Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte d'innovació

La Generalitat dona suport al desenvolupament d'una nova classe de detergent més sostenible que contribuïx a reduir l'ús del plàstic

13/01/2024
La Generalitat dona suport al desenvolupament d'una nova classe de detergent més sostenible que contribuïx a reduir l'ús del plàstic
  • SPB Global, en col·laboració amb AITEX, treballa en este projecte que impulsa la reducció de la petjada de carboni
  • S'estudien noves formulacions de detergent que presenten més sostenibilitat i eficiència energètica respecte d'altres alternatives

La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes, finança el desenvolupament de noves formulacions sostenibles de detergent concentrat que ajuden a reduir la petjada de carboni i a millorar la cura del medi ambient fomentant el residu zero.

L’empresa especialitzada en el desenvolupament de productes per a la neteja de la llar i la cura personal, SPB Global, i AITEX, el centre tecnològic del tèxtil, col·laboren en esta iniciativa que pretén formular una nova classe de detergent que contribuïsca a reduir l’ús del plàstic i el seu impacte sobre el planeta.

Este projecte compta amb el suport econòmic de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i el finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

L’objectiu d’esta iniciativa, denominada ECOLAMIDET, radica en el desenvolupament d’un producte de rentada de roba que, a més de minorar la petjada ecològica, aporte altres característiques diferencials, com ara la biodegradabilitat i l’ús sostenible de l’oli de palma, mantenint l’eficàcia en la neteja. A més, es tracta d’un model que aprofitarà els recursos i reduirà l’ús de les matèries primeres.

Les raons per a impulsar ECOLAMIDET són d’índole econòmica i mediambiental. El format en el qual es comercialitzarà presenta avantatges competitius per a les empreses, com ara una millora en l’aprofitament del transport, la reducció significativa del plàstic, menys pes i facilitat en l’ús i l’emmagatzematge per al consumidor.

D’altra banda, el desenvolupament d’esta alternativa ecosostenible permetrà obtindre productes amb un baix impacte mediambiental que mantindran les propietats i el seu cost competitiu. D’esta manera, la sostenibilitat d’ECOLAMIDET s’erigix en un senyal d’identitat per a diferenciar-se de la competència i en un dels objectius principals, ja que el sector de la detergència genera més de 4.400 milions de tones de microplàstics a l’any.

“La innovació i la sostenibilitat són dos dels eixos fonamentals en SPB. El desenvolupament de nous processos i productes més sostenibles que reduïsquen la nostra petjada de carboni i ens ajuden a aconseguir el repte de la descarbonització és per a nosaltres una prioritat. Este projecte és, sens dubte, una aposta important que des d’SPB estem fent amb l’objectiu d’aconseguir-ho”, precisa la directora general d’esta companyia valenciana, Gracia Burdeos.

Alineat amb els reptes estratègics

En el marc d’este projecte, el personal d’SPB Global aporta la seua experiència en la fabricació de productes per a la llar i la cura personal i proporciona el coneixement relacionat amb el desenvolupament del detergent. A més, este projecte ajudarà a la consolidació d’un dels principals reptes de l’activitat econòmica de l’entitat, l’ecosostenibilitat.

D’altra banda, les línies de desenvolupament relacionades amb la cerca de noves formulacions tensioactives amb propietats diferencials del detergent estan sent desenvolupades pel centre tecnològic AITEX. Secundats per este coneixement, AITEX i SPB Global estan cooperant per a buscar la fórmula del detergent de rentada de roba més sostenible.

Este projecte s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular, que advoca pel desenvolupament de béns de consum més sostenibles.  Així mateix, ECOLAMIDET s’emmarca dins dels pilars de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Galeria d'imatges