Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Parcs naturals

La Generalitat, l'Ajuntament i la CHX acorden una nova aportació de l'EDAR de Pinedo per a millorar la quantitat i la qualitat de l'aigua de l’Albufera

23/12/2023
La Generalitat, l'Ajuntament i la CHX acorden una nova aportació de l'EDAR de Pinedo per a millorar la quantitat i la qualitat de l'aigua de ...
  • Salomé Pradas subratlla que este acord suposa un pas més per a aconseguir el millor estat de conservació del parc natural més emblemàtic de la Comunitat Valenciana
  • L'òrgan de conca atén la sol·licitud de la séquia de Favara i de la Conselleria de Medi Ambient i del Consistori per a aportar 248.400 metres cúbics per tanda de reg durant 45 dies
  • La Conselleria de Medi Ambient ha informat favorablement per a procedir a la nova aportació d'aigua de la depuradora des del 26 de desembre
     

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, l'Ajuntament de València i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) han acordat una nova aportació de cabal per a millorar la qualitat i qualitat de l'aigua del Parc Natural de l’Albufera.
L'òrgan de conca ha remés una resolució a la Generalitat per a autoritzar la captació temporal d'aigües superficials procedents de l'efluent de l'EDAR de Pinedo 2, a fi de millorar la qualitat i la quantitat de les aportacions a l’Albufera a través de la séquia de Favara.
La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha subratllat que amb este nou acord “fem un pas més per a aconseguir el millor estat de conservació per al parc natural més emblemàtic de la Comunitat Valenciana”. 
En esta línia, ha indicat que la Generalitat i l'Ajuntament “anirem de bracet per a atendre les necessitats de l'aiguamoll i garantir la bona gestió del parc i del seu entorn, preservar la biodiversitat de fauna i flora i el cultiu agrícola de l'arròs”.

Aportacions al llac
Així, la Comissaria d'Aigües, per delegació de la Presidència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, permet a la séquia de Favara derivar les aigües superficials procedents de l'efluent de l'EDAR de Pinedo 2, per un volum de 248.400 m³ per cada tanda de reg (750 l/s addicionals a 1 m3/s procedent del riu Túria de la concessió d'eixa comunitat de regants), i la destinació final d'eixe volum es considera com a aportació al llac de l’Albufera.
Amb esta resolució a partir del 26 de desembre l'EDAR de Pinedo 2 impulsarà les aigües fins al punt d'abocament amb la séquia de Favara, on es mesclaran amb el cabal concedit del riu Túria a eixa comunitat de regants actuant com a “filtre verd” per a subministrar eixa aportació extra al llac de l’Albufera, a través dels camps d'arròs per inundació. 
La sol·licitud es planteja de manera que no es computen eixos volums addicionals considerats com a aportacions a l’Albufera al volum atorgat del riu Túria a eixa comunitat de regants.
L'escrit recull que els torns de reg seran de diumenge vesprada a dijous al matí, sobre la base de la proposta consensuada amb la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament de València. D'esta manera, s'impulsarà eixos dies des de les 15 hores del diumenge fins a les 11 hores del dijous, durant almenys 45 dies.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellera Samlomé Padras