'un teatre.

Les propostes de ‘Les Arts és Inclusió’ s'adscriuen a la línia ‘Les Arts és per a tots’, que té com a objectiu l'obertura i l'acostament de l'activitat artística a tots els ciutadans, com així es plasma en els estatuts de la Fundació, que recullen “fomentar la difusió, estima i coneixement d'estes arts, així com l'assistència de la ciutadania a la seua programació i activitats”.

Galeria d'imatges