President

Carlos Mazón felicita el personal sanitari de la Comunitat per assolir un “rècord” en trasplantaments renals i agraïx la solidaritat dels donants

30/12/2023
Carlos Mazón felicita el personal sanitari de la Comunitat per assolir un “rècord” en trasplantaments renals i agraïx la solidaritat dels donants
  • Destaca que la Comunitat registra la xifra més alta de trasplantaments renals amb un total de 341 en 2023 que han permés canviar la vida d'estos pacients i “poden mirar el futur amb il·lusió”
  • Anuncia que s'implantarà la llista d'espera única per a optar a un trasplantament renal a la Comunitat Valenciana, igual que ocorre amb altres trasplantaments d'òrgans
  • Subratlla que l'objectiu del Consell és que tots els pacients que ho necessiten tinguen l'oportunitat de ser trasplantats en “el mínim temps possible”
  • La taxa de donacions d'òrgans en la Comunitat Valenciana duplica la mitjana de la Unió Europea i és quatre vegades superior a la d'Alemanya
     
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha agraït la “generositat i solidaritat” de la ciutadania de la Comunitat Valenciana i la “professionalitat” del seu personal sanitari, que han permés a la Comunitat Valenciana aconseguir una xifra “rècord” de trasplantaments renals en 2023.

“Només enguany s'han dut a terme en data de hui en hospitals de la Comunitat Valenciana un total de 341 trasplantaments renals que han canviat la vida de 341 persones que ja poden mirar el futur amb il·lusió”, ha assenyalat el cap del Consell. 

Carlos Mazón ha destacat “l'alt grau de preparació, implicació i coordinació” dels serveis sanitaris d'un hospital que suposa dur a terme un trasplantament. 

En este sentit, ha expressat el reconeixement a la labor realitzada per l'equip sanitari de trasplantaments del qual ha manifestat sentir-se molt orgullós i al qual s'ha referit com “el millor exemple del que suposa el treball en equip i l'esforç de diferents professionals”.  

Igualment, ha fet menció als donants i les seues famílies “per la decisió tan transcendent que van prendre en un moment molt difícil de les seues vides”, i ha assenyalat que “suposa un gest de generositat tan gran que mai ho podrem agrair prou”. 

Dels 341 trasplantaments renals realitzats en 2023 en data de hui pels departaments de salut de la Comunitat Valenciana, 118 es van practicar a l'Hospital La Fe de València, que és el centre que més intervencions d'este tipus ha dut a terme, seguit de l'Hospital General Universitari Doctor Balmis d'Alacant (78) i l'Hospital Universitari Doctor Peset (70).

Llista d'espera única

El cap del Consell ha anunciat que la Conselleria de Sanitat implantarà una llista d'espera única per a optar a un trasplantament renal en la Comunitat Valenciana, com ja ocorre amb les llistes d'espera per al trasplantament d'altres òrgans. “La finalitat és que tots els pacients que ho necessiten tinguen l'oportunitat de ser trasplantats de renyó en el mínim temps possible”, ha assenyalat.

Mazón ha explicat que esta mesura, que s'inclou en el Pla estratègic de donacions i trasplantaments en el qual treballa la Conselleria de Sanitat, suposarà unificar les diferents llistes d'espera que actualment hi ha en diversos departaments de salut de la Comunitat Valenciana en què es realitza este tipus d'intervencions i, d'esta manera, equiparar l'espera del trasplantament de renyó a la de la resta d'òrgans.

Líders en trasplantaments

Carlos Mazón ha avançat que la taxa de donacions en la Comunitat Valenciana per milió d'habitants ja duplica la taxa europea, multiplica per quatre la d'Alemanya i està per damunt de la mitjana nacional. En concret, la taxa se situa en 51 donants per milió de població (pmp) en la Comunitat Valenciana, en 22 donants pmp a la Unió Europea i en una mica més d'11 donants pmp a Alemanya. 

En este sentit, el president ha indicat que les dades reflectixen que la possibilitat de ser trasplantat en la Comunitat Valenciana és quatre vegades superior que la de ser trasplantat a Alemanya i el doble que en altres països de la UE. 

En esta línia, Carlos Mazón ha manifestat el “ferm” compromís del Consell per continuar treballant a millorar les oportunitats per a les persones que requerisquen un trasplantament d'òrgans en la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón