Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat finança el desenvolupament d'un sistema de reg de precisió que analitza l'estat de cada planta per a evitar el desaprofitament d'aigua
- El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), IVIA, Asdron, UPV, Ainia i Anecoop col·laboren en esta iniciativa, que impulsa la racionalització de l'aigua
- Este projecte permetrà una simulació del balanç hídric del sòl i realitzar la programació del reg adequada segons les condicions de cada parcel·la
La Generalitat, a través de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme finança el desenvolupament de noves estratègies agronòmiques que ajusten el subministrament d'aigua en els regadius a les necessitats òptimes de cada cultiu per a evitar així el desaprofitament hídric.
El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del CSIC i la Universitat de València; l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA); l'empresa especialitzada en serveis de teledetecció Asdron; l'Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA) de la Universitat Politècnica de València (UPV); el centre tecnològic del sector agroalimentari Ainia i la cooperativa valenciana Anecoop col·laboren en esta iniciativa, que pretén millorar la dosi de reg amb un model que s'adapte als condicionants de cada parcel·la.
Este projecte compta amb el suport econòmic de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.
L'objectiu d'este desenvolupament, denominat DigitalRiego, és la configuració d'un nou model que utilitzarà la informació tèrmica per a avaluar l'estat hídric –la sequedat- de les plantes. Estos mesuraments precisos permetran afinar la quantitat d'aigua aplicada en cada tipus de parcel·la, i d'esta manera s'aconseguirà un ús més sostenible dels recursos hídrics en la producció agrícola.
A més, este sistema de càlcul permetrà mesurar l'evapotranspiració real del cultiu, que consistix a quantificar la quantitat total d'aigua que una planta absorbix i transpira a l'ambient per a conéixer així el volum de reg necessari. Per tant, fer una anàlisi d'este tipus evitaria excessos que podrien portar al desaprofitament i dèficits en la collita.
Quant al seu valor diferencial, el projecte permetrà obtindre recomanacions de reg sobre la base d'una àmplia recopilació de dades de cultiu i resultats cientificotècnics per a adaptar-se als condicionants de cada parcel·la (condicions meteorològiques, disponibilitat i preu dels recursos hídrics, tipus de sòl, sistema de reg, edat i varietat del cultiu).
Per a aconseguir-ho, integrarà models semimecànics que simulen el balanç hídric del sòl i realitzarà la programació del reg (dosi i freqüència) específica per a les característiques edàfiques del cultiu, és a dir, les propietats i condicions del sòl que influïxen en la seua capacitat per a suportar el creixement de les plantes, en este cas.
Així, serà la primera vegada que s'incorporen models de cultiu dins d'un sistema d'assessorament sobre reg. Este sistema no solament té la capacitat d'anticipar la resposta productiva, sinó que també ho fa considerant variables crítiques com el volum d'aigua aplicada i la seua qualitat. Este avanç representa un pas significatiu cap a l'optimització de la gestió hídrica en els sistemes de regadiu que millorarà l'eficiència i sostenibilitat de les pràctiques agrícoles.
Respecte al seu estat, s'estan duent a terme experimentacions en els diferents camps per a calibrar i validar el model generat; a més d'integrar les diferents metodologies que estan sent utilitzades en el projecte, tant de manera remota (imatges de satèl·lit i dron) com en l'àmbit de camp (mesures fisiològiques). Concretament, es testaran agronòmicament en els principals cultius de regadiu de la Comunitat Valenciana, tant llenyosos (cítrics, caqui, vinya i olivera) com hortícoles a l'aire lliure (bròcoli i meló d'Alger).
Un esforç multidisciplinari i compartit
El CIDE aporta l'experiència tècnica del grup d'investigació Aigua i Cultiu, liderat pel doctor Diego Intrigliolo, que destaca especialment, en els cultius hortícoles i la vinya, mentre que l'IVIA, contribuïx amb el seu ampli coneixement en l'àmbit dels cítrics, olivar i caqui. En este sentit, el centre d'investigació IVIA s'encarregarà de validar en l'àmbit agronòmic els desenvolupaments.
Per la seua banda, l'empresa Asdron, especialitzada en serveis de teledetecció, preveu millorar el processament de la informació obtinguda per a així oferir recomanacions als usuaris finals sobre com interpretar i actuar a partir de les imatges d'aèries i satel·litàries.
La UPV, a través de l'Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA), aportarà la seua experiència en hidrologia, teledetecció i models d'optimització, intel·ligència artificial i determinacions de l'evapotranspiració i permetrà, a més, transferir les innovacions del projecte als nous tècnics agrònoms que cada any es formen en la universitat.
El centre tecnològic Ainia, per la seua banda, contribuirà amb els seus treballs en sensorització i anàlisis de dades, cosa que afavorirà la transferència de resultats a les empreses; i la cooperativa Anecoop preveu millorar la comercialització de fruites i verdures mitjançant la incorporació de noves etiquetes d'ecoinnovació, que incidiran en l'estalvi hídric d'esta mena de cultius.
Este projecte s'alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació, que insta a desenvolupar innovacions que milloren l'aprofitament òptim de l'aigua i les estratègies de reg. Així mateix, Digital Reg s'emmarca en l'Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.