Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

La població d'arpelles augmenta al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca

21/01/2024
La població d'arpelles augmenta al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca
  • S'han comptabilitzat 22 exemplars censats que ratifiquen la tendència a l'alça d'esta espècie de rapinyaires que està en perill d'extinció

La població d'arpelles ha augmentat al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca. Així els tècnics de la Direcció General del Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori han comptabilitzat un total de 22 exemplars i 75 nius, en els quals han marcat amb anelles 151 pollets.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, ha explicat que “les dades recollides en el cens de gener de 2024 certifiquen la tendència a l'alça de la presència d'esta au rapaç en perill d'extinció”. A més, Mèrida ha indicat que “l'augment de la població és el millor indicador del bon estat de l'aiguamoll del parc, el qual manté les seues característiques naturals pràcticament inalterades”.

Així mateix, el director general ha destacat que “la localització de nius és una tasca difícil que requerix moltes hores d'observació, atés que l'arpella preferix instal·lar els nius en grans extensions de canyís, preferentment alt, lluny de construccions i camins”.

Esta espècie, que històricament nidificava en molts aiguamolls de la Comunitat Valenciana, va deixar de fer-ho a mitjan segle XX, si bé durant l'hivern era comuna la seua presència en les zones lacustres, encara que no criava en estes.

De fet, el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca va ser l'últim aiguamoll on es va certificar una nidificació (en 1985) i també on, l'any 2000, es van iniciar els plans per a la recuperació de l'espècie que, any rere any, ha anat augmentant la seua presència.

Galeria d'imatges