Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
'Les Arts és Dansa'

'Les Arts és Dansa' presenta 'La Sylphide', un dels grans clàssics, a càrrec del Ballet Nacional Txec

27/12/2023
'Les Arts és Dansa' presenta 'La Sylphide', un dels grans clàssics, a càrrec del Ballet Nacional Txec
  • La Sala Principal acull del 4 al 7 de gener una de les icones del ballet clàssic, amb l'acompanyament de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana
  • El Ballet Nacional Txec és considerat com una de les formacions de referència entre les companyies de dansa centreeuropees

El Palau de les Arts Reina Sofía comença l’activitat en 2024 amb l’estrena de La Sylphide, una de les peces més icòniques del ballet clàssic, a càrrec del Ballet Nacional Txec, que representarà esta obra del 4 al 7 de gener de 2024 a la Sala Principal.

El cicle ‘Les Arts és Dansa’ rep la centenària companyia de la República Txeca, que dirigix Filip Barankiewicz, i serà la protagonista de la programació durant estes festes nadalenques.

Reconeguda com una de les formacions de referència a centre-Europa, el Ballet Nacional Txec debuta en Les Arts amb esta majestuosa adaptació de La Sylphide de Johan Kobborg, inspirada en la versió de Bournonville de 1836, que comptarà amb l’acompanyament en viu de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, sota la direcció de l’emergent Piotr Staniszewski.

La Sylphide ocupa un lloc privilegiat en la història de la dansa. Considerat com el primer ballet romàntic, hi convergixen tots els elements icònics d’este moviment: fantasia, llegenda, amor, misteri i el contrast entre el món irreal enfront del terrenal.

Es tracta d’una obra pionera en molts aspectes: va ser el primer ballet en el qual la protagonista empra sistemàticament les sabatilles de punta, a més de ser un dels exemples més reconeguts del ‘ballet blanc’, que es caracteritza per les escenes on visten de blanc totes les integrants del cos de ball.

La Sylphide ens endinsa en la història d’un jove escocés, James, que, a punt de casar-se amb la seua promesa Eiffie, s’enamora d’un esperit de l’aire. En eixe conflicte entre els dos amors, prevaldrà l’amor per la Sylphide, encara que ell serà el causant de la mort de la seua enamorada.

L’estrena de l’obra va tindre lloc a l’Òpera de París en 1832, amb coreografia de Filippo Taglioni i música de Jean Schneitzhöffer. No obstant això, l’obra ha passat al repertori balletístic a través de la versió d’August Bournonville, estrenada quatre anys després en el Teatre Reial de Copenhaguen, amb música de Herman Severin Løvenskiold.

Johan Kobborg, aclamat ballarí principal del Royal Danish Ballet i del Royal Ballet de Londres, a més d’un sol·licitat coreògraf i director, ret homenatge a August Bournonville i la seua obra amb esta coreografia de La Sylphide.

La producció del Ballet Nacional Txec compta amb escenografia de Martin Černý, vestuari de Barbora Maleninská i il·luminació de Pavel Dautovský.

Ballet Nacional Txec de Praga

El Ballet Nacional Txec de Praga ocupa una sòlida posició en el context centreeuropeu. La seua fundació en 1883 va donar origen a la contínua tradició evolutiva de la dansa professional txeca.

Compost per ballarins de 18 nacionalitats, el Ballet Nacional Txec és la companyia de dansa més important de la República Txeca. Esta diversitat li proporciona una acolorida escala de mitjans d’expressió, que representen una varietat d’ètnies i les seues diverses naturaleses i temperaments. El resultat és la fusió de nombroses escoles i estils de dansa, l’enriquiment mutu i la inspiració. L’actual director artístic que té és Filip Barankiewicz.

Galeria d'imatges