Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Intel·ligència artificial

El secretari autonòmic d'Innovació aposta per l'ús de la intel·ligència artificial com una eina d'ajuda en la presa de decisions

31/12/2023
  • Jerónimo Mora advoca per una aliança entre Administració, centres d'investigació i el teixit empresarial per a afrontar els reptes de la nova societat digital

El secretari autonòmic d'Innovació, Jerónimo Mora, ha afirmat que "la intel·ligència artificial (IA) s'ha convertit en una eina d'incalculable valor que, usada amb responsabilitat, pot ajudar les persones en la presa de decisions”.

I és que, segons ha explicat Mora, la intel·ligència artificial posa sempre en el centre les persones i el seu ús s'ha de veure com una oportunitat que contribuirà a incrementar l'ocupació de qualitat, l'atracció i retenció de talent i la generació de noves oportunitats d'emprenedoria.

Segons Jerónimo Mora, “En sectors com el turisme, la indústria, o el comerç, és a dir, tot el que tractem dia a dia en esta conselleria, la IA pot ajudar-nos a prendre decisions per a solucionar determinats problemes de manera àgil, però sempre serà la persona qui valide si el que prediu la intel·ligència artificial és precís o no”.

“També resulta imprescindible -ha assegurat Mora- que l'Administració s'alie amb els centres d'investigació valencians i amb el teixit empresarial per a afrontar de manera eficient els reptes tecnològics als quals s'enfronta la societat valenciana, cuidant especialment la ciutadania més vulnerable, perquè en eixe progrés no quede ningú arrere”.

Mora ha insistit que des de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme “la nostra aposta és per un territori més competitiu, capacitat digitalment i generador de nou coneixement”.

Presa de decisions

Jerónimo Mora destaca alguns aspectes en què la IA està aportant molt "atés que hem de ser àgils per a resoldre determinats problemes, no veig la intel·ligència artificial com una substituta de l'ésser humà, sinó com una eina molt eficient per a manejar grans quantitats d'informació (dades), i ser capaç d'alinear una sèrie de solucions prioritzades, fins i tot, amb percentatges d'efectivitat, la qual cosa és molt interessant perquè s'obtenen resultats molt ràpidament, ja que pot tractar ingents quantitats d'informació en molt poc de temps", ha assenyalat.

En relació amb la coexistència de la IA amb les persones és una cosa que ja està ocorrent. Segons Mora “és l'humà el que té en última instància la decisió o decisions a prendre sobre la base del que les intel·ligències artificials ens proporcionen. És el toc humà el que assumix les decisions validades per persones”.

El secretari autonòmic d'Innovació ha assenyalat que “una altra cosa és que poguera semblar que, en un present o futur, la mà d'obra humana es vera afectada per esta mena d'intel·ligències artificials o robots; és cert que, determinades activitats repetitives es poden ‘substituir’ amb IA o robòtica, però bàsicament perquè estem substituint activitats que no tenen un valor afegit”.

Per a això, Jerónimo Mora ha comentat que “s'eliminaran una sèrie de treballs, però apareixeran un altre tipus d'activitats laborals, per tant, altres oportunitats de treball de més qualitat i remuneració. I això requerix especialització”.