Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Filmoteca Valenciana inicia un cicle sobre Jim Jarmusch
- El cicle està organitzat per l'Institut Valencià de Cultura i es podrà veure fins al 25 de febrer
- S'inicia el dimecres 10 de gener, a les 20 hores, amb la projecció de Permanent Vacation (1980)
La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre Jim Jarmusch, un dels fundadors del denominat cinema indie, al principi de la dècada dels huitanta, i figura fonamental en la història del cine independent nord-americà.
Al gener estan programats els seus cinc primers llargmetratges, des de Permanent Vacation (1980) fins a Noche en la Tierra (1991), que construïxen un univers particular de perdedors i personatges marginals i solitaris, trobades atzaroses, zones urbanes abandonades o en decadència, carreteres i camins.
La majoria de les seues pel·lícules són road movies en les quals la música juga un paper fonamental. Jarmusch, també músic i poeta, va aconseguir ben prompte, amb el seu particular estil molt recognoscible i imitat, un estatus de cineasta de culte, referent ineludible del cine contemporani.
El cicle s'inicia el dimecres 10 de gener, a les 20.00 hores, amb la projecció de Permanent Vacation (1980), la seua opera prima, rodada en blanc i negre i en 16 mil·límetres amb tan sols 15.000 dòlars de pressupost, poc després que Jarmusch abandonara l'Escola de Cine de Nova York.
Amb un reduït elenc d'actors llavors desconeguts, entre els quals destaca el seu amic John Lurie, autor també de la banda sonora, la pel·lícula és una demostració de com el talent adequat pot suplir l'escassetat de recursos.
El protagonista de la història és un jove de vint anys aficionat al jazz que vaga per les zones marginals de Nova York, i va trobant-se personatges desorientats mentre intenta donar-li un sentit a la seua vida. Permanent Vacation es podrà tornar a veure el diumenge 14 de gener, a les 18.00 hores.
El dissabte 13 de gener, a les 18.00 hores, i el dimarts 16 de gener, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Estraños en el paraíso (Stranger than Paradise, 1980), la pel·lícula que va donar a conéixer internacionalment Jarmusch com a màxim representant del cine independent nord-americà de la dècada dels huitanta.
Convertida en pel·lícula de culte des del moment de la seua estrena, Estraños en el paraíso va obtindre la Càmera d'Or en el Festival de Cannes, el Premi a la millor pel·lícula en el Festival Locarno i el Premi especial de jurat en el Festival de Sundance.
Rodada de manera minimalista en blanc i negre, amb tan sols tres actors i dividida en tres capítols, corresponents a l'estructura de nuc, desenvolupament i desenllaç, Estraños en el paraíso conta la història de Willie, un hongarés resident a Nova York, el seu amic Eddie i la seua cosina Eva, que viatja des de Budapest per a passar uns dies a Nova York. Un any més tard, els tres es tornen a trobar a Cleveland i decidixen viatjar a Miami per a fugir del fred i la monotonia de la ciutat.
El dijous 18 de gener, a les 20.00 hores, i el divendres 19, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Bajo el peso de la ley (Down by Law, 1986), protagonitzada per l'italià Roberto Benigni i els músics Tom Waits i John Lurie.
Tres hòmens completament diferents coincidixen en una cel·la a l'estat de Louisiana. Al principi, la relació entre els presos resulta tibant i difícil, especialment perquè un d'ells és italià i compta amb un domini escàs de l'anglés. Tot canviarà quan els nadius descobrixen que el seu company d'infortunis és l'únic que coneix una via de fugida de la presó, moment en què els tres s'uniran amb l'única meta d'escapar-se junts.
El dimarts 23 de gener, a les 20.00 hores, i el diumenge 28, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana presenta Mistery Train (1989), una pel·lícula que està dividida en tres històries que transcorren durant una nit en un hotel de Memphis i que estan protagonitzades per estrangers.
Lejos de Yokohama seguix dos jóvens japonesos el somni dels quals és visitar Graceland, la casa d'Elvis Presley. En Un fantasma, una dona italiana espera l'avió que la porte a casa al costat del cadàver del seu marit. En Perdidos en el espacio, tres hòmens es veuen perseguits per la llei a conseqüència d'actes realitzats sota els efectes de l'alcohol.
El dimecres 24 de gener, a les 18.00 hores, i el dissabte 27, a les 20.15 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Noche en la Tierra (Night on Earth, 1991), que està protagonitzada per Gena Rowlands, Winona Ryder, Lisanne Falk i Armin Mueller-Stahl, amb la participació dels italians Giancarlo Esposito i Roberto Begnini.
En Noche en la Tierra, Jarmusch torna a introduir una estructura narrativa poc comuna amb cinc històries molt diferents, però amb diversos elements en comú: En un mateix moment en el temps, cinc taxis, en els quals es fuma, recorren cinc ciutats diferents del planeta.
A Los Angeles, una directora de càsting creu descobrir la seua nova estrela en la jove conductora que la porta. A Nova York, un home que vol tornar a Brooklyn es veu obligat a substituir en el volant a l'encarregat rus del taxi. A París, una cega es convertix en el pitjor malson d'un professional africà de la conducció. A Roma, un taxista creu que ha arribat el moment de confessar-se en portar un capellà. I a Hèlsinki, un grup d'amics descobrixen que el qui porta el cotxe té la història més tràgica de tots ells.
El cicle sobre Jim Jarmusch continuarà al febrer amb la projecció de Dead Man (1995), el documental Gimme Danger (2016), Solo los amantes sobreviven (2013) i Paterson (2016).