Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Patrimoni cultural

L'IVCR+i finalitza la restauració de tres documents del segle XVIII pertanyents a l'Arxiu Municipal de Buñol

29/12/2023
L'IVCR+i finalitza la restauració de tres documents del segle XVIII pertanyents a l'Arxiu Municipal de Buñol
  • Es tracta de tres llibres amb escriptures públiques del notari M. Catalá dels anys 1720, 1736 i 1739

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i), adscrit a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, ha finalitzat la restauració de tres documents del segle XVIII que es conserven en l’Arxiu Municipal de Buñol.

Es tracta de tres llibres amb escriptures públiques del notari M. Catalá, corresponents als anys 1720, 1736 i 1739, que es custodien en l’Arxiu Municipal de Buñol. Estos tres exemplars estan manuscrits i enquadernats en pergamí flexible i contenen informació interessant sobre l’activitat d’este notari.

Els llibres presentaven una important deterioració a conseqüència del pas del temps i els efectes de la humitat, sobre l’enquadernació i sobre el cos. Així, la pell de les enquadernacions estava deshidratada i presentava pigmentació i afebliment del suport proteic per l’acció dels microorganismes. A més, un dels exemplars havia perdut els tancadors i els reforços en els lloms.

D’altra banda, el cos dels llibres presentava abundants taques d’humitat, les quals havien provocat l’esvaïment de les tintes ferrogàl·liques. A més, la presència d’activitat microbiana havia afeblit el suport cel·lulòsic de tal manera que havia perdut la resistència, havia provocat atapeïments i, en alguns casos, fins i tot la pèrdua de suport. També eren evidents les galeries provocades per l’acció d’insectes. Per la seua banda, la cosida d’arxiu dels llibres havia perdut la funcionalitat, la qual cosa provocava que els quadernets estigueren solts i separats de la coberta.

Per a poder esmenar estos problemes i garantir la conservació d’estos documents, els experts del departament d’Obra Gràfica i Material d’Arxiu de l’IVCR+i han dut a terme una profunda actuació sobre l’enquadernació d’estos volums, que ha consistit en una neteja mecànica i l’aplicació d’una solució hidroalcohòlica com a tractament antifúngic.

A més, per a recuperar la tensió del perímetre de les cobertes s’ha realitzat un tractament d’humectació indirecta. Per la seua banda, les consolidacions s’han fet amb paper japonés i les reintegracions cromàtiques amb aquarel·la.

Quant al cos dels llibres, s’ha sotmés a neteja mecànica, desinfecció i desacidificació per a aportar una reserva alcalina al suport. Les zones perdudes s’han reintegrat amb polpa de cel·lulosa similar a l’original i les laminacions s’han realitzat amb paper japonés de gramatge baix, per a permetre tant la lectura del document com el reforç de les zones amb galeries d’insectes. Finalment, s’han cosit els quadernets.

Així mateix, per a millorar la conservació d’estos llibres, després de la restauració s’ha fet una caixa amb cartó lliure d’àcid, sense adhesius, per a cada volum.

Galeria d'imatges