Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació
Universitats

Rovira: “El Govern fracassa en ajornar l'entrada en vigor de la nova Llei d'universitats”

25/01/2024
  • El conseller d'Educació critica que el Ministeri no haja escoltat les comunitats autònomes en el procés de la LOSU
  • Algunes comunitats han exigit el mateix increment de competències i de finançament per a les universitats que es pacte amb Catalunya
     

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat hui que la política d'universitats del Govern d'Espanya és “un fracàs” després de l'anunci realitzat per la ministra Diana Morant de l'ajornament de l'entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari (LOSU) que havia d'aplicar-se a partir de setembre de 2024. 

“La ministra ha fet este anunci durant la Conferència General de Política Universitària davant la sorpresa dels consellers d'Educació de les comunitats autònomes”, ha assenyalat Rovira, qui ha atribuït a la “inacció” del Govern d'Espanya este ajornament. 

“L'última Conferència Sectorial d'Universitats es va celebrar fa un any. Les mateixes universitats han treballat a contracorrent per a estar preparades i ara ens trobem amb este anunci que demostra que el Govern de Sánchez no ha fet el seu treball”, ha afegit. 

El conseller ha criticat, així mateix, que no s'haja escoltat les comunitats autònomes en el procés de la LOSU “però ara, en canvi, se'ns diga que hem de cofinançar-la, pagant l'increment dels costos”. “En canvi, el Ministeri no aclarix ni quant aportarà ni quan”, ha afegit. 

D'altra banda, respecte als estudiants en pràctiques, Rovira ha assenyalat que la Seguretat Social cobrix la major part del cost -un 95 %- i en el cas dels alumnes d'FP el Ministeri d'Educació sí que assumirà el 5 % restant, “una cosa que no ocorrerà en el cas dels estudiants en pràctiques universitaris, ja que el Ministeri ha dit que no ho assumirà”. 

Finalment, el conseller ha assenyalat que les comunitats autònomes en les quals governa el PP han exigit al Ministeri el mateix increment de competències i de finançament per a les universitats que es pacte amb Catalunya.