Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Cultura facilita el trasllat al Museu de la Solidaritat Salvador Allende de Santiago de Xile de 18 obres donades per artistes espanyols
- Vicente Barrera destaca que esta gestió és “un compromís que no va dur a terme l'anterior Consell i que ara es fa realitat”
- Les peces han estat custodiades al Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera i Cerni de Vilafamés
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha facilitat el trasllat al Museu de la Solidaritat Salvador Allende (MSSA) de Santiago de Xile de 18 obres que van ser donades a este museu per artistes espanyols com a mostra de solidaritat amb el poble xilé davant de la dictadura i que no van arribar a la seua destinació.
Les obres s'incorporaran a la Col·lecció Internacional creada en este Museu en els anys 90 per a la qual van ser donades juntament amb altres més. No obstant això, este grup de peces va quedar ressagat a Espanya, on han romàs custodiades al Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera i Cerni de Vilafamés (MACVAC) fins ara.
El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha manifestat la seua satisfacció per esta gestió, “un compromís de la Generalitat que no va dur a terme l'anterior Consell i que ara es fa realitat”.
En este sentit, Barrera ha destacat que la devolució d'estos quadres a l'MSSA “ha sigut un punt prioritari des que em vaig incorporar al Consell, quan vaig adquirir un compromís perquè vaig entendre que les 18 obres havien d'anar al lloc al qual havien sigut donades pels mateixos artistes”.
Així mateix, el vicepresident ha agraït al Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera i Cerni de Vilafamés “la seua labor de cura de l'important patrimoni xilé” i la seua col·laboració perquè el trasllat de les obres haja sigut una realitat.
En concret, l'enviament es compon de 18 pintures, gravats i obres de tècniques mixtes dels artistes Pascual Blanco, Ricardo Carpani, Joaquim Chancho Cabré, José Luis de Dios, Juan García, Rogelio García Vázquez, Concha Jerez, Antón Lamazares, Dolores Massieu Verdugo, Remegio Mendiburu, Fernando Mirantes Martín, August Puig, José Manuel Rodríguez Arnaez, Rafael Santana Monagas, María Luisa Semper, Leandro Silva, Javier Urquijo i Ignacio Yraola Asín.
Donacions d'artistes espanyols
Durant els anys de la dictadura a Xile (1973-1990), la donació d'artistes espanyols a este Museu va ser una de les més quantioses. Les obres, que van ser donades des de 1977, es van resguardar en el llavors Museu Popular d'Art Contemporani de Vilafamés des de 1980 fins al retorn de la democràcia a Xile, gràcies a l'amistat que unia al fundador d'este museu (l'historiador i crític Vicente Aguilera i Cerni) amb José María Moreno Galván, un dels impulsors de l'MSSA des de la seua fundació.
Les obres es van traslladar des del Museu Popular d'Art Contemporani de Vilafamés (MACVAC) a Xile en 1991, any de la reobertura de l'MSSA després de l'arribada de la democràcia. No obstant això, un conjunt compost per 18 obres va quedar ressagat a Espanya.
En 2014, la galerista espanyola Begoña Deltell va avisar l'MSSA que l'artista Concha Jerez havia vist la seua obra Expediente policial roto y sin embargo archivado (1976) encara al MACVAC, a pesar que l'havia donat fa anys per al seu enviament a Xile.
Este fet va donar inici a una investigació conjunta després de la qual es va determinar que eren 12 les obres de propietat de l'MSSA que encara es trobaven al MACVAC. Així mateix, l'octubre de 2021 es van trobar sis obres més als depòsits del Museu, de les quals es va comprovar que es tractaven de peces donades i que mai van arribar a Xile.
L'enviament d'estes obres estava previst que s'haguera realitzat en 2018, després de l'exposició ‘Solidaridades. Obras del Museo de la Resistencia Salvador Allende en el MACVAC’, organitzada pel centre museístic de Vilafamés.
Este trasllat, que no es va dur a terme llavors, s'ha fet finalment en este mes de desembre de 2023 gràcies a la intervenció de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, els ministeris de les Cultures, les Arts i el Patrimoni i de Relacions Exteriors de Xile, l'ambaixada de Xile a Espanya i els museus d'art contemporani de Vilafamés i Santiago de Xile.
Museu Internacional de la Residència Salvador Allende
El Museu Internacional de la Residència Salvador Allende va ser fundat en 1971 amb el nom 'Museu de la Solidaritat' que va mantindre fins a l'inici de la dictadura en 1973.
Va ser llavors quan es va iniciar un segon període de desenvolupament a l'estranger amb donacions d'artistes internacionals i xilens en l'exili, amb el nom de Museu Internacional de la Resistència Salvador Allende (MIRSA, 1975-1990).
El Museu es va reinstal·lar a Xile amb el retorn a la democràcia en 1991 amb el seu nom actual, Museu de la Solidaritat Salvador Allende (MSSA), i va reunir els fons de col·lecció donats durant els dos períodes: ‘Solidaritat’ i ‘Resistència’.
Així, des de 1990 s'han incorporat a la col·lecció al voltant de 1.105 obres, la meitat de les quals són d'artistes xilens. L'altra meitat correspon a artistes estrangers contemporanis o artistes les obres dels quals van ser perdudes en els períodes fundacionals ‘Solidaritat’ i ‘Resistència’ i han tornat a donar obres d'eixos anys o actuals.
Des de la seua reobertura a Santiago de Xile l'MSSA ha desenvolupat una línia d'acció de rescat i restitució d'estes obres donades per artistes estrangers i que no van arribar al Museu per diverses raons. Des d'eixa data, s'han aconseguit restituir més de 60 obres d'artistes de diferents nacionalitats que ha passat a incrementar la seua col·lecció internacional.