Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
MuBAV

El Museu de Belles Arts de València bat el seu rècord històric de visitants en 2023

10/01/2024
El Museu de Belles Arts de València bat el seu rècord històric de visitants en 2023
  • 235.327 persones van visitar la col·lecció permanent, exposicions temporals i activitats programades en el principal referent museístic de la Comunitat Valenciana
  • La xifra de visitants suposa un increment del 42 % respecte a l'any anterior i situa el MuBAV al capdavant dels museus públics de la ciutat de València

El Museu de Belles Arts de València (MuBAV) va rebre un total de 235.327 visites durant l'any 2023, el millor registre de visitants en la història del Museu fins al moment, amb un increment del 42 % respecte a l'any 2022, quan es van rebre un total de 165.948 visites.

Esta xifra situa el MuBAV al capdavant dels museus públics de la ciutat de València en nombre de visitants durant 2023, una dada que suposa, a més, una total recuperació de l'afluència de públic que es registrava amb anterioritat a la pandèmia de la COVID, i supera en un 33 % la xifra de visitants de 2019 (177.137 persones).

El director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, ha mostrat la seua satisfacció pel resultat obtingut i ha destacat que el MuBAV “s'aferma en la seua posició com a principal pinacoteca històrica de la Comunitat Valenciana”.

González Tornel ha reiterat també el seu agraïment “a l'equip humà que treballa dia a dia per acostar l'art i la cultura a tots els públics” ha afirmat que la resposta del públic “és un estímul per a continuar dedicant tot el nostre esforç a fer del Museu de Belles Arts de València el millor museu possible”.

Gran part de la programació de l'any 2023 s'ha centrat en la commemoració del centenari de la defunció de Joaquim Sorolla, figura que ha captat l'atenció del públic a València i en altres ciutats espanyoles.

Així, les exposicions temporals que s'han pogut visitar durant l'any passat han sigut la de la ‘Col·lecció Masaveu. Sorolla’ a més de la dedicada als ‘Capritxos’ de Goya i ‘L'empremta de Roma’, que celebra el 150 aniversari de la creació de la Reial Acadèmia d'Espanya a Roma i que encara contínua en cartell.

D'altra banda, la programació cultural que el Museu de Belles Arts ve oferint com a complement a la visita de la seua col·lecció permanent i les seues exposicions temporals, amb cicles de cine, arts escèniques, conferències i cursos de formació, ha sigut també un al·licient per a atraure a un major nombre de públic.

Els mesos amb més afluència van ser juliol, agost i setembre, mesos durant què el Museu va exhibir els quaranta-sis llenços de Joaquim Sorolla de la Col·lecció Masaveu.

Quant a l'origen geogràfic, un 48 % de visitants procedixen d'Espanya, mentre que el 52 % correspon a turistes estrangers de països com Itàlia, França, Gran Bretanya, Alemanya i Holanda, entre altres. El públic visitant de la Comunitat Valenciana se situa en un 74 % del total del públic estatal, la qual cosa confirma una vegada més la fidelització del públic local.

El nombre total de visitants atesos en modalitat de visita en grup i tallers didàctics en 2023 ha sigut de 30.504 persones. D'estes, 12.788 han sigut públic escolar, des dels nivells d'infantil fins a universitaris, en diferents propostes de mediació com ara visites comentades, tallers didàctics permanents, tallers per a exposicions temporals i activitats culturals.

Al públic que va visitar la seu del Museu és necessari afegir les persones que en 2023 van visitar una excepcional mostra temporal realitzada en exclusiva amb fons propis del Museu de Belles Arts: ‘De la foscor a la llum’, amb les obres procedents de la col·lecció de la família Lladró adquirides per la Generalitat, que va ser visitada en el Palau de les Comunicacions de València per 125.577 persones.

Galeria d'imatges