Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
L'IVAM augmenta un 15 % els seus visitants i tanca l'any 2023 amb la recuperació de les xifres prepandèmia

- Del total de les 202.540 persones que van visitar l'IVAM, quasi la meitat ha participat directament en els programes públics del museu
Un total de 202.540 persones van visitar l'Institut València d’Art Modern (IVAM) l'any 2023, la qual cosa suposa un augment del 15 % respecte a l'any anterior i una recuperació del nombre de visitants previ a la pandèmia.
“L'IVAM tanca un balanç d'any molt positiu en el qual es va posar el focus a revisar unes certes trajectòries d'artistes menys visibles, obrir el museu a nous públics i mostrar projectes que plantegen noves lectures crítiques sobre la història”, ha destacat la directora de l'IVAM, Nuria Enguita.
Els mesos amb més visites van ser els d'abril, maig i octubre, i cal destacar la major afluència registrada durant les vacances de Pasqua i amb motiu del pont del 12 d'octubre. Tenint en compte l'origen geogràfic, els turistes estrangers ja suposen un 43 % del total d'assistents l'any 2023.
L'anàlisi d'estes xifres constata que s'invertix la tendència de temporades anteriors en les quals la major part dels visitants eren locals. Per països, encapçalen la llista els visitants procedents del Regne Unit, Alemanya i Itàlia.
La col·lecció de l'IVAM també s'ha incrementat l'any 2023 amb l'adquisició d'un conjunt d'obres de 19 artistes, per un valor global que supera els 800.000 euros. Entre els treballs adquirits s'inclouen tot tipus de manifestacions artístiques que confirmen el compromís del museu amb la producció contemporània a la Comunitat Valenciana, l'aposta per obres de referents històrics o la inclusió de dones artistes en diferents moments de les seues trajectòries.
L'IVAM va allotjar al Centre Julio González un total de 12 exposicions en 2023, amb mostres dedicades a artistes fonamentals de l'escena artística internacional com el danés Asger Jorn, el libanés Aref El Rayess o la nigeriana Otobong Nkanga, guardonada amb el Premi Nasher d'Escultura 2024.
En eixe interés per introduir mirades no hegemòniques també s'inserix una relectura del que és popular en la col·lecció de l'IVAM, comissariada per Pedro G. Romero, i una mostra sobre l'ús de la imatge fotogràfica en l'art des de 1950 amb fons del museu.
La programació de l'IVAM en 2023 va incloure noms valencians com el col·lectiu de disseny La Nave, l'artista faller Alfredo Ruiz Ferrer i l'alacantí Alberto Feijóo. A estes propostes cal sumar l'exposició sobre Juana Francés que va organitzar l'IVAM a la seua seu d'Alcoi, el programa ‘Confluències’ d'intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99 -que ha produït el treball de dotze artistes de la Comunitat Valenciana-, i ‘Art i context’, que ha presentat el treball de cinc artistes valencians.
Comunitat digital
En l'àmbit digital també va créixer la projecció de l'IVAM a través del seu web amb més d'un milió de pàgines vistes i un 10 % més d'usuaris. El principal mitjà pel qual el públic arriba a la pàgina és el trànsit directe, que prové de persones que escriuen directament l'URL en el seu navegador, un indicador positiu de fidelització d'audiència i reconeixement de marca.
Quant a les xarxes socials, les publicacions de l'IVAM van arribar a 3.192.000 persones a través dels seus canals en Instagram (l'audiència dels quals ha crescut un 21 % respecte a 2022), Facebook, YouTube, X i, des del 2023, també en TikTok on el conjunt de vídeos publicats pel museu ha arribat a superar el milió i mig de visualitzacions.
Museu obert i inclusiu
Amb el paradigma de museu obert i inclusiu que definix la seua filosofia, l'IVAM va dur a terme tallers, activacions específiques i visites comentades en els quals han participat 24.432 escolars.
Així mateix, el museu ha continuat apostant per programes que s'estenen en el temps i en el territori, com el projecte 'Els grans de l'IVAM’ per a majors de 55 anys; ‘Articulacions’, el seu programa d'estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques; la iniciativa d'activitats extraescolars que porta per títol ‘Bandarres’ o ‘Poliglotia’, una proposta que pretén experimentar des del llenguatge i la diversitat cultural per a generar espais de confiança i aprenentatge compartit i que ha sigut seleccionat per a ‘Imaginar noves Europes’, projecte impulsat per la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.
L'equip de mediació de l'IVAM ha impulsat en 2023 un extens pla d'activitats, incloent-hi visites i mediacions, performances, experiències dissenyades específicament per a centres escolars, projectes en escoles rurals d'altres comarques, diàlegs des de la dansa o visites accessibles per a persones cegues.
També s'han programat tallers familiars que posen el focus en el que generalment està prohibit en els museus (Al museu no!), espais de joc lliure per a bebés o col·laboracions amb altres institucions com La Filmoteca, La Mutant o Espai LaGranja, i ha generat programacions compartides.