Justícia i Interior
Festejos taurins

La Conselleria de Justícia i Interior va autoritzar en 2023 la celebració de 8.658 festejos de bous al carrer a la Comunitat Valenciana

17/01/2024
Un agent de la policia adscrita a la Generalitat supervisa uns caps de bestiar
  • Un total de 261 municipis van sol·licitar este tipus de festes, la majoria a la província de Castelló 
  • Les vaquetes, el bou de rogle i el bou embolat són les modalitats preferides entre els valencians
     
Valencia.

La Conselleria de Justícia i Interior va autoritzar un total de 8.648 festejos de bous al carrer durant 2023 a la Comunitat Valenciana, segons les dades reflectides en la memòria anual publicada este dimecres pel Servei d'Espectacles Públics de la Generalitat. 

Castelló continua sent la província que més festejos taurins va celebrar en 2023, amb un total de 4.493 (el 52 %), seguida de València, amb 3.148 (36 %), i d'Alacant, amb 1.017 (el 12 %). Un total de 261 municipis de la Comunitat Valenciana van incloure bous al carrer en les seues festes populars durant 2023. 

Respecte a l'històric de dies en què s'han celebrat algun tipus de modalitat de bous al carrer, en 2023 va haver-hi festejos un total de 2.518 dies. Estos festejos es van celebrar principalment durant l'estiu: els mesos de juliol, agost i setembre són els que sumen el gruix de celebracions de tot l'any a la Comunitat Valenciana, amb un total de 6.040 festejos, el 69,76 % del total registrat durant el 2023.

Quant a les modalitats de festejos, les vaquetes encapçalen el rànquing, amb 3.299 actes celebrats d'estes característiques; seguida del bou de rogle, amb 2.196; bou embolat, amb 1.507; corregudes, amb 826; bou salvatge, amb 587; bou en corda, amb 114; bou a la mar, amb 52; corregudes amb cavall, 42; i rellonejadors, amb 35. És a dir, el 37,6 % de les modalitats de festejos de bous al carrer que es van celebrar en 2023 van ser vaquetes, seguit del 25 % de bou de rogle i el 17% amb bou embolat.

Nombre d'incidents

La memòria també recull dades sobre el nombre de persones ferides o mortes durant els festejos de bous al carrer. En 2023 calgué lamentar la defunció de dos persones a la província de València, però no va haver-hi cap incident d'este tipus ni a Castelló ni a Alacant.

En relació als ferits, a Castelló van patir lesions durant la celebració d'estos festejos un total de 537 persones; a València en van ser 294 i a Alacant, 187.

En este sentit, la Conselleria de Justícia i Interior està impulsant mesures per a establir la seguretat en els festejos com l'eix principal de la festa. Concretament, a través de la Direcció General d'Interior, s'ha establit un calendari de grups de treball per a modificar el reglament de festejos taurins i reforçar la seguretat. Entre les mesures que s'estan estudiant hi ha, per exemple, incrementar la formació per a directors de festejos, experts taurins i col·laboradors-voluntaris, així com la necessitat de continuar revisant l'estat dels elements de seguretat com les barreres.

També planteja prestar més atenció al bou i estudiar la situació dels corrals per a condicionar-los de manera que minimitzen la calor als animals, així com ajustar o adaptar l'horari d'alguns festejos en els moments del dia de màxima calor, principalment en l'època estival.

Galeria d'imatges