Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació

El Consell elabora una guia de prevenció de riscos laborals per al muntatge de fogueres i falles

25/01/2024
  • Actualment es munten vora 90 fogueres majors (i altres tantes infantils) a la ciutat d'Alacant i unes 850 falles i altres tantes infantils a València
  • L'activitat als tallers i al carrer durant la plantà exposa a les persones treballadores del sector a una quantitat important de riscos laborals

El Consell, a través de l'Institut  Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat), ha elaborat per primera vegada una guia de prevenció de riscos laborals per a la construcció, el transport i el muntatge en l'espai públic de falles i fogueres en tot el territori valencià i els factors de risc que afecten la seua activitat laboral. 

La guia s'ha presentat este dijous a Alacant pel secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, i el director general de Treball, Andrés Lluch, en un acte que ha comptat amb la presència del Gremi d'Artistes de Fogueres i Fallers amb alumnes del cicle formatiu de la construcció de fogueres i monuments fallers. 

Galvañ ha explicat que la guia és el resultat “d'un exhaustiu treball de camp i bibliogràfic que ha permés l'anàlisi d'eixos factors de risc i l'elaboració de recomanacions i bones pràctiques preventives en el sector a fi de millorar les condicions de seguretat i salut laboral dels treballadors i treballadores que s'hi exercixen”.

El responsable d'Ocupació ha assenyalat que la construcció dels monuments ha anat evolucionant al llarg dels anys quant a tècniques constructives, amb grans volums i altura. No obstant això, segons ha indicat, “l'estructura organitzativa dels tallers a penes ha evolucionat”. “Es tracta d'un sector en el qual predominen les microempreses, les xicotetes empreses i les i els treballadors autònoms que desenvolupen la seua activitat generalment, excepte alguna excepció, en centres de treball o naus de dimensions xicotetes”, ha indicat.

La guia de bones pràctiques naix com a document de reflexió, ajuda, consulta i formació. Ha de servir de referència a les empreses i persones treballadores del sector per a complir amb la normativa de prevenció, millorar les condicions de treball des del punt de vista de la seguretat i la salut i, com a conseqüència, reduir la sinistralitat laboral.

Durant la jornada s'ha insistit en el fet que l'activitat als tallers i al carrer, durant la plantà, exposa les persones treballadores del sector a una quantitat important de riscos laborals, tant de seguretat (risc de caiguda a diferent nivell, risc per la utilització de maquinària i ferramentes de tota classe, risc elèctric, d'incendi, etc.), com d'higiene (per exposició al soroll, a la pols de fusta, a productes químics, etc.), com també ergonòmics i psicosocials (manipulació manual de càrregues, moviments repetitius o sobreesforços per postures forçades).

Per esta raó, segons ha explicat el director general de Treball, Andrés Lluch, l'Invassat ha fet esta guia que serà de “gran utilitat no solament per al gremi d'artistes, sinó per a totes les persones relacionades amb el món de les Fogueres i les Falles”. Cal destacar que actualment es munten prop de 90 fogueres majors (i altres tantes infantils) a la ciutat d'Alacant i unes 850 falles i altres tantes infantils a València.

En este sentit, Lluch ha manifestat que un dels reptes més importants que hi ha actualment en la majoria de les empreses és la integració real de la prevenció dels riscos laborals en la seua activitat diària i en els seus sistemes de gestió.

“Hem de tindre en compte que no es produirà un descens significatiu i mantingut del nombre d'accidents, tampoc una millora substancial de les condicions de seguretat i salut laboral, fins que la prevenció de riscos no estiga integrada en la gestió general de les empreses”, ha destacat. 

L'edició electrònica de la guia es pot descarregar lliurement des del portal de l'INVASSAT .