President
Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027

Carlos Mazón anuncia el major pressupost de la història per a la prevenció, detecció i tractament en matèria de salut mental i addiccions

08/01/2024
Carlos Mazón anuncia el major pressupost de la història per a la prevenció, detecció i tractament en matèria de salut mental i addiccions
  • La Generalitat destinarà 283,8 milions addicionals per a l'execució del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, la qual cosa suposa destinar 724 milions d'euros durant esta legislatura
  • Durant 2024 el pla es posa en marxa amb una consignació de 40,8 milions d'euros que se sumen als 110 milions que la Generalitat ja venia destinant a esta partida anualment
  • Per primera vegada “es passa de les promeses als fets” i s'incrementa en un 37 % els recursos econòmics en salut mental
  • El Consell destinarà 13 milions extra per a nous llocs professionals que tracten estes malalties
  • L'atenció a la infància i l'adolescència, a més del trastorn mental greu, seran prioritàries
  • La Comunitat Valenciana és actualment l'autonomia amb més prevalença registrada de trastorns mentals, consum d'alcohol i cànnabis, així com de tranquil·litzants en menors de 12 a 16 anys
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat “el major pressupost de la història” de la Generalitat per a la prevenció, detecció i el tractament en matèria de salut mental i addiccions, ja que destinarà 724 milions d'euros per a esta legislatura.

Així ho ha manifestat durant l'acte de presentació del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, que preveu destinar 283,8 milions d'euros addicionals al pressupost anual que la Generalitat invertix en este àmbit.

Segons ha explicat el cap del Consell, el pla arranca amb una consignació de 40,8 milions d'euros en els pressupostos de 2024 que se sumen als 110 milions que la Generalitat ja havia pressupostat per a salut mental, la qual cosa suposa un increment del 37 % dels recursos econòmics en esta àrea.

D'esta manera, Carlos Mazón ha assegurat que per primera vegada “es passa de les promeses als fets” i es consignen pressupostàriament accions per a revertir la situació de la Comunitat Valenciana perquè “necessitem ja fets”.

En este sentit, el president ha explicat que en l'actualitat la Comunitat Valenciana és una de les tres autonomies amb pitjor dotació de recursos assistencials en salut mental, la tercera amb pitjor formació d'especialistes per habitants, i la de menor mitjana d'escolars participants en programes de prevenció per centre educatiu, 10 vegades inferior a la mitjana nacional.

Per tot això, ha assenyalat que l'atenció a la infància i l'adolescència, a més del trastorn mental greu, seran prioritàries en este pla d'acció que estarà basat en “l'evidència científica i en la igualtat assistencial”, i ha destacat com a principals claus la “detecció, tractament i assignació de recursos”.

Atenció a la infància i adolescència

En concret, el Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-27 preveu destinar 40,8 milions d'euros addicionals en els pressupostos de 2024, als quals se sumaran altres 71,3 milions d'euros addicionals en 2025; 80,8 milions d'euros extra en 2026 i prop de 90,9 milions d'euros addicionals en 2027.

El pla s'estructura en nou línies estratègiques que es desglossen en un total de 80 accions concretes. D'entre estes accions, el president de la Generalitat ha ressaltat la posada en marxa de programes d'educació socioemocional en tots els nivells de l'educació obligatòria (de 6 a 16 anys) i la creació d'unitats de detecció precoç en el mitjà escolar.

Carlos Mazón també ha destacat l'obertura de quatre hospitals de dia per al tractament de patologia dual greu i la creació de 8 unitats de primers episodis psicòtics. Així mateix, ha remarcat que s'habilitaran almenys 43 places en hospitals de dia (23 per a infants i adolescents i 20 per a adults) per al tractament de trastorns de la salut mental, així com 22 unitats de prevenció per a adolescents consumidors de substàncies amb addiccions conductuals i que es crearà una comunitat terapèutica especialitzada en patologia dual greu.

Increment de personal i deduccions fiscals

Durant la seua intervenció, Mazón s'ha referit a l'increment en 13 milions d'euros del pressupost per a nous llocs professionals que tracten estes malalties, així com a la rebaixa fiscal aprovada pel Consell que permetrà a les persones que realitzen un tractament per un problema de salut mental deduir-se en l'IRPF fins a un 30 % de les despeses en què incórrega.

Una mesura, segons el president, dirigida a “aquells que més ho necessiten”, ja que s'aplica a les declaracions amb una base liquidable individual de fins a 32.000 euros i conjunta de fins a 48.000 euros. Esta rebaixa fiscal suposarà un estalvi per a les famílies de 9 milions d'euros anuals, 36 milions en el conjunt de la legislatura.

Finalment, el president ha destacat la transversalitat del pla, en el qual també participen les conselleries de serveis socials i educació, i a les quals se sumaran progressivament les àrees d'esports, cultura i joventut.

En la presentació també han participat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i el responsable de l'Oficina de Salut Mental, Bartolomé Pérez; i han assistit la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero; el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira; els caps de servei de Psiquiatria dels hospitals públics valencians, així com representants de les associacions i col·legis professionals vinculats a la salut mental.

Previndre i promocionar

Per la seua banda, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez ha destacat “la importància de la salut mental en el Sistema Nacional de Salut”, i l'especial interés demostrat pel president Carlos Mazón i el seu Consell per “posar en marxa les mesures necessàries per a millorar-la”.

“L'objectiu és previndre i promocionar” ha explicat Marciano Gómez, qui ha assegurat que “per a evitar la malaltia, es posarà l'accent en la prevenció, sobretot en edats primerenques, en edats infantojuvenils. En este sentit, ha insistit en la necessitat de “detectar d'una manera ràpida, precoç, dinàmica i rigorosa, l'aparició d'una malaltia de característiques de salut mental”.

Situació de la Comunitat Valenciana

Cal destacar l'actual situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana on es registra la major prevalença de trastorns mentals, un 25,1 % segons les dades del Ministeri de Sanitat. A més, el risc de mala salut mental en dones ascendix al 42,3% i a l'11% en xiquets i xiquetes menors de 15 anys.

Així mateix, es tracta de la segona autonomia amb major taxa de casos atesos en Atenció Primària per ideació suïcida o intents autolítics, i la primera en el consum d'alcohol i cànnabis. A més, entre la població de 12 a 16 anys, la Comunitat Valenciana també lidera el consum de tranquil·litzants, ocupa la segona posició en consum de cànnabis i la tercera en ús compulsiu d'internet.

Línies estratègiques i principis rectors

Amb la finalitat de revertir esta situació, el pla s'estructura en nou línies estratègiques: promoure una salut mental positiva previndre la malaltia mental, els trastorns addictius i el suïcidi; establir un model assistencial equitatiu i basat en les necessitats reals de la població; l'atenció a la infància i l'adolescència; l'atenció al trastorn mental greu; l'avanç en drets i qualitat de serveis; la formació sanitària especialitzada, activitat investigadora i docent; l'accés a ajudes socials, ocupació i habitatge; establir estructures de coordinació; i preveure la cooperació internacional.

A més, els principis rectors del pla seran: establir un equilibri realista entre les necessitats detectades i la disponibilitat i capacitat de generació de recursos; l'equitat territorial en la distribució de recursos; accions basades en l'evidència científica; prioritzar la promoció i la prevenció; la igualtat assistencial en relació a altres patologies; prestar especial atenció a la infància i a l'adolescència, així com al trastorn mental greu; aconseguir un model comunitari d'atenció als problemes de salut mental; la coordinació i continuïtat de serveis assistencials; la desestigmatització i respecte als drets humans, i el foment de l'autonomia de les persones amb trastorns mentals.

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón