Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Programació IVC Filmoteca

La Filmoteca Valenciana programa 'Sogni d’oro' i 'Caro diario' del director Nani Moretti

17/01/2024
La Filmoteca Valenciana programa 'Sogni d’oro' i 'Caro diario' del director Nani Moretti
  • Sogni d'oro (1981) es projecta el dijous 18 de gener, a les 18.00 hores, i el diumenge 20 de gener a les 20.00 hores
  • Caro diario (1993) es projecta el divendres 19 de gener, a les 20.15 hores, i el dissabte 20 de gener a les 18.00 hores

La Filmoteca Valenciana projecta al gener dos pel·lícules del director i actor italià Nani Moretti: Sogni d’oro (1981) i Caro diario (1993).

Així, la presència de Sogni d’oro en el cicle ‘Memòria i utopia’, realitzat en col·laboració amb la Seminci de Valladolid, és l'excusa per a programar un dueto Moretti i recuperar una de les seues obres mestres, Caro diario, la que va fixar per sempre la seua imatge en Vespa en l'imaginari cinèfil.

Estos dos títols podrien considerar-se les dos primeres entregues de l'autoficció que el cineasta ha continuat desplegant després en Abril (1998), Mia madre (2015) i El sol del futuro (2023), la seua última pel·lícula.

Ja siga interpretant-se a si mateix, com en Caro diario i Abril​​​​​​, o ocultant-se després d'un alter ego també cineasta (Michele Apicella en Sogni d’oro, Giovanni en El sol del futuro), Moretti reflectix totes les seues obsessions, pors i anhels: la paternitat, la malaltia, la mort, la política, el compromís social del cineasta o la decadència de la indústria de l'entreteniment.

El dijous 18 de gener, a les 18.00 hores; i el diumenge 21, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Sogni d’oro, en la qual Moretti encarna el personatge de Michele Apicella, un jove director obsessiu i delirant, frustrat per la incomprensió, que viu amb sa mare en una relació d'amor i odi. En plena crisi creativa i existencial, Apicella ha de promocionar la seua última pel·lícula i afrontar el rodatge del seu tercer film, però acaba barallant amb tot el món.

Guanyadora del Gran Premi del Jurat en la Mostra de Venècia, Sogni d’oro va descobrir un cineasta que es revelava ja independent i autocrític, alhora que irònic, divertit i polític.

D'altra banda, el divendres 19 de gener, a les 20.15 hores; i el dissabte 20, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Caro diario (1993), un diari fílmic en primera persona, compost per tres capítols.

En En Vespa, Moretti redescobrix Roma amb una nova mirada a través del seu recorregut amb moto pels barris perifèrics menys visitats; en Islas, el cineasta italià recorre Salina, Stromboli, Panarea i Alicudi amb un amic; i Médicos és un viatge per hospitals en els quals Moretti busca un diagnòstic a les seues insuportables picors.

Amb esta pel·lícula episòdica de caràcter autobiogràfic i estil documental, en la qual el cineasta italià s'interpreta a si mateix, Moretti va obtindre el premi al millor director del Festival de Cannes de 1994.

Galeria d'imatges