Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cine

La Filmoteca Valenciana programa un cicle sobre 'western' contemporani

19/01/2024
La Filmoteca Valenciana programa un cicle sobre 'western' contemporani
  • El cicle està organitzat per l'IVC, Donostia Kultura, Filmoteca Basca, el Festival de Sant Sebastià i Tabakalera
  • S'inicia el dissabte 20 de gener, a les 20 hores, amb la projecció de Duelo en la Alta Sierra (1962), de Sam Peckinpah

La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre western contemporani que es podrà veure del 20 de gener fins al 29 de desembre de 2024. Un any més, la Filmoteca Valenciana programa el cicle ‘Nosferatu’, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, Donostia Kultura, Filmoteca Basca, el Festival de Sant Sebastià i Tabakalera. 

L'edició d'este cicle en 2024 proposa un recorregut històric pel western contemporani nord-americà des de 1962 fins als nostres dies.  

S'ha triat 1962 com a punt de partida tant del cicle com del llibre que l'acompanya, perquè en eixos primers anys seixanta es produïx una transició entre el western clàssic i els nous camins que prendrà el gènere. Comencen a acomiadar-se cineastes clàssics com John Ford, Raoul Walsh o Howard Hawks i emergix una nova generació de cineastes, encapçalada per Sam Peckinpah i Clint Eastwood.

El cicle travessa sis dècades de westerns crepusculars, dirty westerns amb influències europees, l'aproximació dels cineastes de la denominada ‘generació de la violència’, representat per Richard Brooks i Don Siegel, o del ‘nou Hollywood’, representat per Robert Altman, Michael Cimino.  

El cicle també inclou les diferents temptatives de revitalitzar el gènere a partir de la dècada dels huitanta amb Silverado (1985) de Lawrence Kasdan, Bailando con lobos (1990) de Kevin Costner i l'èxit comercial de Sin perdón (1992) de Clint Eastwood, fins a culminar amb pel·lícules recents com First Cow (2019) de Kelly Reichardt i El poder del perro (2021) de Jane Campion.

En el primer trimestre de 2024, la Filmoteca Valenciana ha programat grans clàssics del gènere dirigits per cineastes com John Ford, Henry Hathaway, Richard Mulligan, John Sturges, Richard Brooks o Sam Peckinpah.

Entre les pel·lícules que es podran veure en estos primers mesos hi ha Río Conchos (1964) de Gordon Douglas, The Sons of Katie Elder (1965) de Henry Hathaway, Los profesionales (1966) de Richard Brooks, El tiroteo (1966) de Monte Hellman, La hora de las pistolas (1967) de John Sturges, The Stalking Moon (1968) de Robert Mulligan, El valle del fugitivo (1969) de Abraham Polonsky, Grupo salvaje (1969) de Sam Peckinpah i Mackenna’s Gold (1969) de J. Lee Thompson.

El cicle ve acompanyat per l'edició del llibre Western USA 1962-1992, núm. 20 de la Col·lecció Nosferatu, que ha sigut coordinat per Carlos Aguilar i Pablo Fernández. 

Projeccions al gener

El cicle s'inicia el dissabte 20 de gener, a les 20 hores, amb la projecció de Duelo en la Alta Sierra (Ride the High Country, 1962) de Sam Peckinpah. Protagonitzada pels veterans Randolph Scott i Joel McCrea, la pel·lícula es podrà tornar a veure el diumenge 21 de gener, a les 18 hores.

Duelo en la Alta Sierra és un western crepuscular sobre dos vells amics que s'associen per a escortar un carregament d'or des de les mines d'Alta Sierra fins a un banc. Un d'ells, Joel McCrea, és un home honrat que només es proposa fer bé el seu treball; l'altre, Randolph Scott, no té escrúpols i projecta robar la valuosa mercaderia. 

El dissabte 27 de gener, a les 18 hores, i el diumenge 28, a les 20 hores, la Filmoteca Valenciana projecta El hombre que mató a Liberty Valance (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962), un dels grans clàssics del western i pel·lícula fonamental en l'extensa filmografia de John Ford.

Protagonitzada per John Wayne i James Stewart, acompanyats per Vera Miles, Lee Marvin, Edmond O'Brien, Andy Devine, John Carradine, Jeanette Nolan i Lee Van Cleef, El hombre que mató a Liberty Valance és considerada com el primer western crepuscular i és l'última pel·lícula en blanc i negre que va rodar John Ford. 

Ransom Stoddard, ancià senador del Congrés dels Estats Units, explica a un periodista per què ha viatjat amb la seua dona per a assistir al funeral del seu vell amic Tom Doniphon. La història comença molts anys abans, quan Ransom era un jove advocat de l'est que es dirigia en diligència a Shinbone, un xicotet poble de l'Oest, per a exercir l'advocacia i imposar la llei. Poc abans d'arribar, va ser atracat i colpejat brutalment per Liberty Valance, un temut pistoler.

Galeria d'imatges