Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat finança el desenvolupament de noves estacions ‘intel·ligents’ de recàrrega i substitució de bateries per a vehicles elèctrics
- ITERA, UPV, Nunsys, V2 Charge, Next Electric Motors i ITENE col·laboren en el desenvolupament d'esta iniciativa, que impulsa l'eficiència en la recàrrega de bateries
- Estes estacions de recàrrega i substitució permetran combinar diverses tecnologies de recàrrega en funció de la demanda i la disponibilitat de les diferents fonts d'energia
La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, finança un projecte per al desenvolupament d'estacions de recàrrega i substitució de bateries 'intel·ligents' que permeta emprar en cada instant la font energètica més eficient.
L'empresa coordinadora, ITERA; la Universitat Politècnica de València; les empreses Nunsys, V2 Charge, Next Electric Motors i el centre tecnològic ITENE col·laboren en esta iniciativa que pretén optimitzar els elements de l'estació de recàrrega (sistemes de càrrega, gestió tèrmica i energètica) dels vehicles elèctrics.
Este projecte compta amb el suport econòmic de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.
L'objectiu d'este desenvolupament, denominat CLEANERGY, és investigar les maneres de crear una estació de recàrrega i substitució de bateries avançada, amb un enfocament modular i intel·ligent. La idea principal és aconseguir la màxima eficiència possible amb la combinació de diverses tecnologies de recàrrega, adaptant-se dinàmicament a la demanda i la disponibilitat d'estes fonts. En essència, es tracta d'oferir més flexibilitat en l'elecció de les fonts en funció de les condicions del moment.
Estes noves instal·lacions permetran, amb algorismes d'intel·ligència artificial, emprar en cada instant la font energètica més eficient, tenint en compte els costos i les emissions contaminants que generen les diferents energies. Actualment, el projecte a penes té un any i de moment s'han obtingut resultats “prometedors” des del punt de vista de la simulació.
Col·laboració en el desenvolupament del projecte
A més de coordinar la iniciativa, ITERA aporta la seua experiència en la gestió energètica i intercanvi de bateries, mentre que la UPV s'encarrega també de la gestió energètica i la tèrmica. Per la seua part, Nunsys treballa amb els algoritmes d'intel·ligència artificial, les comunicacions i els manejos de dades per a detectar la millor font d'energia. Finalment, V2 Charge desenvolupa els sistemes de càrrega de bateries, Next Electric Motors el vehicle objectiu per a fer les proves i ITENE tot el que està relacionat amb la mobilitat del projecte.
Este projecte s'alinea amb les conclusions dels comités estratègics d'innovació especialitzats (CEIE) en automoció, mobilitat sostenible, economia circular i tecnologies habilitadores, i així s'impulsa la implantació d'una xarxa d'estacions de recàrrega intel·ligent que promoga l'electrificació del parc mòbil de vehicles de la Comunitat Valenciana. Així mateix, CLEANERGY s'emmarca en l'Estratègia especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.